Social Icons

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Τα στελέχη της Coca Cola υπό το άγχος των εκλογών


Όμηρος Ταχμαζίδης
Κείμενο: Όμηρος Ταχμαζίδης

H Coca Cola δαπανά διαρκώς χρήματα για να πείσει το καταναλωτικό κοινό ότι ενδιαφέρεται για την ελληνική οικονομία, την Ελλάδα και τους Έλληνες. Το κλείσιμο των εργοστασίων στην Ρόδο, την Αθήνα, την Πάτρα, τον Βόλο και την Θεσσαλονίκη κόστισε και συνεχίζει να κοστίζει εκατομμύρια ευρώ στην πολυεθνική: εξαιτίας του μποϊκοτάζ που κήρυξαν οι απεργοί της Θεσσαλονίκης. Τα συνθήματά τους “Ούτε γουλιά Coca Cola” και “Κόκκινη κάρτα στην Coca Cola” έχουν φέρει σε δεινή θέση την ελληνική εκδοχή της αμερικανικής πολυεθνικής, η οποία με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης μετέφερε -για φορολογικούς λόγους- την έδρα της στην Ελβετία. Έτσι η περίφημη “ελληνική” πολυεθνική Coca Cola 3 Ε, φέρει από την αρχή της κρίσεως τον πλήρη τίτλο Coca Cola HBC AG (=Aktiengesellschaft).

Όλα τα χρόνια με κάθε τρόπο η Coca Cola προσπαθούσε να συγκαλύψει το γεγονός ότι γύρισε την πλάτη στην Ελλάδα, ότι έφυγε στο εξωτερικό σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία. Φυγή που δημιούργησε αλγεινή εντύπωση και είχε αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, οι οποίες καταγράφηκαν και στον διεθνή τύπο. Τώρα η ίδια η εταιρία με κατευθυνόμενο δημοσίευμα στην εφημερίδα “Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” παραδέχεται ότι έχει μεταφέρει την έδρα της στην Ελβετία και έκλεισε τα εργοστάσια στην Ελλάδα (στην προπαγανδιστική ρητορεία της αμερικανικής πολυεθνικής αυτό αναφέρεται μόνο ως “περιορισμός δραστηριοτήτων”) και πως αυτή η στάση της δημιούργησε “ουκ ολίγες αντιδράσεις” στο παρελθόν.

Φυσικά, το κατευθυνόμενο δημοσίευμα (ο διευθυντής της εφημερίδας “Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” Αλέξης Παπαχελάς έχει πολύ στενές σχέσεις με την αμερικανική εταιρία, αλλά και την ιδιοκτήτρια οικογένεια της Coca Cola 3 E) δεν παύει να προσπαθεί να παραπλανήσει τους αναγνώστες του φύλλου. Έτσι ενώ αναφέρεται στις “αναδιαρθρώσεις” της εταιρίας, αποσιωπά τεχνηέντως τα λουκέτα στις μονάδες της Αθήνας και του Βόλου με παραπλανητικές διατυπώσεις του τύπου: “… στα τέλη του 2015 … μεταφέρει σειρά δραστηριοτήτων της από τον Βόλο και την Κάτω Κηφισιά στο εργοστάσιό της στο Σχηματάρι”. 

Η αναφορά περί μεταφοράς “σειράς δραστηριοτήτων” είναι ένα από εκείνα τα γκεμπελικά τεχνάσματα των συντακτών των ανακοινώσεων της Coca Cola για να παραπλανούν τους αναγνώστες και τους καταναλωτές. Η διατύπωση δημιουργεί την εντύπωση ότι κάποιες δραστηριότητες από τα συγκεκριμένα εργοστάσια μεταφέρθηκαν στο Σχηματάρι και κάποιες άλλες παραμένουν στον Βόλο και στην Αθήνα. Η αλήθεια είναι ότι η Coca Cola έκλεισε και τις δύο μονάδες και αυτή των Αθηνών και αυτή του Βόλου. Επιπλέον το εργοστάσιο του Βόλου έκλεισε τον Ιανουάριου του 2015 και όχι στο τέλος του 2015. Και εδώ ψεύδονται οι συντάκτες του κατευθυνόμενου δημοσιεύματος

Η Coca Cola έχει υποστεί μια δεινή ήττα στην ελληνική αγορά. Έχει χάσει μεγάλα μερίδια τα οποία αποκόμισαν οι ελληνικές εταιρίες του κλάδου (η Green Cola από την Ορεστιάδα του Έβρου, τα αναψυκτικά “Λούξ” από την Πάτρα, τα αναψυκτικά Βίκος από τα Ιωάννινα, τα αναψυκτικά ΕΨΑ από τον Βόλο, Frutop από την Αθήνα, τα αναψυκτικά “Φήμη” από την Κρήτη κ.α.) Ο βασικός λόγος είναι ο διαρκής απεργιακός αγώνας των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι καλούν τους καταναλωτές σε μποϊκοτάζ των προϊόντων της Coca Cola “μέχρι να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο”. 

H Coca Cola η οποία εισάγει τα περισσότερα προϊόντα της από ξένες χώρες, προσπαθεί τώρα να αντιστρέψει το αρνητικό εις βάρος της κλίμα διαφημίζοντας το εργοστάσιο του Σχηματαρίου, από όπου δηλώνει ότι κάνει και εξαγωγές στο εξωτερικό. Γεγονός είναι ότι πέρυσι τέτοια περίοδο η αμερικανική πολυεθνική τροφοδοτούσε από την αποθήκη της Θεσσαλονίκης όλη την Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο με δεκάδες φορτηγά οχήματα, σε μια προσπάθεια να πλήξει την εταιρία “Βίκος” στην έδρα της. 

Φέτος έχει σιγήσει κάθε κίνηση προς εκείνη την κατεύθυνση: είναι προφανές ότι η αμερικανική πολυεθνική έπαθε καθίζηση και στην συγκεκριμένη περιοχή. [Πριν μισή ώρα πληροφορήθηκα ότι φέτος οι εργαζόμενοι στην δημοτική συνεταιριστική επιχείρηση αναψυκτικών “Ξινό Νερό” στην Φλώρινα εργάζονται σε διπλή βάρδια για να προλάβουν τις παραγγελίες: πριν τρία χρόνια είχα επισκεφτεί την συγκεκριμένη επιχείρηση και τότε σχεδόν υπολειτουργούσε έχοντας μόνο πολύ περιορισμένη παρουσία στην τοπική και ευρύτερη αγορά της Δυτικής Μακεδονίας]

Το τελευταίο διάστημα η Coca Cola προσπαθεί να αποδείξει ότι το οικονομικό αποτύπωμά της στην Ελλάδα συνεχίζει να είναι σημαντικό, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι ευρίσκεται σε καθοδική πορεία. Για να περιορίσει την δυσφήμιση που της δημιουργούν οι απεργοί με τα συνθήματά τους για μποϊκοτάζ, η διεύθυνση της πολυεθνικής έχει αποδοθεί φέτος σε μια άνευ προηγουμένου πολυδάπανη διαφημιστική εκστρατεία και σε διάφορες κινήσεις προσεταιρισμού του πολιτικού προσωπικού της χώρας.

Η Coca Cola παίζει τα πιο ισχυρά χαρτιά της ενόψει της επόμενης χρονιάς, που είναι χρονιά εκλογών. Στην προσπάθειά τους τα εγχώρια στελέχη της δεν έχουν αφεθεί στην μοίρα τους: η μητέρα εταιρεία από την Ατλάντα βάζει, κάθε λίγο, το χεράκι της για να βοηθήσει τους ατζαμήδες Βαλκάνιους – όχι μόνο σε σχέση με τις πωλήσεις της στην ελληνική αγορά. Στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ: μεταξύ των τριών αμερικανικών πολυεθνικών που θα παραβρεθούν είναι και η Coca Cola – το σοκ από το μποϊκοτάζ των προϊόντων της εταιρίας έχει περάσει προ πολλού τον Ατλαντικό. 

Ήδη από την περίοδο της μυστικής επίσκεψης ξένου υψηλόβαθμου στελέχους της πολυεθνικής στην Θεσσαλονίκη, όπου οι απεργοί –καλά πληροφορημένοι- του είχαν ετοιμάσει μια υποδοχή, την οποία θα ενθυμείται σε όλη του τη ζωή: ακολουθούσαν κατά βήμα κάθε κίνησή του, με τα μεγάφωνα πάνω στις οροφές των αυτοκινήτων τους σε πλήρη λειτουργία να καλούν τους καταναλωτές σε μποϊκοτάζ των προϊόντων της Coca Cola – έτσι εκείνη η επίσκεψη και η προγραμματισμένη συνάντηση με εγχώρια στελέχη της εταιρίας έληξε άδοξα και αναβλήθηκε επ΄ αόριστον.

Το σύμβολο του δυτικού ιμπεριαλισμού με τις δεκάδες δολοφονίες συνδικαλιστών και πολιτικών ακτιβιστών σε όλο τον κόσμο θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στην φετινή ΔΕΘ: γιατί άραγε;

Ο Όμηρος Ταχμαζίδης είναι μέλος του Ε.Γ. της “Σοσιαλιστικής Προοπτικής”

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *


Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"


Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative