Social Icons

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Χίος: Προβοκάτσια, επιθέσεις ακροδεξιών με μολότοφ και πέτρες στον καταυλισμό προσφύγων και ξυλοδαρμοί αλληλέγγυων προκαλούν τα επεισόδια


skini1

Τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Χίο, στον καταυλισμό της Σούδας, οφείλονται σε προβοκάτσια, με επιθέσεις φασιστοειδών που πέταξαν μολότοφ στις σκηνές των προσφύγων. Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ τοπικών μέσων και καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Χίου Αστραπάρης, χθες, για δεύτερη ημέρα σημειώθηκαν επεισόδια στο hotspot της Χίου. Όλα ξεκίνησαν όταν έπεσαν δυο μολότοφ μέσα στον καταυλισμό. Από τις αστυνομικές Αρχές πιθανολογείται πως οι μολότοφ έπεσαν από τα υπερκείμενα του καταυλισμού τείχη του κάστρου κι αυτό γιατί ο καταυλισμός λειτουργεί μέσα στην τάφρο του βυζαντινού οχυρωματικού έργου. Αποτέλεσμα της ρίψης των μολότοφ ήταν να καούν ολοσχερώς δυο σκηνές.


Περί τις 10 η ώρα νέες μολότοφ φαίνεται ότι έπεσαν στον καταυλισμό, ενώ στη περιοχή έσπευσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συνολικά έπαθαν ζημιές τρεις σκηνές. Επίσης, περί τους 150 πρόσφυγες και μετανάστες βγήκαν από τον καταυλισμό με τις κουβέρτες τους και κατευθύνθηκαν στον χώρο της ιχθυόσκαλας για μεγαλύτερη ασφάλεια, αφού εκεί στρατοπεδεύουν οι δυνάμεις των ΜΑΤ.

Επίθεση ακροδεξιών σε δύο αλληλέγγυους

Σύμφωνα με το τοπικό σάιτ της Χίου Astraparis.gr δύο άνθρωποι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, που κατά πληροφορίες είναι αλληλέγγυοι, δέχθηκαν επίθεση από ακροδεξιούς που βρίσκονται στην περιοχή του καταυλισμού της Σούδας, περί τις 11 το βράδυ της Πέμπτης, 17 Νοεμβρίου 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίθεση και ο ξυλοδαρμός τους έγινε κυριολεκτικά κάτω από την μύτη της αστυνομίας, αφού – λόγω των επεισοδίων και την Τετάρτη και την Πέμπτη – οι δυνάμεις των ΜΑΤ και άλλοι αστυνομικοί υποτίθεται ότι είναι σε διαρκή επιφυλακή στην περιοχή.

Αυτό, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν στάθηκε ικανό να σταματήσει την επίθεση κατά των δύο αλληλέγγυων, όπως δεν στάθηκε ικανή – η αστυνομική παρουσία – να σταματήσει την ρίψη μολότοφ στον καταυλισμό και τον εμπρησμό σκηνών.
Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Χίου.

Προβοκάτσια φασιστών καταγγέλλει το ΚΚΕ

Ως οργανωμένη προβοκάτσια σε βάρος προσφύγων και κατοίκων από φασίστες και άλλες αντιδραστικές δυνάμεις στην περιοχή συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών στην Σούδα, καταγγέλλει τα επεισόδια το βράδυ της Τετάρτης, 16 Νοεμβρίου 20156, η τοπική επιτροπή Χίου του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει με σαφήνεια ότι των συμπλοκών των μεταναστών, λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Τετάρτης, προηγήθηκαν άλλα γεγονότα και συγκεκριμένα τονίζει ότι «ύστερα από την πρώτη επίθεση ακροδεξιών με πέτρες, ακολούθησε απάντηση και συμπλοκές με ζημιές στη γύρω περιοχή, ενώ υπήρξε και εισβολή των ΜΑΤ στον καταυλισμό. Από τις συμπλοκές υπήρξαν τραυματισμοί και προσαγωγές προσφύγων».

Αυτό που πολύ απλά από το βράδυ των επεισοδίων κυκλοφορούσε ως φήμη, έρχεται το ΚΚΕ να το καταγγείλει επισήμως, ότι δηλαδή οι πρόσφυγες και μετανάστες δέχθηκαν πρώτοι την επίθεση ακροδεξιών με πέτρες και στην συνέχεια ακολούθησαν η απάντησή τους, τα γνωστά επεισόδια με τα βεγγαλικά και οι ζημιές σε τρία αυτοκίνητα και τρία καταστήματα της περιοχής.

Διατυπώνει δε το ΚΚΕ το ερώτημα «γιατί οι δυνάμεις καταστολής δεν σταμάτησαν τους φασίστες».

Τέσσερις συλλήψεις μεταναστών, όλοι υπήκοοι Αλγερίας, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της διεύθυνσης αστυνομίας Χίου, που διερευνά για τον εντοπισμό των υπευθύνων των επεισοδίων στην περιοχή της Σούδας, το βράδυ της Τετάρτης, 16 Νοεμβρίου 2016.

Ωστόσο, εξακολουθούν να παραμένουν στο κτίριο της αστυνομίας δεκάδες ακόμη προσαχθέντες (συνολικά είχαν προσαχθεί από το βράδυ της Τετάρτης πλέον των 40 ατόμων), για τους οποίους διερευνάται αν είχαν και ποια συμμετοχή στα επεισόδια.

Επίσης, από την αστυνομία συνεχίζονται οι έφοδοι στον καταυλισμό της Σούδας, όπου αναζητούνται άτομα που φέρεται ότι συμμετείχαν στα επεισόδια.
Από υπεύθυνο της αστυνομικής διεύθυνσης έγινε γνωστό ότι αφέθησαν ελεύθεροι οι προσαχθέντες οι οποίοι εργάζονται για λογαριασμό μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η αστυνομία δεν γνωρίζει για «βροχή» από πέτρες στον καταυλισμό

Σε ερώτημα αν έγιναν προσαγωγές ή συλλήψεις και Ελλήνων από εκείνους που φέρεται ότι πετούσαν πέτρες μέσα στον καταυλισμό της Σούδας ή τους οπλισμένους με σιδερολοστούς που κυκλοφορούσαν στην περιοχή η απάντηση ήταν αρνητική.

Σε προηγούμενη δε επικοινωνία είχε, μάλιστα, εκφραστεί η απορία στελέχους της αστυνομικής διεύθυνσης για τις καταγγελίες αυτές, αφήνοντας σαφώς να γίνει αντιληπτό ότι οι αστυνομικοί ούτε είδαν κάποιους να πετάνε πέτρες, ούτε και άλλους να κυκλοφορούν με σιδερολοστούς.

Ωστόσο, τούτο εγράφη και σε άλλα μέσα ενημέρωσης και ελέχθη από αρκετούς αυτόπτες μάρτυρες μέσα από τον καταυλισμό, αλλά και εκτός αυτού.

Συγκεκριμένα, καταγγέλθηκε ότι από τους ελεύθερους χώρους των ακινήτων, που βρίσκονται πάνω από τον καταυλισμό, κάποιοι εκτόξευαν πέτρες πάνω στους οικίσκους και στις σκηνές του καταυλισμού, προκαλώντας τους ζημιές και θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ο απολογισμός των ζημιών και η δήλωσή τους

Σε ό,τι αφορά τις προκληθείσες ζημιές από τις ρίψεις βεγγαλικών και τον πετροπόλεμο εκ μέρους των μεταναστών από την αστυνομία – μετά από ερώτηση του astraparis.gr – διευκρινίσθηκε ότι έχουν υποστεί ζημιές οι προθήκες τριών καταστημάτων (εκείνου με τα βεγγαλικά, ενός με ηλεκτρικά είδη και ενός πρατηρίου καυσίμων), ενώ ζημιές προκλήθηκα και σε τρία αυτοκίνητα.

Στον χώρο του καταυλισμού κάηκε ολοσχερώς μία σκηνή, ενώ αρκετές άλλες, καθώς και οικίσκοι έπαθαν ζημιές από τις πέτρες.

Από τον δήμο Χίου ανακοινώθηκε ότι όσοι υπέστησαν ζημιές πρέπει να καταθέσουν σχετικές αιτήσεις, τις οποίες ο δήμος θα προωθήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες για την αποζημίωσή τους, με βάση την σχετική κυβερνητική δέσμευση στην πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative