Social Icons

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Ιωάννινα: Ισχυρός σεισμός 5,2 βαθμών - Τρέμει η γη από μετασεισμούς


Ιωάννινα
Ιωάννινα

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών ταρακούνησε στις 23:14 του Σαββάτου τα Γιάννενα. O σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ήπειρο.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται σε απόσταση 12χλμ. βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και 3χλμ. νότια του Παρακάλαμου και είχε εστιακό βάθος 17 χιλιόμετρα. Ο σεισμός είχε διάρκεια και προηγήθηκε βοή.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών σημειώθηκε, στις 02:06, σχεδόν δύο ώρες μετά την πρώτη δόνηση εντείνοντας φόβο στους κατοίκους. Η έντονη μετασεισμική ακολουθία δεν σταμάτησε εκεί: Στις 3:09 έγινε σεισμός 4,4 βαθμών και στις 3:41 ακολούθησε ένας ακόμη δυνατός σεισμός 4,8 βαθμών και, λίγα λεπτά αργότερα, στις 4:47 μία ακόμη δόνηση των 4,4 βαθμών.

Της αρχικής ισχυρής σεισμικής δόνησης ακολούθησαν και δύο μετασεισμοί μικρότερης έντασης. Στις 23:22 σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 3,5 βαθμών και στις 23:33 μεγέθους 3,2. Η μετασεισμική ακολουθία είναι έντονη και οι δονήσεις άνω των 4 βαθμών που ακολούθησαν στη συνέχεια ήλθαν να εντείνουν την ανησυχία των κατοίκων.

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται και όλα δείχνουν ότι οι κάτοικοι της Ηπείρου, πολλοί εκ των οποίων βγήκαν από τα σπίτια τους, θα περάσουν μία ανήσυχη νύχτα

Ρωγμές σε σπίτια στο Καλπάκι

Από το σεισμό έχουν υποστεί ρωγμές σπίτια στο Καλπάκι, όπως επίσης και ένα μοναστήρι στους Ασπραγγέλους και ένα παρεκκλήσι της μονής Βελλά. Επίσης, οι κάτοικοι σε αρκετές περιοχές των Ιωαννίνων και ειδικά στα χωριά του Πωγωνίου και της Ζίτσας πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τουs. Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Κέρκυρα, την Πρέβεζα, την Άρτα και τη Θεσπρωτία.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπάρχουν για την ώρα κλήσεις για παροχή βοήθειας. Ωστόσο έχουν σημειωθεί μικρές κατολισθήσεις, κυρίως λόγω της μορφολογίας του εδάφους στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έχει κινητοποιηθεί και κατευθύνθηκε προς τις περιοχές όπου βρίσκεται το επίκεντρο. Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρης Μαυρογιώργος, ανέφερε ότι ο σεισμός προκάλεσε πτώσεις βράχων και προβλήματα στο οδόστρωμα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου. Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων, στους δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας.

Στην Κέρκυρα, όπου επίσης έγινε ιδιαίτερα αισθητή η δόνηση, δεν αναφέρονται ζημιές. Όπως ανάφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ευθύμης Γεωργακόπουλος, «ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλο το νησί, (αλλά) μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν αναφερθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία έκτακτα περιστατικά». Αρκετοί κάτοικοι επικοινώνησαν με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, πάντως στο νησί επικράτησε απόλυτη ηρεμία.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative