Social Icons

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Απόγνωση στο Πήλιο για τις ελιές


ελιές
Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει οι ελαιοπαραγωγοί του Πηλίου λόγω των προβλημάτων που εμφανίστηκαν σε επίπεδο παραγωγής, η οποία παρουσιάζει μείωση σχεδόν 100% στο νότιο Πήλιο και 70% στο κεντρικό.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου, Γιάννης Διανελλάκης κάνει λόγο για «μια χρονιά που βρίσκεται σε όρια μηδενικής παραγωγής» η οποία στοιχειοθετείται μέσω της εικόνας που υπάρχει, εκφράζοντας παράλληλα την αγωνία του για τα νέα «καταστροφικά» όπως τα χαρακτηρίζει, μέτρα για τους αγρότες. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σε πείσμα των δυσκολιών που υπάρχουν, οι ιθύνοντες της ΕΑΣ Πηλίου έχουν υποβάλει αίτημα ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 1.200.000 ευρώ, για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του Γεωργικού Συνεταιρισμού, το οποίο βρίσκεται σε καλό δρόμο.

«Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η μηδενική παραγωγή. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για ένα νότιο Πήλιο με εκατοντάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα κυριολεκτικά σε μηδενική παραγωγή κι ένα κεντρικό Πήλιο με πάρα πολύ μικρή παραγωγή που δεν ξεπερνάει το 20 με 30%» επισημαίνει ο κ. Διανελλάκης. Ο ίδιος σημειώνει παράλληλα ότι στη διάρκεια των τριών τελευταίων χρόνων, μόνο η μια χρονιά είχε παραγωγή, γεγονός που συνεπάγεται σειρά προβλημάτων και έντονου προβληματισμού για τα μέλη του Συνεταιρισμού.

Το πρόβλημα της αφορίας οφείλεται στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και την ξηρασία των προηγουμένων ετών, που οδήγησαν τα ελαιόδεντρα σε ανάπτυξη του κορμού και του φυλλώματος, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει καρποφορία, με αποτέλεσμα να έχει ελαχιστοποιηθεί το δεδομένο χρονικό διάστημα η παραγωγή.

«Το μειονέκτημα είναι ότι οι ελιές Πηλίου σε σύγκριση με άλλες περιοχές, δεν είναι ποτιστικές. Εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες καθορίζουν την πορεία της παραγωγής» όπως υπογραμμίζει ο κ. Διανελλάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι τα προβλήματα επιτείνονται λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης από τις Τράπεζες.

Κατά συνέπεια «αδυνατούμε πλέον να ανταποκριθούμε στις στοιχειώδεις ανάγκες της οργάνωσης, διότι εδώ υπάρχουν υποχρεώσεις στο πεδίο της ελιάς» όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου.

Το ευρύ πελατολόγιο του Συνεταιρισμού περικλείει επαγγελματίες από την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Γιουγκοσλαβία, τη Ρουμανία αλλά και την Αυστρία.

Τα πρακτικά προβλήματα που δημιουργούνται, ωστόσο, λόγω της σχεδόν μηδενικής παραγωγής, δυσχεραίνουν τις προσπάθειες του συνεταιρισμού, ενώ όπως εξηγεί ο πρόεδρος «κινδυνεύουμε αυτή τη στιγμή να μην μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις και τις παραγγελίες μας και όταν ο ανταγωνισμός είναι τόσο άνισος, αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό. Οταν χάνεις έναν πελάτη, δύσκολα τον κερδίζεις».

Πρόγραμμα εκσυγχρονισμού

Στο μεταξύ, το πρόγραμμα βελτίωσης των υποδομών των εγκαταστάσεων του Συνεταιρισμού βρίσκεται στην πρώτη φάση υλοποίησης, κι όπως όλα δείχνουν, θα υλοποιηθεί κανονικά. «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μας δώσει μια ανάσα και τη δυνατότητα τα επόμενα χρόνια να έχουμε καλύτερες υποδομές ως αναφορά την τυποποίηση των προϊόντων και κυρίως της ελιάς, προκειμένου να σταθούμε καλύτερα μέσα στο ανταγωνιστικό περιβάλλον» επισημαίνει ο κ. Διανελλάκης.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα «τη μόνη θετική εξέλιξη αυτή τη στιγμή» τόσο λόγω των πολιτικών εξελίξεων αλλά, κυρίως, λόγω των νέων μέτρων «που έχουν ψηφιστεί και αν εφαρμοστούν, θα είναι καταστροφή για τον αγροτικό κόσμο» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παρά το αβέβαιο πολιτικό περιβάλλον και τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, οι υπεύθυνοι της ΕΑΣ Πηλίου προχωρούν τις απαιτούμενες διαδικασίες, υποβάλλοντας μια σειρά από δικαιολογητικά, προκειμένου να βελτιωθούν οι υποδομές και κυρίως ο εξοπλισμός του κονσερβοποιείου ελιάς σε πρώτη φάση. Στόχος είναι την επόμενη χρονιά να βελτιωθούν οι υποδομές και των ελαιοτριβείων, με ορίζοντα την τυποποίηση του προϊόντος και τη διεύρυνση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων.

«Η προτεραιότητά μας σε πρώτη φάση είναι ο εκσυγχρονισμός των υποδομών του κονσερβοποιείου ελιάς. Είναι πολύ θετικό βήμα, διότι θα μας δώσει τη δυνατότητα, προκειμένου οι υποδομές μας για τα επόμενα 10, 15 και 20 χρόνια ακόμη, να εκσυγχρονιστούν και να μπορέσουμε να κρατηθούμε σε αυτό τον άνισο ανταγωνισμό που υπάρχει σήμερα» εξηγεί ο Γιάννης Διανελλάκης.

Στο μεταξύ, εκδηλώνεται εξαγωγικό ενδιαφέρον από διάφορα σημεία του κόσμου για την ελιά και το λάδι. «Η τυποποίηση του λαδιού και η εξεύρεση αγορών για να προωθήσεις το προϊόν σου, σημαίνει ότι πρέπει να έχεις διαρκώς και κεφάλαια κίνησης. Δεν μπορείς να κρατήσεις τις αγορές χωρίς να έχεις κεφάλαιο κίνησης. Μέσα στην κρίση που περνάμε, υπογραμμίζει ο κ. Διανελλάκης, αντιλαμβάνεστε ότι το κλίμα γίνεται ακόμη πιο αρνητικό για τους αγρότες, που εκπροσωπούν ένα σημαντικό κεφάλαιο της οικονομίας».

Eφ. Ταχυδρόμος (Γλυκερία Υδραίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative