Social Icons

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Γιώργος Πλιάτσικας: «Χωρίς συνεταιρισμούς, ο αγρότης είναι βορά στις ορέξεις του εμπορίου»


1
Στροφή στη μικρή συσκευασία της επιτραπέζιας ελιάς, «ξεκλείδωμα» καινούργιων αγορών και επενδύσεις, οι οποίες διασφαλίζουν ενεργειακή αυτάρκεια, αναβαθμίζοντας παράλληλα το «πακέτο» των προσφερόμενων στους αγρότες υπηρεσιών είναι οι βασικές προτεραιότητες της νέας διοίκησης του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας, όπως τις περιγράφει ο πρόεδρός του, Γιώργος Πλιάτσικας.

«Η αλήθεια είναι ότι το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο ανέβασε ψηλά τον πήχη, οπότε εκ των πραγμάτων το έργο μας είναι δύσκολο, όμως θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να τον ξεπεράσουμε», λέει στην «ΥΧ» ο κ. Πλιάτσικας, ο οποίος ανέλαβε από τις 22 Απριλίου τα ηνία του ιστορικού συνεταιρισμού που ιδρύθηκε το 1949.

Στα άμεσα σχέδιά του είναι να υλοποιήσει τη σταδιακή «μετάβαση» από τη μεγάλη συσκευασία της Κονσερβολιάς -που ο ΑΣ Στυλίδας διαθέτει στο εξωτερικό με το σήμα Εlisti- σε μικρότερα δοχεία, ώστε να πολλαπλασιαστεί η υπεραξία προς όφελος τόσο του συνεταιρισμού όσο και των παραγωγών. Πρόκειται για κάτι που, όπως τονίζει, είχε οραματιστεί και η προηγούμενη διοίκηση, ωστόσο δεν είχε κατορθώσει να βρει το ανάλογο εμπορικό κανάλι. «Αυτήν τη στιγμή έχουμε καταφέρει να έρθουμε σε συμφωνία με μια μεγάλη επιχείρηση στην Ιταλία στην οποία θα στείλουμε 30 αυτοκίνητα με κονσέρβες των πέντε κιλών. Στο μυαλό μας όμως είναι να κάνουμε και ακόμα πιο μικρές συσκευασίες των 500 γραμμαρίων σε γυάλινα βαζάκια. Άλλωστε, ο εξοπλισμός του συνεταιρισμού μας δίνει αυτήν τη δυνατότητα», εξηγεί στην «ΥΧ».

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως εξηγεί, έχουν ήδη σταλεί σχετικά δείγματα στις ΗΠΑ με την ευκαιρία της συμμετοχής του συνεταιρισμού με δικό του περίπτερο στην έκθεση SIAL που πραγματοποιείται το καλοκαίρι στη Νέα Υόρκη. Ο ίδιος χαρακτηρίζει ιδιαίτερα δύσκολη την αμερικανική αγορά, γι’ αυτό και ο συνεταιρισμός διαθέτει μέχρι στιγμής εκεί περιορισμένες ποσότητες. Παρ’ όλα αυτά, δεν σταματά τις προσπάθειες να κλείσει εμπορικές συμφωνίες οι οποίες ενδεχομένως να λειτουργήσουν τροχιοδεικτικά για τη συνέχεια. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο συνομιλητής μας δεν αποκλείει συνεργασίες ακόμα και για την παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας για λογαριασμό κάποιας τοπικής αλυσίδας.

Επενδύσεις σε υποδομές και γεωργία ακριβείας

Τα τελευταία χρόνια ο ΑΣ Στυλίδας έχε προχωρήσει σε σειρά σημαντικών επενδύσεων, με σκοπό να βελτιώσει τις υποδομές και την αποδοτικότητα των εγκαταστάσεών του. «Μεταξύ άλλων, επισκευάσαμε τις βάσεις των δεξαμενών που είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές τόσο από την αρμύρα όσο και από τη φωτιά που είχε ξεσπάσει στο εργοστάσιο πριν ακόμα εγκατασταθούμε σε αυτό», επισημαίνει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού.
2
Παράλληλα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην ενσωμάτωση τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας. «Ήδη, λειτουργούν πειραματικά δύο σταθμοί στην Αγία μαρίνα και στη Στυλίδα που μετρούν την υγρασία, τη θερμοκρασία κ.ά. Παράλληλα, ‘’τρέχουμε’’ κι άλλο ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με τη NEUROPUBLIC για την καταπολέμηση του δάκου που αποτελεί και τον μεγαλύτερο εχθρό της ελιάς», αναφέρει ο κ. Πλιάτσικας και προσθέτει: «Αυτό το διάστημα ανακαινίζουμε και έναν χώρο 400 τετραγωνικών στο παλιό εργοστάσιο της Στυλίδας, με στόχο να φτιάξουμε μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, η οποία θα χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις ενημέρωσης, αλλά και την παροχή υπηρεσιών προς τους αγρότες».

«O επόμενος στόχος είναι να μπούμε σε πρόγραμμα για την κατασκευή φωτοβολταϊκού, ώστε η μονάδα μας να είναι αυτάρκης σε ηλεκτρική ενέργεια. Παράλληλα, θέλουμε να προχωρήσουμε και στη διάθεση εφοδίων στους παραγωγούς μας», συμπληρώνει ο συνομιλητής μας.

Η αδρομύκωση «τρώει» την Κονσερβολιά

Ο ΑΣ Στυλίδας βρίσκεται αυτό το διάστημα σε επαφές με τη διοίκηση του ΕΛΓΟ με αντικείμενο τη δημιουργία στην περιοχή παραρτήματος του Ινστιτούτου Ελιάς. «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την αδρομύκωση. Λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά και του τρόπου που καλλιεργείται η Κονσερβολιά, το ποσοστό προσβολής του φυτικού κεφαλαίου είναι πολύ υψηλό. Αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον ρυθμό, σε 25 χρόνια από τώρα, η Κονσερβολιά δε θα ξεπερνά το 50% στους ελαιώνες της περιοχής», τονίζει ο κ. Πλιάτσικας, προσθέτοντας ότι «ήδη πλέον δύσκολα βρίσκει κανείς ελαιώνες με αμιγώς μια ποικιλία». Όπως εξηγεί, για αυτόν ακριβώς τον λόγο οι περισσότερες νέες φυτεύσεις στην περιοχή αφορούν ελιά Καλαμών, η οποία είναι πιο ανθεκτική στον συγκεκριμένο μύκητα.

«Ανοίξαμε το παιχνίδι»

Ο ΑΣ Στυλίδας διαχειρίζεται σήμερα περί τους 3.000 τόνους Κονσερβολιάς ΠΟΠ ετησίως τις οποίες διαθέτει επεξεργασμένες σε ποσοστό 90% στο εξωτερικό, με κυριότερους προορισμούς το Βέλγιο και την Ιταλία. Το προϊόν διατίθεται κυρίως σε μεγάλα δοχεία των 130 και 150 κιλών, ενώ ο τζίρος ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ ετησίως.

«Ζήτηση υπάρχει και αυτό είναι κάτι που εισπράξαμε σε μεγαλύτερο βαθμό τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όταν ως συνεταιρισμός ανοίξαμε το παιχνίδι συνάπτοντας συνεργασίες με τρεις-τέσσερις μεγάλους προμηθευτές τους οποίους τώρα θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε περαιτέρω. Άλλωστε, με αυτό τον τρόπο, μειώνονται οι κίνδυνοι και το ρίσκο, κάτι πολύ σημαντικό στη σημερινή συγκυρία», υπογραμμίζει ο κ. Πλιάτσικας.

Κυματοθραύστης στις πιέσεις ο συνεταιρισμός

Ο κ. Πλιάτσικας κλείνει τη συνομιλία μας απευθύνοντας και μια έκκληση στους παραγωγούς. «Ορισμένες φορές, λόγω προφανώς και της δυσχερούς θέσης στην οποία βρίσκονται και οι ίδιοι, μας αντιμετωπίζουν σαν ιδιώτες εμπόρους, όσον αφορά τις πληρωμές. Σαφώς πρώτη προτεραιότητά μας είναι να έχει οικονομικό όφελος ο παραγωγός, γιατί διαφορετικά πολύ απλά δεν θα μπορέσει να καλλιεργήσει. Αυτό όμως που πρέπει όλοι να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι πρέπει να επιβιώσει ο συνεταιρισμός γιατί λειτουργεί σαν κυματοθραύστης και σαν ασπίδα προστασίας στις πιέσεις του ιδιωτικού εμπορίου. Χωρίς συνεταιρισμό, ο αγρότης γίνεται βορά στα κελεύσματα της αγοράς», καταλήγει.

ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative