Social Icons

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Έγκαιρος οφθαλμολογικός έλεγχος στα παιδιά


1
Έγκαιρος οφθαλμολογικός έλεγχος στα παιδιά

Ο οφθαλμολογικός έλεγχος στα παιδιά θέλει ιδιαίτερη προσοχή στις μικρές ηλικίες καθώς τα παιδιά αναπτύσσουν την όραση τους μέχρι περίπου το 8ο έτος. Κάποιο οφθαλμολογικό πρόβλημα ενός ενήλικα πχ. μυωπία ή αστιγματισμός που για εκείνον είναι απλό θέμα, δεν μπορεί να συγκριθεί με το αντίστοιχο πρόβλημα σε μικρές ηλικίες καθώς εκεί η βλάβη στην όραση ενδέχεται να είναι καθοριστική και μη αναστρέψιμη.


Η πρόληψη στην υγεία των ματιών είναι ιδιαίτερα σημαντική όπως αντίστοιχα και σε όλους τους τομείς της ιατρικής. Ο έγκαιρος προληπτικός έλεγχος μπορεί να προλάβει μόνιμα προβλήματα όρασης, ακόμα και πολύ σπάνιες περιπτώσεις που κινδυνεύει και το ίδιο το παιδί πχ. κακοήθεις όγκοι.

Οι λόγοι για τους οποίους είναι επιβεβλημένος ο έγκαιρος προληπτικός έλεγχος της υγείας των ματιών των παιδιών είναι οι παρακάτω:

· Αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα το πρόβλημα ενδέχεται να υπάρξει απώλεια όρασης
2· Πολλές φορές οι γονείς δεν μπορούν να αντιληφθούν τα οφθαλμολογικά προβλήματα των παιδιών, πιστεύοντας ότι τα παιδιά υπερβάλουν στις περιγραφές τους
· Αρκετά παιδιά δεν δίνουν σημασία σε προβλήματα όρασης και δεν τα αναφέρουν στους γονείς τους θεωρώντας ότι η κατάσταση που βιώνουν είναι φυσιολογική
· Σε πολλά οφθαλμολογικά προβλήματα δεν υπάρχουν έντονα κι απότομα συμπτώματα που να οδηγήσουν στον οφθαλμίατρο
· Ο προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος των παιδιών δίνει αυξημένες πιθανότητες για καλή όραση αργότερα στην ενήλικη ζωή

Πότε πρέπει να γίνεται οφθαλμολογική εξέταση στο παιδί;

Η λανθασμένη κοινή πεποίθηση είναι ότι για να μπορεί να γίνει οφθαλμολογικός έλεγχος στο παιδί θα πρέπει να μπορεί να συνεννοηθεί με τον οφθαλμίατρο ή να μπορεί να διαβάζει. Ο ειδικός οφθαλμίατρος για παιδιά έχει τις γνώσεις, την πείρα και τα ειδικά μηχανήματα για να κάνει όλες τις απαραίτητες για το παιδί εξετάσεις.

Ο οφθαλμολογικός έλεγχος θα πρέπει να γίνεται:

· αμέσως μετά τη γέννηση
· στους 9-12 μήνες
· στην ηλικία των 3 ετών
· στην ηλικία των 5 ετών
· κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο στην αρχή της σχολικής χρονιάς

Τα πιο συνηθισμένα οφθαλμολογικά προβλήματα που ενδέχεται να εμφανίσουν τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία είναι τα εξής:

· αμβλυωπία
· στραβισμό
· διαθλαστικές ανωμαλίες όπως μυωπία, αστιγματισμό, υπερμετρωπία κ.α.

ενώ πιο σπάνια μπορεί να εμφανιστούν:

· όγκοι
· συγγενές γλαύκωμα

Ο προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος και η θεραπεία είναι κομβικής σημασίας για την αποκατάσταση προβλημάτων όρασης του μωρού/παιδιού. Αν οι γονείς έχουν υποψίες, ότι υπάρχει επιδείνωση της οπτικής οξύτητας του παιδιού, θα πρέπει να επισκεφτούν τον οφθαλμίατρο χωρίς να περιμένουν να φτάσει η ώρα του τακτικού ελέγχου που έχουν προγραμματίσει. Ενδέχεται το παιδί να μην έχει κάποιο οφθαλμολογικό πρόβλημα κι οι υποψίες των γονέων να μην είναι βάσιμες, αλλά τουλάχιστον ο οφθαλμίατρος θα λύσει τις απορίες και θα ενημερώσει τους γονείς. Εξάλλου είναι καλύτερα να πάνε 2 φορές το παιδί στον οφθαλμίατρο χωρίς αυτό να έχει πρόβλημα παρά να μην το πάνε καθόλου με τον κίνδυνο να υπάρχει ένα πρόβλημα που παραβλέποντάς το θα δημιουργήσει μη αναστρέψιμη βλάβη στην όραση του παιδιού. Η κοινή ιπποκράτειος ρήση “καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις” βρίσκει και στα οφθαλμολογικά προβλήματα την εφαρμογή της.


Πηγή: www.ofthalmiatros-athina.gr

Έλενα Κεφάλα, MD, MICOpth
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Αθανασιάδη 3-5 – Αθήνα
τηλ. 210 645 89 59

http://lasermiopias.gr
http://ofthalmiatros-athina.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative