Social Icons

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Ευαγγελία Παπαδοπούλου: 21 Απριλίου 1967 και όσα έχουν χαραχτεί στη μνήμη μου


 21 Απριλίου 1967
21 Απριλίου 1967 και όσα έχουν χαραχτεί στη μνήμη μου.
Ήταν Παρασκευή παραμονή του Λαζάρου, η τελευταία ημέρα στο σχολείο και η πιο χαρούμενη γιατί θα ακολουθούσαν 15 μέρες διακοπών. Κάθε πρωί η μάνα μου έβαζε το ραδιόφωνο όσο πιο δυνατά μπορούσε για να μας ξυπνήσει,αλλά που εμείς και καμπάνες να χτυπούσαν δίπλα μας χαμπάρι δεν παίρναμε.
6,30 άρχιζε το πρόγραμμα του ραδιοφώνου με τον εθνικό ύμνο, την ώρα, την γιορτή της ημέρας, την ανατολή και την δύση του ήλιου,ειδήσεις και συνέχιζε με ελαφρά τραγουδάκια.

Εκείνη την ημέρα μετά τον εθνικό ύμνο άρχισαν τα εμβατήρια " περνάει ο στρατός", η "Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει " και ο εκφωνητής ενημέρωνε ενδιάμεσα τους ακροατές ότι "Λόγω της δημιουργηθείσης εκρύθμου καταστάσεως,από του μεσονυκτίου ο στρατός ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας".

Τρόμαξε η μάνα μου με ξύπνησε άρον-άρον για να της πω τι λέει το ραδιόφωνο.
Μισονυσταγμένη εγώ της εξήγησα ότι το ραδιόφωνο λέει πως τώρα την κυβέρνηση την πήρε ο στρατός.

Ωχ, έκανε αυτή και καμιά άλλη κουβέντα ,μας έντυσε ταραγμένη και μας έστειλε σχολείο. Εκεί περιμέναμε, περιμέναμε και το κουδούνι δεν έλεγε να χτυπήσει.Κάποια φορά μας συγκέντρωσαν όλους και μετά την προσευχή, μας ανακοίνωσαν ότι έπρεπε να φύγουμε ήσυχα για τα σπίτια μας και νάχουμε Καλό Πάσχα.
Χαρά εμείς,ξεχυθήκαμε σαν άγρια πουλιά στους δρόμους της Στυλίδας.Ούτε πήραμε είδηση τι είχε συμβεί, ούτε είδαμε τον φόβο και την παγωμάρα στα πρόσωπα των μεγάλων.
Σαν θηρίο γύριζε όλη την μέρα η μάνα μου στο σπίτι,τηλέφωνα τότε για να ενημερωθείς δεν υπήρχαν,ότι έλεγε το ράδιο.

Το απόγευμα δεν άντεξε, έστειλε τον αδελφό μου στο σχολείο,το οποίο είχε μετατραπεί σε προσωρινό χώρο κράτησης κομμουνιστών και αντιφρονούντων πριν σταλούν στους τόπους εξορίας, να σκαρφαλώσει στον μαντρότοιχο και να δει αν είχαν εκεί τον παππού μου από τις Ράχες,τον θείο της που την μεγάλωσε,φυλακισμένο.
Σοβαρά άρρωστος ο Θανάσης ο Τσάμης,Πρόεδρος της Κοινότητας Ραχών και αγωνιστής του ΕΑΜ. Με εξορίες και φυλακές που του κατέστρεψαν την υγεία.Το 1952 είχε αποφυλακισθεί τελευταία από την Μακρόνησο.

Δεν τον είδα μάνα , την ενημέρωνε ο αδελφός μου ,είδα όμως τον Ηρακλή τον Αγορίτσα, και δός του η μάνα μου να κάνει το σταυρό της, και να τον ξαναστέλνει να κοιτάξει καλά..
Ο παππούς μου δεν συνελήφθη ,πέθανε όμως λίγους μήνες αργότερα μέσα στη Χούντα με το παράπονο ότι τόσα χρόνια αγώνες, θυσίες και εξορίες και τα θηρία να τρώνε ακόμα τις σάρκες του λαού.


Ευαγγελία Παπαδοπούλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative