Social Icons

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Irvin D Yalom ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ =ΑΥΤΟΑΝΑΖΗΤΗΣΗ


Irvin D Yalom
Δεν υπάρχουν πολλοί συγγραφείς που θα προτιμούσαν ως τίτλο για το βιβλίο τους (το νόημα της ζωής ).Ο Irvin D Yalom φέρει τον τίτλο του υπαρξιακού ψυχοθεραπευτή και στην ανάγνωση ενός βιβλίου από τον Rollo May που ονομάζονταν Ύπαρξη αισθάνθηκε τον εαυτό του να διεγείρεται επειδή είχε την αίσθηση ότι ούτε η ορθόδοξη ψυχαναλυτική ούτε η ψυχοιατρική προσέγγιση ήταν αρκετή να βάλουν τον τίτλο των θεμάτων που έβλεπε στους ασθενείς του .
Αυτό το βιβλίο ήταν η πρώτη γνωριμία που είχε με την ευρωπαϊκή παράδοση της υπαρξιακής αναλυτικής σκέψης.
Περιελάμβανε μεταφράσεις των συγγραφέων όπως Binswanger και Gebsattel και άλλους Ευρωπαίους οι οποίοι ήταν θεραπευτές και σήμαινε αυτό για εκείνον ότι υπήρχε κάτι λάθος στον τρόπο που η ψυχοθεραπεία στην ιστορία της είχε διδαχτεί στις ΗΠΑ.
Είχε διδαχθεί ότι η ιστορία του κλάδου της ψυχοθεραπείας είχε τα θεμέλια στην ψυχολογία του 19ου αιώνα και ,είχε βασιστεί ιδιαίτερα στο έργο του Freud και Jung αλλά του φάνηκε ότι αυτό ήταν μια τραγική πλάνη, γιατί φιλόσοφοι και στοχαστές από την αρχή της καταγεγραμμένης ιστορίας είχαν ασχοληθεί πολύ πριν από αυτούς με θέματα που έχουν σχέση με τον τομέα της ψυχιατρικής.
Έτσι, άρχισε να διαβάζει πολύ φιλοσοφία: Πλάτωνα, Επίκουρο και πίστεψε ότι πολλά από τα όσα έλεγαν έπρεπε να ενσωματωθούν στο σήμερα . Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χρειάζονταν να συνδεθεί ο τρόπος σκέψης με την ψυχολογική κατάσταση που παρουσιάζει ο άνθρωπος.

Από τις πρώτες ημέρες που άρχισε να βλέπει ασθενείς παρατήρησε ότι πολλούς από αυτούς φαινόταν να τους απασχολεί το θέμα της θνησιμότητας τους, και στην φιλοσοφία της εκπαίδευσης είχε αρχίσει να βλέπει την σημαντικότητα αυτής της διατύπωσης ,έτσι άρχισε να γράφει κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του. Έγραψε πολλά άρθρα για επαγγελματικά περιοδικά για διάφορα θέματα και ειδικά θέματα για ομαδική ψυχοθεραπεία , εργάστηκε σε άτομα με σεξουαλικές διαταραχές ,στη συνέχεια πήγε στο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια όπου πέρασε ολόκληρη την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Ήταν καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ από το 1962 μέχρι που συνταξιοδοτήθηκε το 1994.

Έγραψε το πρώτο του βιβλίο το 1970. Λεγόταν Η Θεωρία και Πρακτική της Ομαδικής Ψυχοθεραπείας και με το πέρασμα του χρόνου πολλοί μαθητές του είπαν ότι απόλαυσαν την ανάγνωση γιατί είδαν πολλές ιστορίες για μελέτη κι όχι μόνο μια ανάλυση σκέψης μετά από κάθε συνάντηση με ασθενή κι αυτό διατηρούσε την επιθυμία για ανάγνωση σε υψηλό επίπεδο κι έκανε ευχάριστη την ανάγνωση.
Έχει δημιουργήσει ένα νέο είδος γραφής και σχεδόν σε κάθε βιβλίο που έχει γράψει ο μυστικός στόχος του είναι ο νέος θεραπευτής. Σε αυτόν απευθύνεται κι εκεί θέλει να στρέψει το διδασκαλικό του ρόλο Γράφει διδάσκει μέσα από τις ιστορίες του Στα βιβλία του έχει ως στόχο να διδάξει τους νέους θεραπευτές για το πώς να κάνουν θεραπεία αλλά και να τους κάνει να απολαύσουν την ανάγνωση.

Αν και ο κόσμος άλλαξε πολύ από τότε που ξεκίνησε οι βασικές τους αρχές όπως το ότι οι άνθρωποι παντρεύονται και έχουν παιδιά σε ότι αφορά τα ανθρώπινα ζητήματα δεν έχουν αλλάξει, παρόλα αυτά δε του αρέσει να κάνει γενικεύσεις για την κοινωνία στο σύνολό της κι αν και βλέπει την ύπαρξη του ανθρώπου να αλλάζει δεν δίνει σαφή απάντηση στα ερωτήματα που αφορούν την αλλαγή της ψυχολογίας σε σχέση με το χρονικό πλαίσιο της ανθρώπινης ύπαρξης, κάποιος που εργάζεται σε νοσοκομείο μπορεί να σας δώσει μια απάντηση υποστηρίζει , αλλά εγώ ,δεν έχω ασχοληθεί με τους ασθενείς σε νοσοκομείο για κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η προσέγγισή του δεν είναι απόλυτα ορθόδοξη και δεν βασίζεται στην συνήθη πρακτική ψυχοθεραπείας Είναι εκλεκτικός θα μπορούσαμε να πούμε και προσπαθεί να επικεντρωθεί στην εξατομικευμένη ανάγκη για τον κάθε ασθενή. Η ιδέα κάποιου είδους πλάνου που ακουμπά ο ψυχοθεραπευτής την θεραπεία του τον πάει σε λάθος κατεύθυνση ,κατά τον Irvin D Yalom με αυτό χάνεται το στοιχείο της ατομικότητας του κάθε ασθενή .Ο Yalom αποκαλύπτει ότι από πάντα ήθελε να γίνει συγγραφέας κι ίσως θα ξεπέρναγε το θεραπευτικό κομμάτι με τα φάρμακα και θα πήγαινε κατευθείαν στη γραφή αν ξανάρχιζε από την αρχή την ζωή του και ευτυχώς για εκείνον είχε την ευκαιρία να τα συνδυάσει και τα δύο και την ψυχοθεραπεία και το γράψιμο με τρόπο που κι ο ίδιος δεν είχε ποτέ φανταστεί.

Για εκείνον το μόνο που έχει αξία είναι αυτό που είμαστε και η ποιότητα της ζωής μας προσδιορίζετε απ το πως ερμηνεύουμε τις εμπειρίες μας όχι από τις ίδιες τις εμπειρίες κι ότι η ψυχική μας γαλήνη πηγάζει από τη γνώση ότι αυτό που μας επηρεάζει δεν είναι το γεγονός αλλά ο τρόπος που το αναλύουμε Όλες οι απαντήσεις υπάρχουν μέσα μας κι είναι απατηλό να τις ψάχνουμε έξω από τον εαυτό μας για όσα μας απασχολούν και σε αυτή την αναζήτηση ο Irvin D Yalom έχει αφιερώσει τη ζωή και το έργο του .

Μαίρη Κουτρούμπα
Autism mania
M.K.<3

Στο άρθρο χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα της συνέντευξης του Irvin D Yalom στον Simmy Richman
Simmy Richmanis Associate Editor of The Independent on Sunday's New Review magazine

Μετάφραση :Μαίρη Κουτρούμπα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative