Social Icons

Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Στυλίδας για την ανέγερση Πνευματικού Κέντρου στην Αγ. Αικατερίνη


Δημοτικό Συμβούλιο
Η θέση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Στυλίδας Χρήστου Οικονόμου στο 3ο θέμα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Στυλίδας της Πέμπτης 10/05/2018, που αφορούσε την «τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου πόλης της Στυλίδας στην περιοχή του Ι.Ν. Αγίας Αικατερίνης (προκειμένου να οικοδομηθούν Πνευματικό Κέντρο και Αποθήκη, νότια και βόρεια αντίστοιχα του Ι. Ναού).

"Δεν έχω πεισθεί από την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας ότι ο αύλιος χώρος του Ι. Ναού είναι οικόπεδο ιδιοκτησίας της εκκλησίας, γιατί δεν απορρέει από κάποιο αποδεικτικό ( συμβόλαιο ή πράξη παραχώρησης, δωρεάς κ.λ.π. ιδιοκτησιακού καθεστώτος).

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ι. Ναών στη χώρα, έχουν χτισθεί σε δημοτικές , κοινοτικές ή δημόσιες εκτάσεις με την ανοχή ή προφορική έγκριση οργάνων διοίκησης, για να καλυφθούν οι λατρευτικές θρησκευτικές ανάγκες του λαού και υπό αυτήν την έννοια υπάρχει παραχώρηση χρήσης γης στην εκκλησία, όχι μεταβίβαση ιδιοκτησίας.

Τα σχέδια πόλεων οριοθετούν και αποτυπώνουν χρήσεις γης (οικοδομικά τετράγωνα, δρόμους, πλατείες , πάρκα, Ναούς, αύλιους χώρους Ι. Ναών) και όχι ιδιοκτησίες που είναι στοιχεία δυναμικά και μπορούν να αλλάζουν συνέχεια, έτσι η επίδειξη της Εφημερίδας της Κυβέρνησης του 1978 όπου εγκρίθηκε τροποποίηση του σχεδίου πόλης Στυλίδας και εμφανίζει την περιοχή του Ι. Ναού Αγ. Αικατερίνης και τον αύλιο χώρο δεν συνιστά ιδιοκτησία, αλλά χρήση γης , η ιδιοκτησία μπορεί να παραμείνει στον αρχικό ιδιοκτήτη ( προφανώς το Δήμο) αν δεν έχει γίνει με οποιονδήποτε τρόπο παραχώρηση της ιδιοκτησίας του, κάτι που δεν προκύπτει εδώ.

Εξετάζοντας το τοπογραφικό του Υπουργείου Κοιν. Πρόνοιας του 1956 βλέπουμε αποτυπωμένους τους δυο (2) προσφυγικούς συνοικισμούς ο 1ος από την οδό 28ης Οκτωβρίου μέχρι πριν το αρχαίο τείχος Φαλάρων Κ. Παλαμά και ο 2ος μετά την Αγ. Αικατερίνη από την οδό Αριστοτέλους (Μπροστά από την Αγ. Αικατερίνη) και δυτικά.

Εκεί υπάρχει σημείωση ότι οι κατοικίες ανεγέρθησαν από το Υπ. Πρόνοιας και ότι για το 2ο οικισμό δυτικά της Αγ. Αικατερίνης « η έκτασις παρεχωρήθη εις το Υπ. Κοιν. Πρόνοιας κατόπιν της υπ΄αριθ. 288 πράξεως του Κοινοτικού Συμβουλίου».
Προφανώς πριν την ανέγερση κατοικιών το 1922 – 23 και σαφώς ήταν κοινοτική έκταση .
Εκείνη τη περίοδο δεν υπήρχε στην Αγ. Αικατερίνη τίποτα δομημένο παρά μόνο τα αρχαία τείχη.

Αυτό είναι η αιτία που χτίστηκαν ταυτόχρονα δυο (2) οικισμοί και όχι ένας (1) ενιαίος. Έτσι συνάγεται ότι από τον 2ο προσφυγικό οικισμό μέχρι τα όρια του οικισμού Στυλίδας η έκταση ήταν Κοινοτική.

Αργότερα το 1956 αποτυπώνεται στο σχέδιο η ύπαρξη του ξύλινου Ι.Ν. Αγ. Αικατερίνης και από πάνω πρόβλεψη για Δημοτικό Σχολείο (που τελικά δεν έγινε εκεί). Ο χώρος με το σημερινό πάρκο και την Αγ. Αικατερίνη εμφανίζεται χωριστά (Προφανώς λόγω αρχαιοτήτων) δεν υπάρχει αναφορά παραχώρησης στο Υπ. Πρόνοιας ή αλλού και επομένως παραμένει δημοτικός ως προς το ιδιοκτησιακό.

Ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς όμως, σύμφωνα με τον οικοδομικό κώδικα ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ ΝΑ ΔΟΜΗΘΟΥΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΟΠΩΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ – ΑΥΛΙΟΙ ΧΩΡΟΙ Ι. ΝΑΩΝ εκτός εάν πρόκειται για άλλον Ι. Ναό ή κάποιο μνημείο, όχι Πνευματικό Κέντρο ή αποθήκη.

Το θέμα επανέρχεται από την εκκλησία μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια να κτισθεί κτήριο – Πνευματικό Κέντρο στον αύλιο χώρο του Αγ. Αθανασίου που είναι πλατεία ιδιοκτησία του Δήμου.
Και στην Αγ. Αικατερίνη, αν οικοδομηθεί θα θάψει οπτικά την εκκλησία, που ο ρυθμός της είναι αξιοθέατο κόσμημα για την πόλη μας, θα περιορίσει τον χώρο του Πάρκου – παιδικής χαρά, όπου γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.α.

Το να αποκτήσει Πνευματικό Κέντρο η εκκλησία στην Στυλίδα δεν είναι μόνο δικαίωμά της , είναι υποχρέωσή της. Όχι όμως σε βάρος της περιουσίας του Δήμου, ούτε χαλώντας την αισθητική της πόλης, κεντρικά στους ενοριακούς ναούς, ούτε σε βάρος πάρκου, χώρου αναψυχής.

Θα επαναλάβω την πρότασή μου στην προηγούμενη συνεδρίασή μας που αναβλήθηκε, να διευκολύνουμε την εκκλησία με την παραχώρηση χρήσης του κτιρίου Πρώην Περιβαλλοντικής Σχολής πάνω από τα εργατικά ή το κτίσιμο στον Αγ. Δημήτριο εξίσου και πιο πολύ κεντρικό.

Η εμμονή σε έναν από τους δυο ενοριακούς Ναούς σημαίνει ότι ο στόχος δεν είναι το Πνευματικό Κέντρο με την έννοια του όρου, αλλά ότι έχει γίνει και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις στο νομό, δηλαδή το καφενείο για τις κηδείες και τα μνημόσυνα, που θα προκαλέσει λουκέτο σε καφενεία και καφετέριες που δοκιμάζονται από την κρίση.

Για όλα τα πιο πάνω δεν μπορώ να δώσω θετική ψήφο στο αίτημα και καταψηφίζω."

Χρήστος Οικονόμου
Δημοτικό Σύμβουλος
Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Στυλίδας

Υ.Γ

Κατά την παράθεση των στοιχείων μου έγινε παρέμβαση του κ. Δημάρχου για αφαίρεση του λόγου μου. Δεν το δέχτηκα καταψήφισα το θέμα και αποχώρησα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την διαδικασία που μου απαγόρευε να ακουστούν οι απόψεις μου στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν:  14 Δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του κ. Γκλέτσου ψήφισαν υπέρ, ενώ αρνητική ήταν η ψήφος του κ. Χρήστου Οικονόμου της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Στυλίδας.





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative