Social Icons

Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ





ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η κυβέρνηση συνεχίζει με θράσος το αφήγημα περί “κοινωνικού κράτους” και “δημοκρατίας”, τη στιγμή που συνεχίζει και προετοιμάζει νέα χτυπήματα στη ζωή του λαού και τη νεολαίας.

Είναι τεράστιο ψέμα ότι το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έρχεται δήθεν να λύσει τα προβλήματα σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ από τη σκοπιά των λαϊκών νεανικών αναγκών. Γι’ αυτό και δεν έχει καμία βάση η κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση, οι μνημονιακοί συνέταιροί της, καθώς και μερίδα καθηγητών, ότι δήθεν ξηλώνει τις “μεταρρυθμίσεις” που αυτοί έφεραν. Η ουσία είναι ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν αμφισβητούν το “πανεπιστήμιο-επιχείρηση”, συνολικότερα την παιδεία που παρέχεται ως εμπόρευμα, δηλαδή ανάλογα με την τσέπη των οικογενειών.

Αλήθεια πόσο “νέο” μπορεί να είναι ένα πανεπιστήμιο, όταν στο νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση:

· Συνεχίζεται να εξαρτάται η επιβίωση και λειτουργία των ΑΕΙ και των ΑΤΕΙ από την πώληση προγραμμάτων με τέλη ή δίδακτρα, καθώς και από το άνοιγμα νέων πεδίων δράσης (προγράμματα δια βίου μάθησης, κ.α.).

· Περνούν και με τη θεσμική βούλα οι 3 κύκλοι σπουδών, τα μονοετή και διετή προγράμματα σπουδών, τα προγράμματα κατάρτισης - διά βίου εκμετάλλευσης, δηλαδή πτυχία πολλών ταχυτήτων, προορισμένα για τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ως εισιτήρια για την ανεργία και την επανακατάρτιση.

· Θεσμοθετούνται επίσημα τα δίδακτρα, με τη μορφή τελών φοίτησης στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

· Τα νέα «Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας (ΑΣΑΕΕ)» στοχεύουν στη «σύνδεση» των Πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που η πολιτική της κυβέρνησης συνεχίζει την υποχρηματοδότηση, που τα προβλήματα λειτουργίας των ΑΕΙ και των ΑΤΕΙ είναι εκρηκτικά. Οι ελλείψεις επιστημονικού προσωπικού είναι τεράστιες, οι νέοι στριμώχνονται στις αίθουσες, άλλοι αποκλείονται από τα εργαστήρια.

Το πραγματικά νέο, αυτό που δίνει απάντηση στις ανάγκες και τις αγωνίες των παιδιών της λαϊκής οικογένειας, που σπουδάζουν σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, είναι να μπορούν οι απόφοιτοι να έχουν όλα τα δικαιώματα για πρόσβαση σε όλο το φάσμα της γνώσης του επιστημονικού τους αντικειμένου, με ενιαίο και αδιάσπαστο πτυχίο, που θα αποτελεί την μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα. Για να μπει η επιστήμη στην υπηρεσία των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.

Το ΚΚΕ καλεί τους σπουδαστές, τους πανεπιστημιακούς, που αρνούνται να γίνουν εργολάβοι των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα τους συμβασιούχους δασκάλους και των χαμηλών βαθμίδων, να αντιταχθούν στη νέα επίθεση στο δικαίωμα για δημόσια και δωρεάν επιστημονική μόρφωση. Να οργανώσουν την πάλη τους, προβάλλοντας τα δίκαια και ανικανοποίητα αιτήματά τους για:


· Κάλυψη των ελλείψεων της δημόσιας εκπαίδευσης (μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, δωρεάν παροχή βιβλίων και συγγραμμάτων, σίτιση-στέγαση για όλους, κ.ά.).

· Κάλυψη όλων των απωλειών από το «κούρεμα» των αποθεματικών των ΑΕΙ.

· Διαγραφή των χρεών των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ για ηλεκτρισμό, νερό, αέριο, τηλέφωνο.

· Να απαλειφθεί κάθε δυνατότητα επιχειρηματικής δραστηριότητας και δημιουργίας εταιρειών οποιουδήποτε τύπου είτε για τα ίδια τα πανεπιστήμια, είτε για μέλη ΔΕΠ.

· Να παρθούν μέτρα ώστε να μην εγκαταλείψει κανένας φοιτητής τις σπουδές του για οικονομικούς λόγους.

· Δωρεάν στέγαση-σίτιση για όλους όσοι σπουδάζουν μακριά από τις οικογένειές τους. Κατάργηση κάθε μορφής διδάκτρων σε οποιοδήποτε επίπεδο.

ΑΘΗΝΑ 21/7/2017 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative