Social Icons

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Ερώτηση βουλευτών ΚΚΕ προς τον Υπουργό Οικονομικών, για τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ



ΛΑΡΚΟ
ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τον Υπουργό Οικονομικών 
Θέμα: Για τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ έχουν δημιουργήσει εύλογες ανησυχίες στους εργαζόμενους της Επιχείρησης γι’ αυτό και πρόσφατα προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και πορεία στην Αθήνα στο Υπουργείο Οικονομικών.

Οι ανησυχίες εδράζονται στο γεγονός ότι την 01/02/2018 εκδόθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μετά την προσφυγή που είχε κάνει η Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία «ΛΑΡΚΟ» κατά του τρόπου ιδιωτικοποίησης, όπως αυτός προβλεπόταν από το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού και κατά του προστίμου για τις κρατικές ενισχύσεις που επέβαλε η ίδια Επιτροπή.
Η απόφαση παρά το κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργούσαν το προηγούμενο διάστημα τόσο οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ όσο και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι καταδικαστική για την ΛΑΡΚΟ επιβάλλοντας πρόστιμο που φτάνει με τις προσαυξήσεις στο ποσό των 160 εκατ. Ευρώ.

Αυτό το γεγονός αξιοποιείται εκβιαστικά προς τους εργαζόμενους για να υλοποιηθεί το διαχρονικό σχέδιο κυβερνήσεων, ΕΕ, μονοπωλίων που επιδιώκουν τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως της ΛΑΡΚΟ, προκειμένου να στηριχθεί η καπιταλιστική κερδοφορία. Το σχέδιο αυτό, όσον αφορά τη ΛΑΡΚΟ προωθείται μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (κ. Σταθάκης), στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των εργαζομένων πριν το Πάσχα είπε, «προς αποφυγήν του προστίμου 160.000.000 ευρώ», η κυβέρνηση στις αρχές Μαΐου θα παρουσίαζε σχέδιο, στη βάση του αντεργατικού «στρατηγικού σχεδίου» της Διοίκησης και προσαρμοσμένο στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δηλαδή της εκποίησης της ΛΑΡΚΟ. Δήλωσε επίσης ότι, «μέσα από δεσμευτικό διάλογο που θα πραγματοποιήσει η Κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα αποφασιστεί η βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας».

Παράλληλα μ΄ αυτές τις δυσμενείς για τους εργαζόμενους εξελίξεις ήρθε και το εξώδικο της ΔΕΗ που σημειωτέον είναι και μέτοχος της ΛΑΡΚΟ με ποσοστό 11% και ζητά από την Επιχείρηση 50.000.000 ευρώ μέχρι 18/5/2018 «αλλιώς θα κατεβάσει διακόπτες».

Επειδή οι συγκεκριμένες εξελίξεις δημιουργούν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που οδηγούν στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ με τους εργαζόμενους να πληρώνουν ακριβά το «μάρμαρο» είναι αναγκαίο να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις της κυβέρνησης και να γνωστοποιηθούν στους εργαζόμενους.

Μ΄ αυτή τη λογική και με ιδιαίτερη ανησυχία ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

· Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την ΛΑΡΚΟ και πως διασφαλίζονται μέσα από αυτό οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων από την στιγμή που το «στρατηγικό σχέδιο» της Διοίκησης θα προσαρμοστεί στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που «κατακρεουργεί» τους εργαζόμενους και προωθεί την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ;

· Πως θα αντιμετωπίσει το πρόστιμο της Ε.Ε που λήγει στις 01/06/2018;

· Πως θα αντιμετωπίσει το χρέος που κάνει απαιτητό η ΔΕΗ ως τις 18/05/2018;

· Τι μέτρα θα πάρει θα πάρει η κυβέρνηση, προκειμένου να σταματήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ;

Οι βουλευτές
  • Θανάσης Παφίλης 
  • Γιάννης Γκιόκας 
  • Χρήστος Κατσώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative