Social Icons

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΙΣΜΟΣ Ή ΕΛΛΕΙΨΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ


Μαρδοχαίος Φριζής
ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΙΣΜΟΣ Ή ΕΛΛΕΙΨΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

Τις μέρες κοντά στην 28 Οκτωβρίου ξεχειλίζουν όλοι με παχιά λόγια για το πόσο ανδρείοι και ανυστερόβουλοι ήταν οι πολεμιστές μας στον πόλεμο με τους Ιταλούς στην Αλβανία, παρελάσεις, διθύραμβοι.

Με έκπληξη διάβασα πριν λίγες μέρες την αρνητική απάντηση της δημοτικής ενότητας των Καμένων Βουρλών να ονομάσει ένα δρόμο σε ΜΑΡΔΟΧΑΙΟΣ ΦΡΙΖΗΣ μετά από αίτημα του εγγονού του Ιακώβ. Βεβαία την ημέρα συζήτησης δεν παρευρέθηκε κανείς από την οικογένεια Φριζή. Δεν πρόκειται να κρίνω αν σκοτώθηκε πρώτος δεύτερος η πέμπτος αξιωματικός, άλλωστε στοιχεία υπάρχουν σήμερα για όλους και πιστεύω ότι και οι 5 αξιωματικοί δικαιούνται να έχουν ένα δρόμο σε όποια πόλη της Ελλάδας και αν τους ζητηθεί.
Μέσω του ΦΡΙΖΗ τιμάμε τους συντοπίτες μας που σκοτώθηκαν στην Αλβανία. Τιμάμε τους 3500 εβραίους που πολέμησαν στην Αλβανία μαζί με τους άλλους έλληνες, τα χιλιάδες θύματα των ναζί και των φασιστών που στο όνομα της ράτσας και του αίματος έκαναν την μεγαλύτερη θηριωδία με τους ανθρώπους στους θαλάμους αερίων. Τους εβραίους του Βόλου που εντάχθηκαν στο ΕΛΑΣ και πολέμησαν από το Πήλιο τους κατακτητές. Τον Ντεσιμόνε τον Ιταλό και τον Αυστριακό Κόκκινο που έσωσαν τη Λαμία από την ανατίναξη των παγιδευμένων εκρηκτικών στο στρατόπεδο Τσαλτάκη, τη μέρα της απελευθέρωσής της από τον ΕΛΑΣ.

Ο Μαρδοχαίος Φριζής γεννήθηκε στη Χαλκίδα ήταν έλληνας εβραίος και σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο των Αθηνών. Ο πόλεμος στην Αλβανία τον βρίσκει αντισυνταγματάρχη διπλά στο Δαβάκη. Οι μονάδες του έπιασαν τους πρώτους αιχμαλώτους Ιταλούς, δύο αξιωματικούς και 700 στρατιώτες. Έγινε διοικητής στην Ήπειρο μετά τον τραυματισμό του Δαβάκη. Έπεσε οδηγώντας τις μονάδες του πάνω στο άλογο και με το σπαθί στο χέρι απέναντι στην μεραρχία Τζούλια των φασιστών από θραύσμα οβίδας. Συνταγματάρχης επ’ ανδραγαθία, αξίζει την τιμή μας

Γιάννης Φραγκούλης

Αυτοκινητιστής
Καμένα Βούρλα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative