Social Icons

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Φασιστοειδή βανδάλισαν το μνημείο για το Μπλόκο της Καλογρέζας


1
Τα φασιστοειδή βγήκαν παγανιά στη Νέα Ιωνία κι έδειξαν το πραγατικό τους ποιόν και τις ιδέες τους. Εχοντας δυσανεξία στη θέα του μνημείου των αγωνιστών αντιστασιακών (κομμουνιστών κι αντιφασιστών) που εκτελέστηκαν στο μπλόκο της Καλογρέζας από τους ναζί κατακτητές και τους δωσίλογους συνεργάτες τους, το βανδάλισαν με μια σβάστικα πάνω στην πλάκα με το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή. Τρέφουν αυταπάτες πως έτσι μπορούν να ξεμπερδέψουν με τις ιδέες του και να σβήσουν το χνάρι των αγωνιστών στην ιστορία αυτού του τόπου.

Σημειώνουμε πως εκεί είχε γίνει το πρώτο μεγάλο μπλόκο επί Κατοχής, εγκαινιάζοντας μια νέα άθλια τακτική των κατακτητών και των Ταγμάτων Ασφαλείας. Στις 15 Μάρτη 1944, τα Τάγματα Ασφαλείας περικύκλωσαν με τις δυνάμεις τους την περιοχή, συγκέντρωσαν όλους τους άνδρες από 15 ως 60 χρονών, και συνέλαβαν εκατοντάδες κατοίκους -πολεμιστές και άμαχο πληθυσμό- εκτελώντας επί τόπου 22 αγωνιστές της Αντίστασης.
Ανάμεσά τους ένα παιδί 16 χρονών κι ένας Ιταλός αντιφασίστας. Οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια, υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια, ενώ πολλοί από αυτούς οδηγήθηκαν στη Γερμανία, για να δουλέψουν καταναγκαστικά στα εργοστάσια της ναζιστικής πολεμικής μηχανής.

Στην Καλογρέζα σαν περνάς
Ξέγνοιαστε εσύ διαβάτη,
Με ευλάβεια πρέπει να πατάς,
Γιατί σε τούτα τα ληθάρια
Έπεσαν για τη λευτεριά
22 παλικάρια

Γ. Ρίτσος

Η ιστορική μνήμη δεν πρόκειται να σβήσει. Ο λαός δεν ξεχνά την ιστορία του και τους αγώνες του.

katiousa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative