Social Icons

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Πέθανε ο ΙΚΕΑς: Νεκρολογία ενός Σουηδού επιχειρηματία με φασιστικό παρελθόν


1
Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης* 

Ο ιδρυτής και αφεντικό της ΙΚΕΑ Ίνγκβαρ Κάμπραντ έγινε μέλος στο νεοϊδρυθέν κόμμα των Σουηδών φασιστών το 1942. Σε συνέντευξή του το 2010 δήλωσε ότι ακόμη θαυμάζει τον ιδρυτή του κόμματος Per Engdahl. Το ΙΚΕΑ το ξεκίνησε το 1943 και ο τίτλος προέρχεται από τα αρχικά του ονόματός του και την διεύθυνση, Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd.

Με έξυπνες ιδέες πακεταρίσματος και χαμηλή ποιότητα ξύλου και επίπλων ταλαιπώρησε αρκετές γενιές,στην αρχή τον φοιτητόκοσμο, στο στήσιμο. Έστησε το πρώτο κατάστημα το 1958. Μέχρι τότε έπαιρνε μόνο ταχυδρομικές παραγγελίες.
Η επιχείρηση μεγάλωσε, απλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Την ξυλεία την προμηθευόταν εκτός Σουηδίας για να πετυχαίνει καλύτερες τιμές.

Τα έπιπλα συνήθως κατασκευάζονται σε χώρες του τρίτου κόσμου σε άθλιες συνθήκες και χαμηλά έως ανύπαρκτα μεροκάματα.
2

Σήμερα το ΙΚΕΑ έχει 170.000 εργαζόμενους σε υποκαταστήματα σε όλο τον κόσμο. Κατά πως συνηθίζεται ίδρυσε 2-3 φιλανθρωπικά ιδρύματα και έδινε υποτροφίες σε νέους επιχειρηματίες και δωρεές αφορολόγητες σε νοσοκομεία και γηροκομεία.

Του δόθηκαν οι παρακάτω τίτλοι.

Το βασιλικό μετάλλιο μεγέθους 12;. Ιππότης Α τάξεως μετά από Βασιλική απόφαση (μην ξεχνάμε πως η Σουηδία είναι «σοσιαλιστική» Μοναρχία)

Χρυσό μετάλλιο της Ακαδημίας μηχανικών. Δόκτορας φιλοσοφίας επί τιμή στην οικονομία Πανεπιστήμιο Λουντ. Δόκτορας φιλοσοφίας Επί τιμή στην οικονομία Πανεπιστήμιο Βέξιε

Επί τιμή δόκτορας Πανεπιστήμιο Αγροτικής παραγωγής.

Το 2011 αποκαλύφθηκε ότι το ΙΚΕΑ πληρώνει μόνο 4% φόρο στην Σουηδία λόγω μιας απίστευτης μεταφοράς των κερδών μέσω Ολλανδίας, Ελβετίας και Λιχτενστάιν με θυγατρικές και διάφορα ιδρύματα. Αυτός ο άνθρωπος ήταν κατά τους υπολογισμούς ο πιο πλούσιος Σουηδός, 60 δις ευρώ, χωρίς να έχει την περιουσία του δηλωμένη στην Σουηδία. Πέθανε 91 χρονών.

«Ήταν μια θλιβερή είδηση η απώλεια του Ίνγκβαρ Κάμπραντ. Ήταν ένας μοναδικός επιχειρηματίας που σήμανε πολλά για την Σουηδική επιχειρηματικότητα και έκανε δυνατή την επίπλωση των σπιτιών των πολλών όχι μόνο των λίγων. Ήταν ακόμη ένας εμπνευστής με μεγάλη προσήλωση στο στόχο και διεθνώς και για την Σουηδική επαρχία.”

Τάδε έφη ο πρωθυπουργός Λεβέν για τον θάνατο του αφεντικού του ΙΚΕΑ. Αν και είναι Σοσιαλδημοκράτης…

4

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011  διαμένει στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ του δήμου Χεργιεντάλεν και εργάζεται ως διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.


atexnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative