Social Icons

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Αγώνας για μόρφωση, ζωή με δικαιώματα - Αγώνας για το σχολείο των λαϊκών αναγκών



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Γνωρίζουμε ότι με το ξεκίνημα κάθε σχολικής χρονιάς ένας ακόμα βραχνάς προστίθεται, δίπλα σε τόσους και τόσους που αντιμετωπίζουμε κάθε ημέρα με την ανεργία, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, την άγρια φοροληστεία, τις ανατροπές των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας. Η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση μόνο κατ’ όνομα υπάρχει, όταν πρέπει να βάζεις συνεχώς το χέρι στην τσέπη, να πληρώσεις για τα πάντα.

Η δήθεν θεσμοθέτηση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, χωρίς η κυβέρνηση να δώσει χρήματα ούτε για μια αίθουσα νηπιαγωγείου, ούτε για έναν νηπιαγωγό παραπάνω, είναι κοροϊδία. Το υπουργείο Παιδείας μπορεί να διαφημίζει το δίχρονο νηπιαγωγείο, όμως αυτό λειτουργεί μόνο για το 25% των παιδιών της αντίστοιχης ηλικίας και την ίδια στιγμή χιλιάδες παιδιά πανελλαδικά και εκατοντάδες στο Ν. Φθιώτιδας, μένουν και εκτός παιδικών σταθμών!

Στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση λείπουν πάνω από 25.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Το υπουργείο Παιδείας συρρικνώνει ουσιαστικά τα ολοήμερα σχολεία, και το ωρολόγιο πρόγραμμα για να μεταφέρει εκπαιδευτικούς και να καλύψει τα κενά στο πρωινό πρόγραμμα. Αντί λύσης αυτού του προβλήματος με μαζικούς και μόνιμους διορισμούς, κυβέρνηση - ΕΕ γενικεύουν το καθεστώς της ελαστικής εργασίας. Είναι οι χιλιάδες νέοι εκπαιδευτικοί που σπούδασαν με κόπο και που σήμερα παραμένουν στην ανεργία, στην αναδουλειά περιδιαβαίνοντας τα σχολεία της χώρας με μισθούς πείνας ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι.

Με τη δημιουργία τμημάτων 25 και πάνω παιδιών στην τάξη, με τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο σχολείων υποβαθμίζει περισσότερο την εκπαιδευτική διαδικασία. Το ίδιο με το κλείσιμο δομών, όπως τα ΚΕΔΔΥ, κρίσιμων για τη διάγνωση και την εκπαιδευτική πορεία χιλιάδων παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες - ΑΜΕΑ, ανοίγοντας το δρόμο στους ιδιώτες!

Η ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών στα σχολεία, έχει αφεθεί στην τύχη, αφού στο 55% των σχολείων της χώρας, αναλόγως και τοπικά, δεν έχει γίνει κανένας προσεισμικός έλεγχος, ενώ σε πολλές περιπτώσεις στα υπόλοιπα σχολεία που έχουν ελεγχθεί δεν έχουν προχωρήσει κατά κανόνα οι απαιτούμενες παρεμβάσεις και ενισχύσεις των κτιρίων.

Στην εποχή της κρίσης που η ανεργία και η ανέχεια σπάνε κόκκαλα, το φαινόμενο του υποσιτισμού απλώνεται στα σχολεία και στις εργατικές - λαϊκές γειτονιές. Κράτος, Περιφέρεια και δήμοι μένουν σε λόγια συμπάθειας και σε ψίχουλα.

Η κατάσταση που βιώνουν τα παιδιά μας και τα βάρη που φορτώνονται στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες μόνο τυχαία δεν είναι.

Βάζουν συνεχώς εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών μας. Θέλουν να μας πείσουν ότι δεν "κάνουν" όλα τα παιδιά για γράμματα. Πως η ολόπλευρη μόρφωση, η διαπαιδαγώγηση των νέων ανθρώπων ώστε να γίνουν ολοκληρωμένοι άνθρωποι, με στέρεες γνώσεις, αποτελεί ξεπερασμένη πολυτέλεια. Θέλουν να παραιτηθεί το παιδί μας από τον αγώνα για την κατάκτηση της γνώσης, για να αντιμετωπίσει αύριο τη ζωή του σαν εργαζόμενος.

Σκόπιμα, μέσα από τα σχολικά βιβλία και τα αναλυτικά προγράμματα, καλλιεργούν τον ανορθολογισμό, κρύβουν την επιστημονική αλήθεια, διαστρεβλώνουν την ιστορία, καλλιεργούν μόνο τις δεξιότητες που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις. Με τη λεγόμενη αξιολόγηση τα σχολεία θα κατηγοριοποιούνται σε "καλά" και "κακά". Θέλουν τα σχολεία να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, αναζητώντας πόρους για να επιβιώσουν.

Η προώθηση από την κυβέρνηση, του λεγόμενου "Νέου Λυκείου" - εξεταστικό κέντρο και του συστήματος πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση, σηματοδοτεί το κτίσιμο ενός ακόμα πιο σκληρού, ταξικού και ανταγωνιστικού σχολείου με διπλές πανελλαδικές εξετάσεις στο τέλος της Γ’ Λυκείου, όχι μόνο δε θα μειωθούν, αλλά θα αυξηθούν τα φροντιστήρια και το άγχος μαθητών και γονιών, ενώ ταυτόχρονα η αναγκαία γενική μόρφωση θα σταματάει ουσιαστικά στη Α’ Λυκείου. Διαμορφώνουν ένα σχολείο μεγαλύτερης μονομέρειας και πρόωρης εξειδίκευσης σε συγκεκριμένα αντικείμενα, με προσανατολισμό καθαρά στην επιλογή σχολής. Τα μεγάλα φροντιστήρια τρίβουν τα χέρια τους! Ποιοι θα αδικηθούν; Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες, αυτά που δεν έχουν να πληρώνουν φροντιστήρια!

Είναι αναχρονισμός να υποβιβάζονται σχολεία με την πρώτη ευκαιρία, να κλείνουν και να συγχωνεύονται κάθε χρόνο ολιγομελή τμήματα σε ΕΠΑΛ και κατευθύνσεις σε Γενικά Λύκεια, να βλέπουν τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας ως κόστος που μπορούν να εξοικονομήσουν, αντί να μειώνεται ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα και να γίνεται έτσι καλύτερο το μάθημα.

Κυβέρνηση - ΕΕ σπρώχνουν τους μαθητές στην πρώιμη κατάρτιση, στα επαγγελματικά σχολεία και τις σχολές. Με όχημα και δόλωμα τη Μαθητεία διαμορφώνουν φτηνό εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις. Θέλουν φθηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους που θα υπηρετούν χωρίς να διαμαρτύρονται για την καπιταλιστική ανάπτυξη που στηρίζουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Θέλουν τα παιδιά μας δούλους του 21ου αιώνα για να κερδίζουν οι επιχειρήσεις.

Όλα αυτά σε αντίθεση με την ανάγκη και τη δυνατότητα της εποχής μας για γενίκευση της ολόπλευρης γενικής μόρφωσης, της αναγκαιότητας το σχολείο να συμβάλει στη δημιουργία στέρεης γνωστικής βάσης αλλά και προσωπικότητας, στοιχεία τα οποία θα αποτελούν "προίκα" για κάθε νέο - νέα στη μετέπειτα πορεία της ζωής του.

Εργαζόμενοι, άνεργοι, γονείς,

Αυτοί οι σχεδιασμοί εφαρμόζονται εδώ και καιρό σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, είτε έχουν είτε όχι μνημόνια. Όσο η οικονομία δουλεύει για τα κέρδη και όχι για τις λαϊκές ανάγκες, ανεξάρτητα από όποια κυβέρνηση, τα σχολεία και οι μαθητές δεν θα δουν "άσπρη μέρα".

Εσείς που ματώνεται καθημερινά για να τα βγάλετε πέρα, μην αφήνετε τη μόρφωση των παιδιών σας στα χέρια αυτών που ισοπεδώνουν τη ζωή σου. Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, να διεκδικήσουμε αυτό που αξίζει στα παιδιά μας.

Ένα σχολείο ολόπλευρης μόρφωσης και διαπαιδαγώγησης, που θα έχουν ισότιμη πρόσβαση όλα τα παιδιά της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, ανεξάρτητα από φυλετική και θρησκευτική προέλευση. Ένα σχολείο που θα βοηθάει τους μαθητές να κατανοούν τη φύση, τον κόσμο και την κοινωνική εξέλιξη, να βάλουν ένα λιθαράκι στην πρόοδο της ανθρωπότητας. Το σχολείο που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες μπορεί να στηρίζεται μόνο σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης όπου ο λαός θα είναι κυρίαρχος του πλούτου που παράγει.

Υπάρχει λύση και προοπτική


Με συνεχείς αγώνες, τα σωματεία, οι εργαζόμενοι και άνεργοι, οι φτωχοί επαγγελματίες και οι αγρότες να κάνουμε δική μας υπόθεση τη μόρφωση των παιδιών μας, διεκδικώντας:

  • Να μην περάσει το σχέδιο για το νέο ακόμα πιο σκληρό και ανταγωνιστικό Λύκειο Ενιαίο 12χρονο σχολείο και 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά, σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου, με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας. Δίχρονες δημόσιες επαγγελματικές σχολές μετά το 12χρονο. Καμία επιχειρηματική δράση στην Παιδεία. 
  • Κανένα παιδί εκτός ολοήμερου σχολείου. Να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα ένταξης για τους μαθητές που το έχουν ανάγκη. 
  • Να λειτουργήσουν όλες οι δομές Ειδικής Αγωγής για τους μαθητές που το έχουν ανάγκη. 
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά, να μη χαθεί ούτε μια διδακτική ώρα, με μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Άμεση έναρξη της ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης. 
  • Μόνιμη δουλειά για όλους τους εκπαιδευτικούς, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 
  • Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτιριακή, υλικοτεχνική υποδομή, για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών. Ειδικά μέτρα στήριξης των οικογενειών ανέργων, απλήρωτων, χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων, για υλικά, αναλώσιμα, κ.α. 
  • Σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια, αναγκαίες υποδομές, όπως σχολικά εργαστήρια, βιβλιοθήκες, γυμναστήρια κ.α. Άμεσα μέτρα αντιπυρικής - αντιπλημμυρικής - αντισεισμικής θωράκισης με αντισεισμικό έλεγχο όλων των σχολείων! 
  • Δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών, δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για όλους. 
  • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εμβολιασμοί για όλα τα παιδιά. Να εξασφαλιστεί δωρεάν γεύμα στο σχολείο με ευθύνη του κράτους και της Τοπικής Διοίκησης. 
  • 15 νήπια - προνήπια ανά νηπιαγωγό και δάσκαλο Α' και Β' τάξης. 20 μαθητές ανά δάσκαλο και καθηγητή στις υπόλοιπες τάξεις. 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative