Social Icons

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Με αφορμή τις «Ενεργειακές Κοινότητες»: Ο Φερετζές των επιχειρηματικών ομίλων της ενέργειας & ιδιαίτερα των ΑΠΕ


energiaka
Με αφορμή τις «Ενεργειακές Κοινότητες»: Ο Φερετζές των επιχειρηματικών ομίλων της ενέργειας & ιδιαίτερα των ΑΠΕ

Με ωραία λόγια, με υποσχέσεις για «θεραπεία» της ενεργειακής φτώχειας μου μαστίζει τα φτωχά και μεσαία στρώματα της χώρας μας και με τη δήθεν προοπτική της προστασίας του περιβάλλοντος, ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις «Ενεργειακές Κοινότητες». Νομοσχέδιο που είναι ενταγμένο στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση της ενέργειας, αλλά και την ενίσχυση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας(ΑΠΕ) -αυτές, ντε, που χρυσοπληρώνουμε την τελευταία 7ετία μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ- στο συνολικό «ενεργειακό μίγμα». Μαζί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπερψήφισαν ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΠΟΤΑΜΙ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ. «Παρών» η Χ.Α., καταψήφισε το ΚΚΕ.

Πρόκειται για νόμο, πλέον, που αποσκοπεί στη διευκόλυνση επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ, για επιχειρηματίες του Τουρισμού, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον αγροτοδιατροφικό τομέα και φυσικά την Τοπική Διοίκηση και των δύο βαθμίδων(Αξιοποιείται άλλη μια φορά ως δούρειος ίππος σε αντεργατικές-αντιλαϊκές επιλογές). Μια σειρά δραστηριότητες, όπως η τηλεθέρμανση, η παραγωγή βιομάζας, η παραγωγή Ενέργειας για τον αγροτικό τομέα, η κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης, συστήματα αποθήκευσης Ενέργειας και η κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών έργων, μπορούν να ενταχθούν στα σχετικά προγράμματα και να τύχουν των ευνοϊκών νομοθετικών ρυθμίσεων.

Μιλούν για επιχειρήσεις που θα λειτουργούν ως αστικοί συνεταιρισμοί, αλλά με …«αυξημένη ελευθερία». Θα «διευκολύνονται» με θεσμικά και οικονομικά κίνητρα από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και από το κράτος(προνομιακή μεταχείριση, αναπτυξιακός νόμος, ευνοϊκή δανειοδότηση, εγγυημένες τιμές «απορρόφησης», σταθερές φοροαπαλλαγές κλπ.) Με δεδομένο τον οικονομικό βρόχο που έδεσαν και σφίγγουν συνεχώς οι αστικές κυβερνήσεις στους αγρότες-ελαιοπαραγωγούς και στα λιοτρίβια, αλλά και στο λαιμό της Τοπικής Διοίκησης, απομένουν οι Συμπράξεις με μεγάλους «επενδυτές»(ΣΔΙΤ) και οπωσδήποτε οι 6 – 7 ευρωενωσιακές πολυεθνικές επιχειρήσεις στο χώρο των ΑΠΕ. Αυτή τελικά είναι και η ουσία πίσω από τα παχιά λόγια.

Άλλωστε η υποδοχή των Ενεργειακών Κοινοτήτων, κατά τη δημόσια διαβούλευση, ήταν πολύ θετική από τον «επιχειρηματικό κόσμο», ακόμα και από ΜΚΟ, επειδή δημιουργείται ένα άκρως «φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον». Αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι, όπως κι αν βαπτιστούν, αυτές είναι καπιταλιστικές επιχειρήσεις και δεν μπορούν να μη λειτουργούν με όρους κερδοφορίας που, φυσικά, θα βγαίνει από την καμπούρα του λαϊκού καταναλωτή.

Πάντως, μέχρι τώρα, η κάθε είδους «απελευθέρωση» δεν έριξε τις τιμές, δεν έκανε πιο προσιτό το προϊόν ή την υπηρεσία που απελευθερώθηκε. Αντίθετα! Οι τιμές, τα τέλη και οι λογαριασμοί εκτοξεύτηκαν και βαραίνουν αβάσταχτα τη λαϊκή τσέπη. Πχ καύσιμα, ρεύμα, τηλεφωνία, δημοτικές υπηρεσίες κ.ά. Επίσης οι θέσεις εργασίας, οι μισθοί και οι εργασιακές σχέσεις καταποντίστηκαν.

Είναι μεγάλη η υποκρισία της κυβέρνησης, των κομμάτων και των βουλευτών που, ενώ έφεραν στη Βουλή, εισηγήθηκαν, υπερασπίστηκαν και τελικά ψήφισαν τις «Ενεργειακές Κοινότητες» ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών κολοσσών ενέργειας, τις παρουσιάζουν σαν προσφορά στο λαό.

Αβίαστο βγαίνει το συμπέρασμα ότι με την ψήφο τους τα παραπάνω κόμματα -και κάθε βουλευτής έχει την προσωπική του ευθύνη- πρόσθεσαν έναν ακόμα κρίκο στην πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας. Ενός κοινωνικού αγαθού στρατηγικής σημασίας για κάθε χώρα που πρέπει να είναι στον απόλυτο έλεγχο παραγωγής και διαχείρισης του ίδιου του κράτους. Αγαθού που δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα, που επιβάλλεται να παράγεται και να υπηρετεί αποκλειστικά έναν πανεθνικό σχεδιασμό ώστε να δίνει ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια σε καιρό ειρήνης -και όχι μόνο- σε κάθε παραγωγική δραστηριότητα, κι ακόμα παραπέρα, φτηνό ρεύμα και θέρμανση στο λαό.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΟΥΣΕΚΗΣ

ΛΑΜΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative