Social Icons

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

ΟΑΕΔ: Πρόσληψη 40.000 ανέργων σε προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας


οαεδ
Την ένταξη 40.000 ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, σε προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας εντός του 2018, έχει θέσει ως βασικό στόχο το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ένθετου «Καριέρα+Εργασία» της ΕφΣυν, την επιμέλεια του οποίου έχει η δημοσιογραφική ομάδα της aftodioikisi.gr, τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας σε δήμους, Κέντρα Πρώτης Υποδοχής Προσφύγων, Υπουργεία, Δημόσιες υπηρεσίες και στο χώρο της υγείας.

Την μερίδα του λέοντος των θέσεων αναμένεται να καλύψουν οι δήμοι. Συγκεκριμένα θα δημιουργηθούν 25.000 θέσεις εργασίας σε ΟΤΑ και 15.000 στις υπόλοιπες υπηρεσίες.
Στόχος είναι η πρώτη φάση κοινωφελούς, να ξεκινήσει έως τον Ιούνιο της τρέχουσας χρονιάς.

Τα προγράμματα θα είναι οκτάμηνης διάρκειας και θα προσφέρουν πλήρη εργασία και ασφαλιστικά δικαιώματα στους δικαιούχους.

Παράλληλα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της διευκόλυνσης της επανένταξης των ανέργων στην αγορά εργασίας προβλέπονται δράσεις ενεργοποίησης των ωφελουμένων, όπως συμβουλευτική, κατάρτιση κ.λπ.

25.000 θέσεις Κοινωφελούς Εργασίας στους δήμους


Στις 25.000 αναμένεται να φθάσουν οι θέσεις κοινωφελούς εργασίας εντός του 2018 οι οποίες θα καλύψουν θέσεις σε 274 δήμους της χώρας.

Μέχρι το τέλος της Άνοιξης ή το αργότερο αρχές Καλοκαιριού αναμένεται να υπάρξει και η σχετική προκήρυξη, προκειμένου να ξεκινήσει και επίσημα το πρόγραμμα. Ωστόσο μένει ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν περισσότερες από μια προκηρύξεις, προκειμένου να εφαρμοστεί μια διαδοχική υλοποίηση των προγραμμάτων και να μην μένουν κενές θέσεις των ωφελούμενων για μεγάλο χρονικό διάστημα στις υπηρεσίες των δήμων.

Στο φετινό κύκλο του Προγράμματος υπάρχει μια αύξηση στον αριθμό ωφελουμένων, περίπου κατά 3,1%, σε σχέση με πέρυσι, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία του υπουργείου και του ΟΑΕΔ, το 2017 οι θέσεις στους διακόσιους εβδομήντα τέσσερις (274) δήμους ανήλθαν στις 24.251, ενώ για το έτος 2018 προβλέπονται 25.000 θέσεις.

Το θέμα τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, με τους δημάρχους μεταξύ άλλων να ζητούν να αυξηθεί το χρονικό διάστημα υλοποίησης των προγραμμάτων της κοινωφελούς εργασίας σε 12 μήνες. Να ξεκινήσει εγκαίρως, πριν την καλοκαιρινή περίοδο, ιδιαίτερα για τους νησιωτικούς δήμους, λόγω των αυξημένων αναγκών τους. Να συμπεριληφθούν στους Επιβλέποντες Φορείς και οι Σύνδεσμοι των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι Ν.Π.Δ.Δ. αλλά και τα Ν.Π.Ι.Δ. των Δήμων.

Σε κάθε περίπτωση, οι συμμετοχή των ωφελουμένων στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας είτε σε δήμους είτε σε άλλες οργανισμούς, θα υπόκειται σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Ειδικότερα:

Προϋποθέσεις συμμετοχής των ανέργων

Οι ωφελούμενοι απαιτείται να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και πρέπει να ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

— Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

— Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς

— Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

— Άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων πτυχιούχων του ΟΑΕΔ

— Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών

— Εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ. Υπενθυμίζουμε ότι ποσοστό 15% των θέσεων θα καλυφθεί από ΑμεΑ, βάσει της νέας νομοθεσίας.

Οι άνεργοι – ωφελούμενοι του προγράμματα θα εργαστούν σε διάφορες υπηρεσίες των ΟΤΑ για διάστημα οκτώ μηνών με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Αντικείμενο της Δράσης είναι η δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης μέσω της τοποθέτησης προσωπικού σε Δήμους – Θύλακες Υψηλής Ανεργίας.

Μετά την έκδοση της σχετικής προκήρυξης θα ακολουθήσει άμεσα η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

Κριτήρια μοριοδότησης

Στα κριτήρια μοριοδότησης οι ωφελούμενοι απαιτείται να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και πρέπει να ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:
  • Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.
  • Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.
  • Αναπηρία (του υποψηφίου ωφελούμενου) με ποσοστό 50% και άνω.
  • Ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό.
  • Ηλικία.
  • Αριθμός ανήλικων τέκνων.
  • Αριθμός εξαρτώμενων τέκνων ΑμεΑ (ανήλικων ή / και ενήλικων) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
  • Εντοπιότητα.
  • Δικαιούχοι ΚΕΑ

Αποδοχές

Υπενθυμίζεται ότι οι ωφελούμενοι θα εργαστούν στα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για οκτώ μήνες, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, οι οποίοι είναι έως 25 ετών, θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75), ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54).

Κατάρτιση και πιστοποίηση

Επίσης θα διατηρηθεί και ίσως επεκταθεί το σκέλος της κατάρτισης και πιστοποίησης των ανέργων που θα συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά.

Τα νέα προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα στον ωφελούμενο να βελτιώσει το βιογραφικό του, ώστε να διευκολυνθεί στην επανένταξη του στην αγορά εργασίας. Η αναβάθμιση των προσόντων θα γίνεται μέσα από υπηρεσίες συμβουλευτικής και κατάρτισης. Ο ΟΑΕΔ θα προσφέρει δύο συμβουλευτικές στους ωφελούμενους του Προγράμματος, κατά την είσοδο και την έξοδο από αυτό.

Η Δράση της Κατάρτισης είναι προαιρετική. Ξεκινά μετά το δεύτερο μήνα υλοποίησης του Προγράμματος και περιλαμβάνει κατάρτιση με αντικείμενο την Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας. Μετά το πέρας της κατάρτισης οι ωφελούμενοι θα συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης στις γνώσεις και δεξιότητες Πληροφορικής.

aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative