Social Icons

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ από το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ


SYNDIKATO
Συνάδελφοι μεταλλεργάτες, εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους, άνεργοι, σπουδαστές, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι και μικροαγρότες,

Μέσα από αυτό το κάλεσμα επιδιώκουμε να σας ενημερώσουμε και ζητάμε συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα που κάνουμε.
Γιατί θεωρούμε πως η νίκη μας θα είναι νίκη όλων μας.
Η καρδιά των μεταλλεργατών στην Φθιώτιδα το τελευταίο διάστημα χτυπά στη ΛΑΡΚΟ. Οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ είναι σε κινητοποιήσεις για την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών .

Πια είναι η αλήθεια για την ΛΑΡΚΟ, την μοναδική παραγωγό σιδηρονικελίου στην Ευρώπη και την 6η στον κόσμο και που συχνά ο αστικός τύπος για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της τάξης του, χαρακτηρίζει τους εργαζόμενους πότε ακριβοπληρωμένους και πότε τεμπέληδες απαξιώνοντας παράλληλα και την ίδια:

Η ΛΑΡΚΟ είτε ήταν στο Μποδοσάκη, είτε την διαχειρίζεται το κράτος των «Μποδοσάκιδων», πάντα είχε κριτήριο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Η αλήθεια είναι όμως πως κατασκευάστηκε και λειτουργεί με τα χρήματα, τη δουλειά και τον ιδρώτα των εργαζομένων, η αλήθεια είναι πως εκμεταλλεύεται τον Ορυκτό Πλούτο που ανήκει στο Λαό.
Είναι αλήθεια ότι η ΚΡΟΥΠ, η ΤΙΣΣΕΝ, η ΟΤΟΚΟΥΜΠΟ κ.ά., κέρδισαν αμύθητα πλούτη από το ακατέργαστο προϊόν του νικελίου που παίρνουν, όπως κέρδισαν και μεγαλοκατασκευαστικές, μεγαλοπρομηθευτικές επιχειρήσεις κλπ. 

Αναμφισβήτητη αλήθεια είναι πως είτε με τις συντηρητικές κυβερνήσεις της ΝΔ είτε με τις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις με το ΠΑΣΟΚ αλλά και της τελευταίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που κινούνται στην ίδια λογική αυτοί που πλήρωσαν με «οικιοθελείς αποχωρήσεις», απολύσεις, διαθεσιμότητες, με εργασιακές σχέσεις γαλέρας, με εκατοντάδες ατυχημάτων και με αρκετές δεκάδες νεκρούς είμαστε οι εργαζόμενοι.

Τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα σήμερα για να ξεπεράσουν την κρίση απαιτούν την ΛΑΡΚΟ απευθείας στα χέρια τους είτε για να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται το Ορυκτό Πλούτο, είτε για να τη εκποιήσουν και να της αλλάξουν τον παραγωγικό της χαρακτήρα.
Οι κυβερνήσεις, οι προηγούμενες και η σημερινή, από κοινού με την ΕΕ και όλα τα κόμματα που την υπερασπίζονται, σχεδιάζουν και υλοποιούν πολιτικές για να καλύψουν τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για τη ΛΑΡΚΟ. Σε αυτή την κατεύθυνση οι προηγούμενες κυβερνήσεις εντάξανε τη ΛΑΡΚΟ στο ΤΑΙΠΕΔ και η σημερινή στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ. Σε αυτή την κατεύθυνση προσπαθούν να εξασφαλίσουν τους όρους κερδοφορίας του κεφαλαίου όπως π.χ είναι η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος την οποία θα επιβαρυνθούν τα λαϊκά νοικοκυριά . Νομοθετούν και υλοποιούν για τον ίδιο λόγο αντεργατικές πολιτικές ρίχνοντας την αξία της εργατικής δύναμης.

Οι κρατικές ενισχύσεις, οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι πολιτικές των κυβερνήσεων εξυπηρετούν τα παραπάνω. Γι’ αυτό και το Συνδικάτο μας για να ξεσκεπάσει τον ρόλο τους, για να απαντήσουμε οι εργαζόμενοι πως δεν είναι μονόδρομος αυτές οι εξελίξεις, για να τους τρίψουμε στη μούρη τεκμηριωμένα πως η ΛΑΡΚΟ δεν είναι σε αυτή την κατάσταση λόγω χαμηλών τιμών του σιδηρονικελίου ή λόγω κακών διοικητικών χειρισμών, αλλά γιατί μέσα από αυτή την κατάσταση εξυπηρετούνται τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, γι’ αυτό τον λόγω και εμείς απαντάμε με την δική μας πρότασή για την ΛΑΡΚΟ η οποία είναι: 

Ενιαίος Κρατικός Φορέας Μεταλλευτικής Βιομηχανίας με κριτήριο παραγωγής την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών. Οι εγχώριες πλουτοπαραγωγικής πηγές έχουν δυνατότητα να καλύψουν τις σύγχρονες διευρυμένες λαϊκές ανάγκες και η ΛΑΡΚΟ ως μοναδικός φορέας αξιοποίησης του σιδηρονικελίου στην Ελλάδα και μοναδικός παραγωγός στην Ευρώπη μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε μια τέτοια ανάπτυξη.

Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά αποθέματα χρωμίου που μαζί με το σιδηρονικέλιο μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα προϊόν που μέχρι σήμερα εισάγουμε.
Η αξιοποίηση του ανοξείδωτου χάλυβα και η μετέπειτα χρήση του ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος λαϊκών αναγκών παρέχοντας απαραίτητο εξοπλισμό στη βιομηχανία, ιατρικά ήδη, ήδη οικιακής χρήσης, υλικό για σύγχρονες κατασκευές, πρώτες ύλες για μεταφορικά μέσα και άλλα.

Ταυτόχρονα η εκτεταμένη έρευνα επιστημονικού προσωπικού σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς φορείς που κατεύθυνση θα έχουν την επίλυση βιομηχανικών προβλημάτων, μπορεί να οδηγήσει σε νέες εφαρμογές και στη διεύρυνση της κάλυψης των κοινωνικών αναγκών.
Αυτή η πρόταση είναι απολύτως αντίθετη και ασύμβατη με τις ελευθερίες κίνησης των κεφαλαίων και εμπορευμάτων, τις απαγορεύσεις των κρατικών ενισχύσεων και της γενικότερης πολίτικης της Ε.Ε. Είναι στον αντίποδα της ιδιωτικό - οικονομικής λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, στην λογική του κέρδους ως κριτήριο παραγωγής. Είναι αντίθετη με την περεταίρω ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ η οποία θα επιδεινώσει κι’ άλλο την κατάσταση.

ΠΩΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΝΙΚΕΛΙΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ

Στη ΛΑΡΚΟ τα 50 χρόνια λειτουργίας της, η εργατιά είναι αυτή που παράγει τον πλούτο του νικελίου, έχοντας πληρώσει γι’ αυτό με πάνω από 70 νεκρούς συναδέλφους με εκατοντάδες σακατεμένους και με επαγγελματικές ασθένειες που φέρνουν πρόωρα το θάνατο.
Τα μέτρα ασφάλειας εργασίας και υγιεινής είναι υποτυπώδη και δεν καλύπτουν τις ανάγκες.
Οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια έχουμε παράξει αμύθητά δις δραχμών και ευρώ που τα καρπώνονται ντόπια και ξένα μονοπώλια.

Στη ΛΑΡΚΟ την τελευταία 20ετία μέσω των εργολαβιών μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας κατά 25% αλλά παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο και αυξήθηκε το ύψος της παραγωγής.
Μειώθηκαν οι μισθοί όλων των εργαζομένων και του μόνιμου προσωπικού κατά 40% περίπου.
Απαξιώθηκε συνολικά η τεχνογνωσία του εργοστασίου που ήταν κεφάλαιο του Ελληνικού Λαού.
Όταν λέμε εργαζόμενους στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ, εννοούμε εργαζόμενους που κάνουν την ίδια εργασία με τους μόνιμους αλλά δουλεύουν σε καθεστώς γαλέρας και ο μισθός που παίρνουν ανέρχεται στα 2/3 έως και το 1/2 του μισθού των μόνιμων. Το υπόλοιπο είναι κέρδος των εργολάβων που δεν προσφέρουν τίποτα, τα εργαλεία και οι υποδομές είναι της ΛΑΡΚΟ .

ΠΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ

Το αίτημά μας είναι αυτονόητο. Κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών και ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων στην ίδια την ΛΑΡΚΟ με σύμβαση αορίστου χρόνου.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Δίνουμε αυτή τη μάχη την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, ψήφισε τροποποίηση στην Βουλή και διεύρυνε την νομιμοποίηση των δουλεμπορικών γραφείων. 

Δίνουμε αυτή τη μάχη εξαντλώντας από την πλευρά μας κάθε περιθώριο καλής θέλησης αφού η Διοίκηση της ΛΑΡΚΟ παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας για την κατάργηση των εργολάβων μας αγνοεί.
Δίνουμε αυτή τη μάχη γιατί εξαντλήθηκε η υπομονή μας αφού οι εκάστοτε κυβερνήσεις παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα.
Πλέον γνωρίζουμε σωτήρες δεν υπάρχουν. Όπλο μας είναι ο αγώνας. Ασπίδα η ενότητά μας.
Πλέον γνωρίζουμε πως απέναντί μας έχουμε την ντόπια και ξένη αστική τάξη. Τους μετόχους της ΛΑΡΚΟ, ΔΕΗ, ΕΘΝΙΚΗ, των διάφορων μονοπωλίων.

Απέναντί μας έχουμε το αστικό κράτος, τις κυβερνήσεις του, την ΕΕ που οι πολιτικές τους εξυπηρετούν τα κέρδη των αφεντικών.
Γνωρίζουμε όμως πως το μπόι των εργαζομένων είναι μεγαλύτερο από των εχθρών μας, γιατί χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά.
Γίνεται ακόμα μεγαλύτερο όταν είμαστε ενωμένοι και συσπειρωμένοι όταν υπάρχει έμπρακτη αλληλεγγύη από όλη την εργατική τάξη και από τους φυσικούς μας συμμάχους τα λαϊκά στρώματα.
Από αυτή την άποψη πιστεύουμε πως για να είναι νικηφόρος ο αγώνας μας χρειάζεται να γίνει υπόθεση όλου του Λαού.

Χρειάζεται οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ να είναι ενωμένοι σαν μια γροθιά και συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο μας.
Χρειάζεται και οι μόνιμοι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με το Σωματείο τους ή με το Συνδικάτο μας που τους καλύπτει. Γιατί η νίκη θα αποτελέσει βάση για την διεκδίκηση τριετιών και οφειλόμενων κεκτημένων (γάλατα, ασφαλιστήρια συμβόλαια), αύξηση βασικών μισθών και εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας που έχει κατακρεουργήσει η ΛΑΡΚΟ, υπογραφή Επ.ΣΣΕ.
Χρειάζεται οι άνεργοι, κυρίως της περιοχής, που για χρόνια τους κοροϊδεύουν τα κόμματα που κυβερνούν για μια θέση στη ΛΑΡΚΟ, να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας γιατί η νίκη μας και η κατάργηση των εργολαβιών θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας με καλλίτερες αμοιβές και δικαιώματα.

Χρειάζεται οι μαγαζάτορες της περιοχής που βογγάνε από την οικονομική κρίση και βλέπουν τα μαγαζιά τους άδεια να συμπαραταχθούν μαζί μας, γιατί η νίκη μας μπορεί να τους δώσει μια ανάσα στα οικονομικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν, γιατί εργατιά χωρίς λεφτά μαγαζιά χωρίς δουλεία.
Θα πρέπει ο κλάδος μας στο Μέταλλο, αλλά και άλλοι κλάδοι εργαζομένων, κυρίως εκεί που εφαρμόζεται καθεστώς εργολαβιών, ΔΠΥ, ελαστικές μορφές εργασίας κ. ά. 

Να δείξουν έμπρακτα την συμπαράστασή τους γιατί η νίκη μας μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα, να ανοίξει δρόμους για ανάλογους αγώνες σε όλους τους χώρους δουλειάς που επικρατεί παρόμοια σύγχρονη σκλαβιά.
Θα πρέπει οι συνάδερφοί μας, απόμαχοι της δουλειάς, συνταξιούχοι να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας γιατί μόνο με τη μείωση της ανεργίας , την εργασία με πλήρη μισθολογικά – ασφαλιστικά δικαιώματα μπορεί να δοθεί μια ανάσα στα ασφαλιστικά ταμεία και επιπλέον η πείρα αγώνων που μπορούν να μας προσφέρουν είναι πολύτιμη.

Θα πρέπει οι σπουδαστές, οι φοιτητές, η σημερινή και αυριανή γενιά επιστημόνων να δείξουν έμπρακτα την συμπαράστασή τους γιατί η ΛΑΡΚΟ είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα δυνατοτήτων που έχει η Χώρα μας για την απορρόφηση επιστημονικού προσωπικού.
Χρειάζεται οι αγρότες που ξεκληρίζονται, που τους τρώει η ανεργία και αυτές τις ημέρες ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ για τα μπλόκα να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας γιατί όταν έχει δουλειά η εργατική τάξη καταναλώνονται τα προϊόντα τους. Γι’ αυτό τελικά εργατιά – αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά .

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Μέσα από αυτό το κάλεσμά μας επιδιώκουμε και θέλουμε να ανοίξετε των αγώνα μας μέσω των Σωματείων σας, των εργοστασιακών επιτροπών, των επιτροπών ανέργων, αλλά και μεμονωμένα και στον τελευταίο κάτοικο της Πατρίδας μας.
Στόχος μας δεν είναι απλά να δηλώσετε συμπαράσταση, αυτή πιστεύουμε ότι την έχουμε. Στόχος μας είναι κυρίως να ανοίξετε την κουβέντα με αφορμή τον δικό μας αγώνα στους δικούς σας χώρους δουλειάς για τα ανάλογα δικά σας προβλήματα.

Εμείς σας καλούμε ενόψει της 48/ωρης απεργίας που έχουμε προκηρύξει για τις 10 & 11/01/2017 να παρευρεθείτε στην μεγάλη συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουμε την Τετάρτη 11/01/2017 στις 12:00 το μεσημέρι στην Πύλη του εργοστασίου της ΛAΡKO στη Λάρυμνα, για να ανοίξουμε και από κοντά μια τέτοια κουβέντα, δηλαδή με ποιο τρόπο θα διεκδικήσουμε όλοι μας μια καλύτερη ζωή.
Οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες της ΛΑΠΚΟ κόντρα στη βαρυχειμωνιά των ημερών θα είμαστε στη πύλη του εργοστασίου και σας περιμένουμε να μας ζεστάνετε με την παρουσία σας.
Έχοντας σίγουρο πως θα ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας σας ευχαριστούμε και σας στέλνουμε τους πιο θερμούς αγωνιστικούς, αδελφικούς, ταξικούς χαιρετισμούς μας.


ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΥΓΕΙΑ – ΔΥΝΑΜΗ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2017

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΝ.          ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ ΣΤΑΥΡ.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *


Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"


Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative