Social Icons

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ στον κ. Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και στον κ. Δήμαρχο Λαμίας


Λαμία, 6/10/2016
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

στον κ. Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και στον κ. Δήμαρχο Λαμίας

Είναι γνωστή η θέση μας για την αποκομιδή και τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Σταθερά και από θέση αρχών, υποστηρίζουμε, πως, αυτές οι δραστηριότητες θα πρέπει να γίνονται με τον πιο πρόσφορο, σύγχρονο και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, διασφαλίζοντας την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.
Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουμε, πως, αυτό θα πρέπει να είναι αντικείμενο αποκλειστικά δημόσιου φορέα, που δεν θα εμπλέκει, με κανέναν τρόπο, επιχειρηματικά συμφέροντα και ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Δεν θα επιβαρύνει το λαό.

Ακόμη και για τα αναγκαία έργα εκτιμάμε πως πρέπει να γίνουν από ενιαίο δημόσιο φορέα κατασκευών, που θα τα προστατεύει από το εργολαβικό κέρδος και τα αλισβερίσια των μεγαλοεργολάβων.

Με αυτή την αντίληψη παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο τομέα, προσπαθώντας να αποτρέψουμε κάθε αντίθετη λογική, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, δεν είναι σύμφωνη με τα λαϊκά συμφέροντα.

Η αρνητική, ως προς τα συμφέροντα του λαού, τροπή των εξελίξεων έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια και παίρνει - πλέον - την τελική της μορφή, κάτω από τους σχεδιασμούς της Τοπικής Διοίκησης, Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού, που η πολιτική και διαχειριστική τους τακτική είναι σε πλήρη εναρμόνιση με την εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου και την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών, που με τόση επιτυχία εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση.

Στη λογική αυτή κινείται ξεκάθαρα ο ΦoΔΣΑ Στερεάς Α.Ε. με την ανοχή και κάλυψη της περιφερειακής αρχής Στερεάς Ελλάδας, η οποία επεμβαίνει πλέον καθοριστικά στη διαμόρφωση των εξελίξεων, πάνω στη διαχείριση των απορριμμάτων και την υλοποίηση των έργων υποδομής.

Ξέρουμε, επίσης, πολύ καλά πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, που υποκλίνονται στην Ε.Ε., ψηφίζουν νόμους και υλοποιούν πολιτικές στη λογική των ιδιωτικοποιήσεων και της παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο για να αυξήσει την κερδοφορία του.

Έχοντας σαφή επίγνωση του πολιτικού περιβάλλοντος, παρακολουθήσαμε και το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου, πέραν της γνωστής του τακτικής για προώθηση της ιδιωτικοποίησης στη διαχείριση των απορριμμάτων, ο κ. Δήμαρχος έθιξε πολλά ζητήματα που δημιουργούν ανησυχία και θέτουν ζήτημα ενημέρωσης και κινητοποίησης του λαού της περιοχής.

Αφού παρέδωσε, με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού, την αποκομιδή των απορριμμάτων στους ιδιώτες, επιβαρύνοντας σημαντικά το κόστος της με το εργολαβικό κέρδος και με ΦΠΑ 24%, που θα μεταφερθούν στους λογαριασμούς των δημοτικών τελών και, χωρίς να ενημερώσει για τα έργα που εκκρεμούν στο ΧΥΤΑ της Λαμίας, εξήγγειλε ΧΥΤΥ και Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον ίδιο χώρο της ΝΕΥΡΟΠΟΛΗΣ.

Γνωρίζοντας πως όλα αυτά είναι ζητήματα Περιφερειακού Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, που έχει χρεωθεί ο κ. Μπακογιάννης και ακόμη δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα, εκτιμάμε :

· Πως είναι αβάσιμες οι εξαγγελίες του κ. Δημάρχου μια και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μελέτες στις οποίες να στηρίζονται.
· Πως δεν έχει αποσαφηνιστεί η καταλληλότητα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο χώρο που τοποθετούνται τα έργα και, φυσικά, αν έχει ζητηθεί η γνώμη των κατοίκων της γύρω περιοχής.
· Πως ακόμη μια φορά παραβλέπεται η ύπαρξη της λατομικής ζώνης, που λειτουργεί χρόνια τώρα, σε επαφή με τις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Λαμίας και, όπως φαίνεται, μπορεί να μπλοκάρει ακόμη και την κατασκευή νέου κυττάρου στο ΧΥΤΑ που ήδη λειτουργεί.
· Πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην περίπτωση, που υπάρξει εμπλοκή στα σχεδιαζόμενα έργα στη Νευρόπολη Λαμίας και ταυτόχρονα το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδεχθεί τις προσφυγές των κατοίκων της Δυτικής Φθιώτιδας για τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στη θέση "Μαγδάρα".

Με βάση όλα αυτά εκτιμάμε, πως, οι υπεύθυνοι δεν θέλουν να γίνουν τα έργα και στις προθέσεις τους, που συγκαλύπτουν με μεγάλα λόγια, είναι να δημιουργήσουν αδιέξοδα, εξαναγκάζοντας τους Δήμους της περιοχής να στέλνουν τα απορρίμματα στις εγκαταστάσεις της Θήβας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος διαχείρισης τους.

Μας προξενεί εντύπωση πως σε ένα τέτοιο περιβάλλον συνεχίζει να λειτουργεί ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ Α.Ε., παίρνοντας αποφάσεις και μέτρα που δημιουργούν τετελεσμένα και φυσικά θα δημιουργήσουν παραπέρα δυσκολίες στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων.

Επίσης, εντύπωση μας κάνει και η τακτική που ακολουθεί ο κ. Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος επιδιώκει να εμφανίζεται ως αμέτοχος, τη στιγμή που ο ρόλος του είναι ιδιαίτερα καθοριστικός στη διαμόρφωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού και την υλοποίηση των έργων, αλλά και στη διαμόρφωση της προβληματικής κατάστασης με την "προσωρινή" διοικητική πράξη της αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας, στην οποία στηρίζει ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ Α.Ε. την ύπαρξη του.

Καλούμε τον κ. Περιφερειάρχη και τον κ. Δήμαρχο της Λαμίας να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους. Να ενημερώσουν το λαό για το τι ακριβώς σκέπτονται και τι σχεδιάζουν.

Κατά την άποψη μας είναι απόλυτα αναγκαία, εδώ και τώρα, χωρίς καμιά καθυστέρηση, μια ουσιαστική συζήτηση για όλα τα προβλήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων που θα παίρνει υπόψη της την πραγματική κατάσταση και τα προβλήματα. Με λύσεις, που θα είναι σύμφωνες με το λαϊκό συμφέρον.

Σε κάθε περίπτωση, ο λαός θα πρέπει να παλέψει ενάντια σε κάθε ιδιωτικοποίηση στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων. Για την ανατροπή των πολιτικών που δίνουν το δικαίωμα στο μεγάλο κεφάλαιο να αυξάνει τα κέρδη του, επιβάλλοντας στο λαό κάθε μέρα μεγαλύτερα βάρη.

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΧΡΟΝΑΣ ΤΑΣΟΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΛΑΜΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative