Social Icons

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Άμεση λύση στο θέμα των λυμάτων των Δομιανών του Δήμου Καρπενησίου



oikologia

Λαμία, 18/7/2018

Άμεση λύση στο θέμα των λυμάτων των Δομιανών του Δήμου Καρπενησίου

Με αφορμή πρόσφατη συζήτηση με κατοίκους των Δομιανών, ήρθε στο φως ένα σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει χρόνια τους χωριανούς και αργεί να βρει τη λύση του παρά τις υποσχέσεις. Το πρόβλημα των λυμάτων. Οι Δομιανοί, ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρυτανίας χαρακτηρισμένος «παραδοσιακός οικισμός», έχουν εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης, τα λύματα όμως χύνονται ανεπεξέργαστα στο Δομιανίτικο Ρέμα, το οποίο στη συνέχεια εκβάλει στο Αγιατριαδίτικο και τελικά στον Μέγδοβα με ό, τι αυτό συνεπάγεται, κυρίως τους θερινούς μήνες, που αυξάνεται ο πληθυσμός του χωριού και λιγοστεύουν τα νερά.

Το θέμα φυσικά είναι γενικότερο για τους μικρούς οικισμούς, οι οποίοι δεν έχουν διαχείριση λυμάτων, ογκωδών και κτηνοτροφικών αποβλήτων. Και ναι μεν είναι μικροί, αλλά ο καθένας επηρεάζει αρνητικά τον μικρόκοσμό του. Και πας στα βάθη της Πίνδου για να ξεφύγεις και βρίσκεις τα ίδια προβλήματα: σκουπίδια, λύματα και μπάζα, όπως παντού.

Κατά τα άλλα από ωραία λόγια χορτάσαμε. Διαβάζουμε στον ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ 2015-2019 του Δήμου Καρπενησίου: «Η περιοχή της Ευρυτανίας ανήκει στις πέντε πιο καθαρές σε όλο τον κόσμο, σε καθαρότητα περιβάλλοντος και αποτελεί τη βάση για τις μετρήσεις πολλών ερευνητικών κέντρων, θεωρώντας ότι η μόλυνση είναι μηδενική. Στις αρχές της δεκαετίας του '90, σύμφωνα με έρευνα της επιτροπής της UNESCO (1991), είχε χαρακτηριστεί ως ένα από τα πέντε καθαρότερα οικοσυστήματα του πλανήτη.»

Σύμφωνα επίσης με το υπό έγκριση χωροταξικό σχέδιο του τέως Δήμου Κτημενίων(ΣΧΟΟΑΠ), το Αγιατριαδίτικο ρέμα έχει ενταχθεί, στο μεγαλύτερο μέρος του, στις περιοχές αναψυχής εσωτερικών υδάτων, από τη θέση «Μύλος του Βασίλη» μέχρι την συμβολή του με τον Μέγδοβα. Στο ίδιο Σχέδιο, για το Φαράγγι «Στενά Αγιοτριαδίτικου» προτείνεται να ελεγχθεί η δυνατότητα να αναδειχθεί ως γεώτοπος για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, μαζί με τις περιοχές «Νησάκι» Μέγδοβα και τις πηγές Νέορδες και Γαλάζιο, με τους απαραίτητους περιορισμούς για την προστασία.

Παρά τις διακηρύξεις, φαίνεται ότι το έργο των λυμάτων στους Δομιανούς έχει χαμηλή προτεραιότητα∙ κι αυτό τα λέει όλα. Δυστυχώς τα περιβαλλοντικά ζητήματα έχουν αυτή τη μεταχείριση. Προτεραιότητα για το Δήμο Καρπενησίου έχει το «Κέντρο Σύγχρονης Δημοκρατικής Ιστορίας» στα Βελωτά, δαπάνης 650.000€, ενταγμένο στον άξονα προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» και όχι η ικανοποίηση των βασικών περιβαλλοντικών και άλλων υποδομών των Κοινοτήτων. Πάντως είναι προς τιμήν των Δομιανιτών, που ενδιαφέρονται να λυθεί το πρόβλημα και ελπίζουμε να βρεθεί λύση.

Η ανεπανάληπτη Ευρυτανία. Ένα απέραντο πάρκο φυσικής και άγριας ομορφιάς. Καιρός να ανακηρυχθεί όλος ο Νομός ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ. Να συνεχιστεί η ήπια βιώσιμη πορεία της, χωρίς υπερβολές και κακοποιήσεις, με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, στις παραδόσεις και στα ήθη και έθιμα της περιοχής.

[Τηλ επικοινωνίας: 6977261256]

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative