Social Icons

Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ -Του παπα-Χρήστου Ζαρκαδούλα


Christos Zarkadoulas

Χαίρομαι που το κίνημα «Κάστρο Αλληλεγγύης – Χωρίς Μεσάζοντες Λαμίας» αντέδρασε έγκαιρα και σχολίασε την παράγραφο 2 του άρθρου 45 του νομοσχεδίου «πλαίσιο λειτουργίας υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων» κατά την περίοδο διαβούλευσής του. Το νομοσχέδιο απαιτεί οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων να δύνανται να πωλούν πλανοδίως τα προϊόντα τους μόνο εντός της περιφέρειας στην οποία τα παράγουν. Τουτέστιν οι παραγωγοί ελιάς και λαδιού στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές.

Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών μόνο στην περιφέρειά τους κ.λπ. Δηλαδή οι παραγωγοί θα επιτρέπεται να πουλάνε σ’ αυτούς που παράγουν τα ίδια προϊόντα. Παραλογισμός ή εξυπηρέτηση συμφερόντων; Σημειωτέον ότι σχεδόν ουδείς παραγωγός άλλων περιφερειών θα δύναται να πουλήσει εντός των περιφερειών Αττικής (Αθήνα) και Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη). Το σχόλιο του κινήματος «Κάστρο Αλληλεγγύης-Χωρίς Μεσάζοντες Λαμίας» έχει ως ακολούθως• «Χρειάζεται να αλλάξει η χωρική ισχύς της άδειας παραγωγού πωλητή.

H παράγραφος 2 να γίνει:

«2. Κάθε Παραγωγός Πωλητής επιτρέπεται να ασκεί τη δραστηριότητά του εντός όλης της επικράτειας».
Πρέπει να διακρίνουμε τους παραγωγούς από τους επαγγελματίες πωλητές υπαίθριου εμπορίου.
Οι τελευταίοι κάνουν ένα βιοποριστικό επάγγελμα, αυτό του υπαίθριου πωλητή, και ίσως δεν έχουν ανάγκη να βγαίνουν από την περιφέρειά τους.
Οι παραγωγοί όμως είναι αναγκαίο να μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους εκτός περιφέρειας, πολύ περισσότερο που ο μισός ελληνικός πληθυσμός κατοικεί σε Αττική και Θεσσαλονίκη ενώ η παραγωγή κάποιων προϊόντων (πατάτες, λάδι, εσπεριδοειδή, ρύζι κλπ) είναι συγκεντρωμένη σε κάποιες περιφέρειες οι οποίες είναι αδύνατο να απορροφήσουν αυτή την παραγωγή. Και βεβαίως, και πολλές άλλες περιοχές πέραν Αττικής και Θεσσαλονίκης, εξαρτώνται σε κάποια βασικά προϊόντα από τις παραγωγές άλλων περιοχών.

Αν μείνει η χωρική ισχύς της άδειας Παραγωγού Πωλητή για στάσιμο και πλανόδιο εμπόριο ως έχει, θα οδηγήσει τους παραγωγούς και τους καταναλωτές σε μεγαλύτερη εξάρτηση από τους μεγαλεμπόρους, με ότι αυτό συνεπάγεται.»
Ακόμη κι αν κάποιος παράγει αγροτικό προϊόν που μπορεί να το πουλήσει σε καταναλωτές γειτονικών χωριών και πόλεων, το πρόβλημα είναι μεγάλο αν συμβαίνει να κατοικεί στα όρια κάποιας περιφέρειας. Δεν θα μπορεί να διαβεί τη νοητή γραμμή που τον χωρίζει από το γειτονικό χωριό, που ανήκει όμως σε άλλη περιφέρεια. Η γειτονική περιφέρεια αντιμετωπίζεται ως όμορο κράτος από το νομοσχέδιο. 

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν σε παλαιότερες εχθρικές εναντίον των αγροτών ενέργειες των κυβερνώντων μεταξύ αυτών και την από το 2014 απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών πλανόδιου πωλητή για παραγωγούς αγροτικών προϊόντων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας agrotypos «ο λόγος της παύσης έκδοσης των προηγούμενων τύπου αδειών…οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρχαν διαμαρτυρίες από εμπορικούς συλλόγους και άλλους φορείς του στεγασμένου εμπορίου με την αιτιολογία ότι το «παράνομο πλανόδιο εμπόριο» έχει γιγαντωθεί και θα πρέπει σε καιρούς κρίσης να προστατευθεί το λεγόμενο στεγασμένο εμπόριο».

Είναι ολοφάνερο ότι τα συμφέροντα κυρίως των μεγαλεμπόρων, που λυμαίνονται τον αγροτικό χώρο, εξυπηρέτησε η κυβέρνηση το 2014 με την απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών πλανόδιου πωλητή για τους αγρότες και τα ίδια συμφέροντα υπηρετεί και σήμερα με την απαγόρευση πώλησης των αγροτικών προϊόντων από παραγωγούς πέραν των ορίων της περιφέρειας στην οποία αυτά παράγονται. Κατά την γνώμη μου οι αγρότες πρέπει να δύνανται να πωλούν τα προϊόντα τους, με τον όποιο τρόπο αυτοί επιθυμούν και εκδίδοντας τα απαραίτητα για την φορολογία τους παραστατικά, σε όλο τον χώρο της Ε.Ε.. Οι υπέρμαχοι της Ε.Ε. υποστηρίζουν ότι αυτή συνιστά ενιαίο οικονομικό χώρο, αλλά μάλλον αυτό δεν ισχύει για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative