Social Icons

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Εργατικό Κέντρο Λαμίας - Διήμερο μαζικό άνοιγμα στους εργαζόμενους σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες


Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας
Με τους εργαζόμενους στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Στυλίδας...

Πρόγραμμα περιοδειών και εξορμήσεων σε μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις της Φθιώτιδας οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λαμίας τη Δευτέρα και Τρίτη 12 και 13/3, μεταφέροντας πλατιά σε εκατοντάδες εργαζόμενους το κάλεσμα αγώνα για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Κλιμάκια αποτελούμενα από μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων της δύναμής του, μαζί με τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και τον Μανώλη Καραντούσα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, «όργωσαν» για ένα διήμερο τους χώρους δουλειάς, μοιράζοντας σε εκατοντάδες χέρια το σχετικό ενημερωτικό υλικό του ΠΑΜΕ. Συζήτησαν με εργάτες και εργάτριες, μέσα στους χώρους όπου μοχθούν καθημερινά, για τη σημασία της οργάνωσης στα σωματεία τους, ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, μίλησαν για την ανάγκη να πάρουν τη θέση τους στην πάλη για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους.

Στους «σταθμούς» της διήμερης εξόρμησης περιλαμβάνονταν μια σειρά μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούν στη ΒΙΠΕ Λαμίας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας σε μεγάλους χώρους, όπου δουλεύουν μάλιστα πολλές εργάτριες και πολλοί έοι εργαζόμενοι. Ανάμεσά τους επιχειρήσεις στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών (ΕΖΑ, «Chipita», «Ferro», «Τσακίρης», «Ιχθυοκαλλιέργειες ΣΕΛΟΝΤΑ», Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας), στον κλάδο του Μετάλλου, μεταξύ αυτών και η ΛΑΡΚΟ, της Χημικής Βιομηχανίας («Atlas Tapes»), του Χαρτιού («ΠΑΚΟ», «TSIMIS Printing»).
ΛΑΡΚΟ

Στην πύλη της ΛΑΡΚΟ

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας οργανώθηκε επίσης εξόρμηση στους σπουδαστές των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ,που είναι παράλληλα εργαζόμενοι αμειβόμενοι με τα «υποκατώτατα» μεροκάματα της μαθητείας.
Το διήμερο ολοκληρώθηκε με σύσκεψη που συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της πρωτοβουλίας και δίνοντας τον τόνο της αγωνιστικής συνέχειας.
Με παρακαταθήκη την πείρα που αποκόμισε, το Εργατικό Κέντρο προχωρά την Κυριακή 18/3,στις 10 π.μ., στην τακτική απολογιστική Γενική Συνέλευσή του, όπου θα αποφασίσει και το σχεδιασμό του για το επόμενο διάστημα.

Κόντρα στην προσπάθεια να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στην αδράνεια

Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας ιδρύθηκε το Δεκέμβρη του 2016 με πρωτοβουλία οχτώ σωματείων. Είχε προηγηθεί το Νοέμβρη του ίδιου έτους η διάλυση του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας, στην οποία το οδήγησαν οι δυνάμεις που πλειοψηφούσαν σε αυτό (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ), με σκοπό να αποφύγουν τις ευθύνες τους για την επιβολή προστίμου εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από το ΣΔΟΕ στο ΕΚΦ για τη συμμετοχή του σε επιδοτούμενα σεμινάρια κατάρτισης, την περίοδο 2008 - 2009, για τα οποία αποκαλύφθηκε σωρεία παρανομιών και παρατυπιών.

Μετά τη διάλυση του ΕΚΦ και την πρωτοβουλία των σωματείων για τη σύσταση του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού «έτρεξαν» να συγκροτήσουν διασπαστικό Εργατικό Κέντρο («Εργατικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας»), με στόχο να συνεχίσουν να παίζουν τον ίδιο ρόλο, να επιδίδονται στην οργάνωση προγραμμάτων και σεμιναρίων, αλλά κυρίως να κρατούν τους εργαζόμενους ανοργάνωτους.

Στόχος να φτάσει η φωνή των σωματείων στους χιλιάδες ανοργάνωτους εργαζόμενους

Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας την πρωτοβουλία ενημέρωσης για τις ΣΣΕ, έδωσε προτεραιότητα σε μια σειρά από μεγάλους χώρους δουλειάς όπου δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, παρότι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στους χώρους αυτούς υπολογίζεται πως ξεπερνά τα 1.400 άτομα. Στόχος της παρέμβασης ήταν οι περιοδείες να αποτελέσουν ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της οργάνωσης, της συσπείρωσης των εργαζομένων στα κλαδικά τους συνδικάτα, στην προσπάθεια για στήσιμο επιτροπών και σωματείων.
ΠΑΚΟ

Στην επιχείρηση «ΠΑΚΟ» 

Στη δύσκολη αυτή προσπάθεια, το Εργατικό Κέντρο είναι αποφασισμένο να δώσει το επόμενο διάστημα συνέχεια, αξιοποιώντας την πληρέστερη εικόνα που απέκτησε για τα προβλήματα των εργαζομένων, καλύτερα προετοιμασμένο να αναλάβει δράση και πρωτοβουλίες για τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Το «τοπίο» στους εργασιακούς χώρους στους οποίους βρέθηκε το Εργατικό Κέντρο έχει διαμορφωθεί από την εφαρμογή του συνόλου των αντεργατικών μέτρων που έχουν ψηφιστεί και εφαρμοστεί από τις κυβερνήσεις, «λύνοντας τα χέρια» των εργοδοτών να εντείνουν την εκμετάλλευση. Εργαζόμενοι «πολλών ταχυτήτων» που διαχωρίζονται σε «παλιούς» και «νέους», προσλήψεις που γίνονται από το 2012 και μέχρι σήμερα με το βασικό μισθό των 586 ευρώ μεικτά (511 ευρώ μεικτά για τους νέους κάτω των 25 ετών), μειώσεις σε μισθούς και δικαιώματα, είναι ο κοινός παρονομαστής στον οποίο έχει οδηγήσει η επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις.

Συνθήκες εντατικοποίησης, με υπερωρίες, νυχτερινά και δουλειά τις Κυριακές, επικρατούν σε πολλές επιχειρήσεις. Όπως κατήγγειλε το Εργατικό Κέντρο, η εντατικοποίηση είναι υπεύθυνη για τα εργατικά «ατυχήματα», καθώς μέσα στους τελευταίους επτά μήνες έχουν δηλωθεί οχτώ, το ένα από τα οποία ήταν θανατηφόρο, χωρίς να είναι γνωστό πόσα έχουν κρυφτεί «κάτω από το χαλί». Σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφονται επίσης «κρούσματα» απλήρωτης εργασίας, συστηματικών και πολύμηνων καθυστερήσεων στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

Το πρόγραμμα περιοδειών υλοποιήθηκε παρά την προσπάθεια των εκπροσώπων της εργοδοσίας να θέσουν εμπόδια στην επικοινωνία του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων με τους εργαζόμενους. Η επιμονή και η αποφασιστικότητα των συνδικαλιστών ανάγκασε την εργοδοσία να υποχωρήσει, με αποτέλεσμα σε μια σειρά περιπτώσεις οι πόρτες των επιχειρήσεων να ανοίξουν για πρώτη φορά, με τα σωματεία να στέλνουν μήνυμα στους εργαζόμενους πως δεν υπάρχει «άβατο» στην προσπάθειά τους να συζητήσουν με τους συναδέλφους τους.

Στο επίκεντρο η ανάγκη για οργάνωση και αγώνα

Στους χώρους των εργοστασίων όπου οι εργάτες κάνουν το διάλειμμά τους, στην πύλη της ΛΑΡΚΟ κατά την αλλαγή της βάρδιας, στους χώρους της παραγωγής, τα κλιμάκια των συνδικαλιστών έθεσαν στο επίκεντρο της συζήτησης το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Υπενθύμισαν την επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβερνήσεις και μεγαλοεργοδότες και τις απώλειες που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια. Ενημέρωσαν για τα νέα σχέδια επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση, μέσα από τις αξιώσεις που διατυπώνουν ο ΣΕΒ και όλα τα αστικά επιτελεία.

Μίλησαν στους εργαζόμενους για την πρόταση νόμου για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, που έχει τη στήριξη περισσότερων από 500 συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά έχει καταχωνιαστεί στα «συρτάρια» της κυβέρνησης, η οποία αρνείται να επαναφέρει με νόμο όσα με τον ίδιο τρόπο καταργήθηκαν. Κάλεσαν τους συναδέλφους τους να αναλογιστούν πως το μεγαλύτερο από όλα τα «σκάνδαλα» είναι η μείωση του κατώτερου μισθού από τα 751 στα 586 ευρώ, που γέμισε και συνεχίζει να γεμίζει τις τσέπες των εργοδοτών, κάνοντας πάμφθηνους τους εργάτες και αυξάνοντας τα κέρδη τους. Απέναντι στη σημερινή κατάσταση, το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία υπογράμμισαν πως ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση των εργαζομένων και ο αγώνας για το μισθό, τα ωράρια, τις συνθήκες δουλειάς.

Οι εργαζόμενοι από τη μεριά τους προσπάθησαν και βρήκαν τρόπους, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της εργοδοσίας, να μεταφέρουν την πραγματικότητα που ζουν και τις σκέψεις τους για αυτή. Μίλησαν για την κοροϊδία της επιχείρησης, που επέβαλε μειώσεις σε παλιότερους εργαζόμενους και την ίδια στιγμή μοίρασε ελάχιστα ψίχουλα, τα οποία βάφτισε «αυξήσεις», στους πιο άθλια αμειβόμενους νέους εργαζόμενους. Εξέφρασαν τη διάθεσή τους να πάρουν κι οι ίδιοι μέρος στον αγώνα, παράλληλα με τους δισταγμούς, τους φόβους και τις απορίες τους για το ποιος θα βρεθεί στο πλάι τους για να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία και τα «αντίποινα» της εργοδοσίας.

Δίνοντας συνέχεια στη δραστηριότητα αυτή, επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία έχουν αποφασίσει να συζητήσουν το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων. Με τη βοήθεια του Εργατικού Κέντρου επιδιώκουν να επεξεργαστούν σχέδια Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, συμπεριλαμβάνοντας μια σειρά θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, όπως την απληρωσιά, τις καθημερινές μετακινήσεις από και προς τη δουλειά με δικά τους μέσα, τα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.


Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ της Κυριακής 18 Μάρτη 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative