Social Icons

Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Τα αγκίστρια ....Της Θεώνης Καπλανίδου


1
Μείωση συντάξεων. Μια ακόμη στις προηγούμενες. Μείωση αφορολόγητου. Μία ακόμη στα προηγούμενα. Διαλυμένα ασφαλιστικά ταμεία. Το ακούμε χρόνια. Φόροι, φόροι, φόροι. Το συνηθήσαμε. Ξεπουλημένη δημόσια περιουσία. Δεν είναι δα και η πρώτη φορά. Εργασία - κάποιες ώρες απασχόληση, μισθοί πείνας. Το ίδιο. Ανεργία: Φυσιολογική κατάσταση, συμβαίνει σε όλους. Τροφεία, συσσίτια, παιδικά γεύματα, επιδόματα φτώχειας. Ευτυχώς που μας
υπόσχονται κι άλλα στο μέλλον. Νοσοκομεία σε κατάρρευση. Έτσι είναι. Σχολεία χωρίς δασκάλους, παιδιά χωρίς σχολεία. Φυσιολογικό. Με το πες - πες, με το λίγο - λίγο, με το εφαρμογή σε εφαρμογή, με το ψήφισμα σε ψήφισμα, θέματα που πριν από 5 - 10 χρόνια θα μας φαίνονταν αδιανόητα, είναι πια κομμάτι της ζωής μας.

Προσαρμοστήκαμε, κοντύναμε στα μέτρα που μας έραψαν, πήραμε το στενό σχήμα του κλοιού και ως εύπλαστοι, σαν από πλαστελίνη, μπορούμε να πάρουμε άπειρα σχήματα σε άπειρα καλούπια, και τ' άλλα, όσα ξέραμε, σαν να μην υπήρξαν, γιατί ακριβώς δεν είναι πια υπαρκτά, δεν είναι πια η καθημερινή πραγματικότητα της ζωής μας.
Μπορεί να χτυπηθούμε για ένα χαλασμένο πεζοδρόμιο, γιατί ο δήμος πετσόκοψε τα δέντρα ή γιατί δεν έχουμε τακτική συγκοινωνία στη γειτονιά μας, μπορεί να διαρρήξουμε τα ιμάτιά μας για τη λακκούβα μπροστά από το σπίτι μας ή τη σπασμένη λάμπα του δρόμου - είναι πράγματα εύκολα, διαχειρίσιμα, μικρολεπτομέρειες όπου μας παίρνει άνετα να επιδείξουμε το μέγεθος της "ενεργούς συμμετοχής μας ως πολίτες" σε όσα θεωρούμε ότι μας επηρεάζουν, μας θίγουν και μας αφορούν. Σε κάτι τέτοια γινόμαστε νταήδες και σφόδρα "ευαίσθητοποιημένοι". 

Για τ' άλλα όμως, τα μεγάλα, τα σοβαρά, εκεί λουφάζουμε, υποταγμένοι στην πεποίθηση ότι μας ξεπερνούν, απρόσιτα, απροσπέλαστα και θηριώδη, τάχα μη διαχειρίσιμα από εμάς τους ίδιους. Μια έξωθεν επιβολή, που ως δια μαγείας αποκρυσταλλώνεται στη συνείδηση και τα βιώματά μας, ως απτή, ξεκάθαρη, φυσιολογική πραγματικότητα.

Θέλει μεγάλο προσωπικό αγώνα για να ξεφύγει κανείς από όλο αυτό και να δει πέρα, καθαρά, τη ζωή, τον εαυτό του και τη σχέση του με όσα του "συμβαίνουν" και το γιατί του συμβαίνουν.Να δει την πραγματική του ζοφερή θέση, αυτή όπου τον έχουν τοποθετήσει, αυτή που τού έχουν προδιαγράψει, μέσα στο κάδρο που λέγεται ταξική κοινωνία. Θέλει ζήλο και επίμονη προσπάθεια να βγάλει κανείς ένα ένα τα αγκίστρια του, (πονάει, ξέρετε, πολλές φορές), αυτά τα αγκίστρια που τον συγκρατούν εντός των αλλότρια καθορισμένων και αλλότρια επιθυμητών ορίων.

 Να αποδυθεί το ήθος του "χρηστού πολίτη" που τα χει καλά με όλες τις εξουσίες, τους θεσμούς, τους επίσημους εκπροσώπους, όλο αυτόν τον, σάπιο από μέσα, μικροαστισμό του που εξαντλείται στο "καλό κοινωνικό πρόσωπο", στην ασφάλεια της αυλής του σπιτιού του και στον ψόφο της κατσίκας του γείτονα. Θέλει γενναιότητα η υπέρβαση, το πέρασμα από τη σιωπηλή, εξ ανάγκης ή εξ αδυναμίας συναίνεση στην απόρριψη, στην αμφισβήτηση, στην οργή εκείνου που το δίκιο του τον πνίγει χειρότερα από τις θηλές που του φορούν. 

Θέλει τιτάνια δύναμη το πέρασμα από το εγώ στο εγώ και οι σύμμαχοί μου, στο εγώ και οι αντίπαλοι που καταδυναστεύουν τη χαρά της ζωής, τη δημιουργία, το νόημα του να ζεις ανθρώπινα. Αν πραγματωθεί έστω και στο ελάχιστο κάτι από όλα αυτά, μετά τίποτα από την "πραγματικότητα" δε θα φαντάζει φυσιολογικό. Τίποτα δε θα φαντάζει απρόσιτο και τίποτα δε θα βρίσκεται έξω από την εμβέλεια των χεριών μας, της δύναμης και των δυνατοτήτων μας.

Ξέρω πως πολλοί, διαβάζοντας τα παραπάνω, θα συμφωνήσετε, αναγνωρίζοντας στον εαυτό σας αρκετά από τα προτεινόμενα "προσόντα" και τοποθετώντας τον στην επιθυμητή κατάσταση. Μη βιαστείτε. Ψαχτείτε. Τα αγκίστρια είναι αμέτρητα, κι όσο κι αν κάποιοι πιστεύουν πως έχουν ξεμπερδέψει μ' αυτά, μόνο και μόνο γιατί έχουν ξεθηλυκώσει κάμποσα, να ξέρετε πως μένουν ριζωμένα αρκετά ακόμη. Το αυτό ισχύει και για τη γράφουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative