Social Icons

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Πλήρες χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας


skitso
Πλήρες χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας, κυριαρχία της προσωρινής απασχόλησης για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, αύξηση και γενίκευση της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης δείχνουν τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και για το Δεκέμβρη του 2017 στα οποία περιλαμβάνεται και το ετήσιο ισοζύγιο.

Το ετήσιο ισοζύγιο για το έτος 2017 δείχνει ότι έγιναν 2.400.398 προσλήψεις και 2.256.853 απολύσεις. Με βάση το στοιχείο αυτό, η κυβέρνηση συνειδητά δείχνει το δέντρο για να κρύψει το δάσος.

Πανηγυρίζει για το θετικό ισοζύγιο, δηλαδή ότι έγιναν 143.535 περισσότερες προσλήψεις από τις απολύσεις, για να κουκουλώσει το γεγονός ότι στην ουσία όσοι προσλαμβάνονται τόσοι απολύονται, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι απολύσεις είναι το 94% των προσλήψεων. Στοιχείο που δείχνει τη συνεχή ανακύκλωση ανέργων, τη μόνιμη εναλλαγή περιόδων προσωρινής εργασίας και ανεργίας. ‘Οτι, τελικά, το δικαίωμα και η ανάγκη στη μόνιμη και σταθερή εργασία είναι «όνειρο θερινής νυχτός». Τα αντίστοιχα στοιχεία των προηγούμενων ετών δείχνουν ότι οι απολύσεις ήταν το 93,7% των προσλήψεων το 2014, το 94,5% το 2015 και το 93,6% το 2016.

Ακόμα, η κυβέρνηση κρύβει τη μεγάλη άνοδο της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που δείχνουν την αναλογία των προσλήψεων σε ένα έτος:
Το 2013, το 53,85% των προσλήψεων ήταν πλήρους απασχόλησης και το 46,15% μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Τα ήδη υψηλά ποσοστά των ελαστικών μορφών εργασίας αυξήθηκαν κι άλλο τα επόμενα χρόνια, για να κυριαρχήσουν από το 2015 και μετά. Το 2017 το 45,13% των προσλήψεων ήταν πλήρους απασχόλησης και το 54,87% μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.

Αποκαλυπτικό είναι και το στοιχείο που προκύπτει από τη σύγκριση των προσλήψεων του ενός έτους με το άλλο (όχι την αναλογία των προσλήψεων σε ένα έτος):
Την περίοδο 2014 – 2017 οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 39,75%, όταν οι προσλήψεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 66,5%!

‘Ομως, ακόμα και αυτές οι θέσεις πλήρους απασχόλησης είναι όχι μόνο προσωρινές αλλά και κακοπληρωμένες, καθώς δημιουργούνται στη βάση της βάρβαρης αντεργατικής πολιτικής που έχει μειώσει κατακόρυφα τους μισθούς και έχει πετσοκόψει μια σειρά από άλλα δικαιώματα. ‘Ετσι, μια θέση πλήρους απασχόλησης μπορεί εύκολα να σημαίνει δουλειά 10 ώρες τη μέρα, 6 μέρες τη βδομάδα για περίπου 500 ευρώ το μήνα και κάτι «μισθό»!

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η γελοιότητα με το στοιχείο περί δήθεν «οικειοθελών» αποχωρήσεων που αυξάνονται από έτος σε έτος, από 585.593 το 2014 (το 40% των απολύσεων) έφθασαν σχεδόν το 1.000.000 το 2017 (το 43,22% των απολύσεων). Οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, οι προηγούμενες και η σημερινή, έχουν το θράσος να τις παρουσιάζουν σαν δήθεν επιλογή των εργαζομένων να φύγουν, ενώ στην ουσία η αύξηση των «οικειοθελών», σε συνθήκες μεγάλης ανεργίας, αυτό που πραγματικά δείχνει είναι η ένταση της εργοδοτικής ασυδοσίας και τρομοκρατίας που εξαναγκάζει εργαζόμενους να αποδεχτούν και τους πιο άθλιους όρους, προκειμένου να έχουν έστω και για λίγο μεροκάματο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative