Social Icons

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Η Coca Cola “αποσύρει” τον διευθύνοντα σύμβουλό της


Όμηρος Ταχμαζίδης
Κείμενο: Όμηρος Ταχμαζίδης

Στα μέσα του Σεπτεμβρίου 2017 η Coca Cola Hellenic Bottling Company (“Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως”-HBC) από την έδρα της στην Ελβετία, όπου έχει μεταφερθεί εν μέσω κρίσης από την Αθήνα, εξέδωσε ανακοίνωση προς τους επενδυτές, με την οποία ενημέρωνε για την απόσυρση, από τα καθήκοντά του, του διευθύνοντος σύμβουλου της Δημήτρη Λόη: το νούμερο δύο της εταιρίας μετά τον πρόεδρό της.

Η απόσυρση αυτή για λόγους υγείας του διευθύνοντος συμβούλου της πολυεθνικής ακολούθησε αμέσως μετά από μια σειρά δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο, που έφεραν την Coca Cola να στηρίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών και να συγκρατεί πιθανές πτώσεις των αξιών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Coca Cola προς τους επενδυτές της ο Δημήτρης Λόης “θα λάβει προσωρινή άδεια για λόγους υγείας προκειμένου να υποβληθεί σε φαρμακευτική αγωγή”! Σύμφωνα με την ανακοίνωση “ο κ. Λόης αναμένεται να επιστρέψει πλήρης στα καθήκοντά του σε τέσσερις περίπου μήνες”! Δηλαδή κατά τη λήξη του έτους, όταν θα κλείνουν και οι υπόλοιπες “τακτικές” εκκρεμότητες της εταιρίας για τη φετινή χρονιά.

Η διεύθυνση της εταιρίας από την έδρα της στην Ελβετία - επαναλαμβάνω εν μέσω κρίσης μεταφέρθηκε εκεί από την Αθήνα και σε αυτό συνέβαλλε και ο Δημήτρης Λόης – στην ανακοίνωσή της προσθέτει ότι “κατά της διάρκεια της απουσίας του … θα παρακολουθεί την πορεία της Εταιρείας και θα παραμένει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της”. Είναι προφανές ότι η ανακοίνωση μιας απομάκρυνσης υπό τη μορφή παραίτησης θα τρόμαζε τους επενδυτές και θα είχε συνέπειες στην παρουσία της εταιρίας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Είναι πάγια πρακτική της πολυεθνικής μετά από μια σύγκρουση με τους εργαζόμενους να απομακρύνει τα στελέχη της. Από τη χρονική στιγμή που ξεκίνησε η απεργία των εργαζομένων του εργοστασίου της Coca Cola στην Θεσσαλονίκη και συγκροτήθηκε το Κίνημα “Ούτε γουλιά Coca Cola μέχρι να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο” έχουν απομακρυνθεί περί τα οκτώ διευθυντικά στελέχη της πολυεθνικής. Πολλές φορές οι λόγοι που προφασιζόταν η διεύθυνση του πολυεθνικού ομίλου ήταν παρόμοιοι. Μια κυρία π.χ. εγκατέλειψε τη θέση της για… οικογενειακούς λόγους. Η περίπτωση του Δημήτρη Λόη, ωστόσο, ξεχωρίζει. Πρόκειται για την ουσιαστική κεφαλή της εταιρίας, το νούμερο δύο του Ομίλου, το άτομο που επιφορτίστηκε με την πολιτική του κλεισίματος των εργοστασίων στην Ελλάδα και τη σωρεία των απολύσεων και μια σειρά άλλες αποφάσεις τις οποίες περιγράψαμε σε άλλα άρθρα μας. Γενικώς ήταν ο άμεσα υπεύθυνος αυτού που στη γλώσσα του συστήματος Coca Cola αποκαλείται “στρατηγική της εταιρίας”.

Ο παροπλισμός του ήταν επόμενο να δημιουργήσει ανησυχίες στους επενδυτές, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πτωτική, λόγω μποϊκοτάζ, πορεία της εταιρίας στην Ελλάδα. Για αυτό στην ανακοίνωση της Coca Cola χρειαζόταν και η δική του διαβεβαίωση ότι όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την εταιρεία και τη λειτουργία της. “Είναι προς το συμφέρον και της εταιρείας και εμένα προσωπικά [sic] να απουσιάσω προσωρινά προκειμένου να επικεντρωθώ στη βελτίωση της υγείας μου, ενώ .. η υπόλοιπη ικανή διοικητική ομάδα … συνεχίζουν να εκτελούν τη στρατηγική της εταιρίας”, φέρεται να δηλώνει στην ανακοίνωση της Coca Cola ο παροπλισθείς διευθύνων σύμβουλος. Μάλιστα η δήλωσή του είχε και συνέχεια: “Δεσμεύομαι [sic!] να συνεχίσω να συμμετέχω ενεργά στην εταιρία κατά τη διάρκεια της απουσίας μου και προτίθεμαι να επιστρέψω πλήρως στα καθήκοντά μου μόλις ολοκληρωθεί η θεραπεία μου”.

Όποιος έχει εμπειρία από τις πρακτικές της Coca Cola και μπορεί να διαβάζει “μεταξύ των γραμμών” τις πραγματικές στοχεύσεις των ανακοινώσεών της, αντιλαμβάνεται ότι η απόσυρση του Δημήτρη Λόη, αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την αμερικανική πολυεθνική. Και χωρίς κανέναν ενδοιασμό παραθέτω μια εκτίμηση: ο Δημήτρης Λόης αποτελεί ουσιαστικώς παρελθόν για την Coca Cola, με την επόμενη αλλαγή διοικητικού συμβουλίου στην εταιρία θα είναι και νομοτύπως.

Το γεγονός, ωστόσο, της εσπευσμένης αλλαγής, τα αγχώδη δημοσιεύματα αναφορικώς με την θετική παρουσία της Coca Cola στο Χρηματιστήριο Αθηνών τις τελευταίες εβδομάδες, δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για τις εξελίξεις στην αγορά των αναψυκτικών στην Ελλάδα, όπου οι ελληνικές εταιρίες, -αναψυκτικά “Λούξ” από την Πάτρα, αναψυκτικά “Βίκος” από τα Ιωάννινα, αναψυκτικά “ΕΨΑ” από τον Βόλο, η ελληνική πολυεθνική Green Cola από την ακριτική Ορεστιάδα του Έβρου, τα τοπικά αναψυκτικά της Κρήτης, “Γεράνι”, “Φήμη” κλπ. -, συνεχίζουν να ροκανίζουν τεράστια μερίδια από την άλλοτε κραταιά Coca Cola HBC. Καμία απομάκρυνση υψηλόβαθμου στελέχους, έστω και με αυτόν τον “λεπτεπίλεπτο” χειρισμό, δε γίνεται με τέτοιο εσπευσμένο τρόπο. Κάτι συμβαίνει και συμβαίνουν πάρα πολλά στην ελληνική αγορά των αναψυκτικών!

Το Κίνημα “Ούτε γουλιά Coca Cola” φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στην πορεία της πολυεθνικής στην Ελλάδα από ό,τι φαντάζονται οι απεργοί εργαζόμενοι του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης και οι υποστηρικτές τους.

Ο Όμηρος Ταχμαζίδης είναι μέλος του Ε. Γ. της “Σοσιαλιστικής Προοπτικής”

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative