Social Icons

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

ΣΠΑΡΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ...Γράφει ο παπα-Χρήστος Ζαρκαδούλας


ΣΠΑΡΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

πάτερ Χρήστος Ζαρκαδούλας
Με προειλημμένο, σύμφωνα με πληροφορίες και κατ’ εκτίμησή μου, το αποτέλεσμα και υπερβολικές, κατά τη γνώμη μου, εντάσεις διεξήχθη η συνεδρίαση για την κατανομή αξιωμάτων στο νέο διοικητικό συμβούλιο του δασικού συνεταιρισμού Σπαρτιάς. Εκ της ψηφοφορίας αναδείχτηκε πρόεδρος ο Παναγιώτης Ζαρκαδούλας του Ιωάννη, αντιπρόεδρος Δημήριος Καναπίτσας του Νικολάου και ταμίας ο Ιωάννης Δημητρίου του Νικολάου. Η όλη διαδικασία διεξήχθη κατά το δοκούν των μελών και με αυτοσχεδιασμούς, αφού δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης στο σύνταγμα του συνεταιρισμού, στο καταστατικό.
Είναι χαρακτηριστικό της προχειρότητάς μας, ότι σύμφωνα με το καταστατικό, στο οποίο εκ των υστέρων είχα πρόσβαση, προβλέπεται η εκλογή γραμματέα, κάτι που δεν έγινε. Ελπίζω άμεσα να διορθώσουμε αυτό το εξ αμελείας μας λάθος και στο μέλλον να λειτουργούμε, όπως είμαι πεπεισμένος ότι θέλουν όλα τα μέλη, για το καλό του συνεταιρισμού και του χωριού (είμαστε ένα χωριό με δύο οικισμούς, ας μη το ξεχνάμε).

Ο αγώνας μας πρέπει να επικεντρωθεί στο να επανέλθει η ανθρώπινη παρουσία στον ορεινό όγκο του χωριού μας, που σημαίνει ανάπτυξη δραστηριοτήτων σ’ αυτό όπως η κτηνοτροφία, αλλά και η γεωργία που έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας βοηθάει πλέον στην αξιοποίηση γεωργικών εκτάσεων στον ορεινό όγκο, που για εκατοντάδες χρόνια έθρεψαν τους προγόνους μας. Επιπλέον μπορούμε με ελάχιστα έξοδα να κάνουμε το βουνό μας ελκυστικό για την ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας, όπως η πεζοπορία, η ορεινή κατασκήνωση και πολλές άλλες παρόμοιες.

Η συλλογή αρωματικών φυτών, όπως το τσάι μπορεί να γίνει μια μεγάλη ευκαιρία συνάντησης των σπαρτιωτών. Είναι θλιβερό που αυτό το φυσικό προϊόν αποτελεί αντικείμενο εμπορίας και έτσι καταληστεύεται. Όποιος θέλει να το εμπορευθεί, ας το καλλιεργήσει και μάλιστα με φυτά φυτωρίου και όχι ξεριζώνοντας τα αυτοφυή. Η συλλογή αυτοφυών αρωματικών φυτών για εμπορία και μάλιστα δι' εργατών πρέπει να απαγορευτεί. 

Το κυνήγι, με το οποίο όπως όλοι γνωρίζετε ότι είμαι αντίθετος, αλλά νομίζω, οικονομώντας τα πράγματα, ότι πρέπει να επιτρέπεται μόνο για ζώα που βρίσκονται σε υπερπληθυσμό, όπως συμβαίνει σήμερα με το αγριογούρουνο. Οπωσδήποτε πρέπει να αποτρέψουμε ή να απαγορεύσουμε, αν μπορούμε, την είσοδο μη σπαρτιωτών κυνηγών στο χώρο ευθύνης μας. Οι κυρίως εξ Αθηνών ορμώμενοι και ως επικυρίαρχοι συμπεριφερόμενοι κυνηγοί δεν πρέπει να βρίσκουν φιλόξενο έδαφος στο χώρο της Σπαρτιάς.

Η λαθροϋλοτομία και μάλιστα προς εμπορία πρέπει να παταχθεί. Τα μέλη του συνεταιρισμού μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε καυσόξυλα χωρίς να καταστρέφουν το δάσος. Επιπλέον πρέπει να αποτραπεί με επιβολή υψηλών προστίμων η ρύπανση του περιβάλλοντος. Σκουπίδια στα ρέματα, χρησιμοποιημένα φυσίγγια, συσκευασίες φαγητών και ποτών είναι εγκληματικές έναντι της φύσης, μέλος της οποίας είναι και ο άνθρωπος, ενέργειες και πρέπει να πατάσσονται με κάθε τρόπο. 

Το εύθραυστο του ορεινού μας οικοσυστήματος δεν επιτρέπει την ανάπτυξη βιομηχανικού τύπου, όπως οι ανεμογεννήτριες, εκμεταλλεύσεων και μάλιστα από ιδιώτες. Η καθημερινή διέλευση και μέσα από τους οικισμού μας τεραστίων οχημάτων θα καταστρέψει και τον δρόμο πρόσβασης στο χωριό μας, αλλά και θα μετατρέψει το δάσος μας σε βιομηχανική περιοχή. Είναι ευκαιρία το παρόν διοικητικό συμβούλιο να διορθώσει λάθη του παρελθόντος και πρέπει να το κάνουμε.

Υ.Γ. Θερμή παράκληση προς τους καπνιστές να διατηρούν τον χώρο συνεδριάσεων, όπως η γενική συνέλευση και το διοικητικό συμβούλιο καθαρό από καπνούς, ώστε να μη αποβάλλονται δια της βίας του καπνού οι μη καπνίζοντες.

Christos Zarkadoulas

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative