Social Icons

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Ιστορίες για δάκους θλιβερές


trakter
Πρώτη ιστορία μάλλον σύντομη: μία μέρα αφότου ο μήνας είχε εννιά, δηλαδή στις δέκα δεκάτου τρέχοντος έτους η Περιφέρεια και συγκεκριμένα η διεύθυνση Γεωργίας, έτσι λεγόταν παλαιότερα, εξέδωσε βαρυσήμαντη ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούσε τους αγρότες καθ άπασαν την Φθιωτική επικράτεια «ότι στο δίκτυο δακοπαγίδων καταγράφονται υψηλοί πληθυσμοί δάκου» και ως εκ τούτου, όπως καταλαβαίνετε, συστήνει στους λιατζήδες που «έχουν πράσινο ελαιόκαρπο (μη ζαρωμένο) να προβούν άμεσα σε ψεκασμό κάλυψης».
Έτσι και εγένετο από τους λιγότερους (Σημείωση: ψεκασμός κάλυψης σημαίνει ότι ο καθείς αναλαμβάνει το κοστολόγιο ενώ δολωματικός ψεκασμός είναι η ανταποδοτική υπηρεσία του υπουργείου Γεωργίας, έτσι λεγόταν παλαιότερα, που προκύπτει από το 2% της δακοκτονίας που εισπράττει το κράτος σε κάθε πώληση λαδιού ή ελιάς. Κλείνει η παρένθεση)

Περσινά ξινά σταφύλια. Η ζημιά έχει συντελεστεί, με τον χειρότερο τρόπο, απλά δεν ξέρουμε το μέγεθος. Η σοδειά χάνεται πατριώτη και την ευθύνη φέρει ακέραια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Δικαιολογίες του τύπου φταίει ο χατζηπετρής να τις αφήσουν κατά μέρος. Ο δάκος είναι πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο.

Ούτε είχαν ούτε έχουν πολιτική πρόθεση να ακούσουν τις ανάγκες μας.

Η πρεμούρα της κυβέρνησης είναι πως θα υπηρετήσει με συνέπεια τα συμφέροντα των τραπεζιτών, βιομηχάνων, εφοπλιστών και των δανειστών – τοκογλύφων.

Τίποτα άλλο.

Δεύτερη ιστορία,
πριν από λίγο καιρό διαδραματισθείσα (αρχές φθινοπώρου αν ενθυμούμαι καλώς): από τους Αγροτικούς Συλλόγους Πελασγίας και Στυλίδος πάρθηκε πρωτοβουλία να γίνει συνάντηση με το καθ ύλην αρμόδιο Περιφερειάρχη, η συνάντηση όντως έγινε στο γραφείο του. Όμως, μας έλειπαν κάποια στοιχεία. Ωστόσο, ο ίδιος συγκάλεσε νέα σύσκεψη μια επόμενη μέρα με τη συμμετοχή πολλών παραγόντων της Διευθύνσεως Γεωργίας. Η πληθώρα των παραγόντων στα μάτια μου φάνταζε σαν υπερβολή καθώς το αν θα γίνει ένας ακόμα δολωματικός ψεκασμός (τέταρτος) είναι θέμα πολιτικής αποφάσεως και μόνο.

Πόσο σοφότεροι εξήλθαμε από την συνάντηση. Λίγο περισσότερο από πριν.

Μάθαμε ότι όταν θες να αποφύγεις ενοχλητικούς αγρότες τότε καλείς μία σύσκεψη τους ξεπετάς κατά το κοινώς λεγόμενο και όλα ωραία και άγια.

Μάθαμε ακόμη ότι εκείνες τις μέρες ανατέθηκε η εργολαβία για δύο χρόνια, για την τοποθέτηση των δακοπαγίδων στο νομό Φθιώτιδας. Το παράδοξο ήταν ότι αυτό έγινε ενώ είχαν προηγηθεί τρεις δολωματικοί ψεκασμοί χωρίς την ύπαρξη δακοπαγίδων. Οι ενδείξεις δινόταν από τους αγρότες της περιοχής της ανατολικής Φθιώτιδας.

Μάθαμε ακόμη ότι το κόστος της δακοκτονίας είναι περίπου 950 χιλιαρικόπουλα και η τοποθέτηση των δακοπαγίδων περίπου στο 1/10 και λίγο παραπάνω, της δακοκτονίας.

Μάθαμε ακόμα ότι όσοι εργάζονται στη δακοκτονία θα πληρωθούν όπως και πέρσι, δηλαδή το 2017, ενώ το εισόδημα αυτό θα φορολογηθεί ως εξωγεωργικό εισόδημα και η φορολογία θα είναι ανάλογη. Επιπλέον όσοι εργάστηκαν στη παγιδοθέτηση θα εισπράξουν για κάθε ημέρα εργασίας 25 ευρώπουλα από τα οποία θα πρέπει να αφαιρέσουν τη φορολογία και τα καύσιμα. Έτσι χτίζονται οι περιουσίες…

Υπόθεση εργασίας: αν στη συγκεκριμένη συνάντηση ήμασταν τρεις – τέσσερις – πέντε εκατοντάδες ελαιοπαραγωγοί τι θα έκαναν νομίζετε;

Απλά, θα έλυναν το πρόβλημα.

Η δακοκτονία και ότι ακολουθεί αυτήν, εάν δεν δίνονται οι απαραίτητοι πόροι με βάση τις ανάγκες τις παραγωγής, είναι ένα πρόβλημα.

Το πακέτο που λέγεται εφαρμοζόμενη πολιτική στον αγροτικό τομέα όμως είναι μεγαλύτερο. Αυτό ακούει στην Κοινή Αγροτική Πολιτική μέσω της οποίας, είτε το θέλουμε είτε όχι επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση κεφαλαίων, δραστηριοτήτων ή και γης με ότι αυτό συνεπάγεται για τους αγρότες που θα πεταχτούν εκτός παραγωγής.

Όλα τα στοιχεία που υπάρχουν συνηγορούν στην παραπάνω άποψη. Μείωση των επιδοτήσεων, υψηλή φορολογία, διαχωρισμός των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα, η αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές, η φορολόγηση της αγροτικής γης (γλίτωσαν για φέτος τα αγροτεμάχια) και ένα σωρό άλλα που θα αλλάξουν δραματικά τη ζωή μας.

Η οργάνωση των αγροτών στους φυσικούς τους χώρους, δηλαδή στους Αγροτικούς Συλλόγους είναι λύση προκειμένου να μην σκορπίσουμε.

Την Κυριακή είναι η πανελλαδική συνάντηση των Μπλόκων στη Λάρισα. Εκεί θα τεθούν τα ζητήματα που μας αφορούν.

Και αυτός ο χειμώνας θαναι δύσκολος από κάθε άποψη.

Κώστας Τσάμης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative