Social Icons

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ


ΕΝΦΙΑ

Εξετάζονται ελαφρύνσεις για τα μικρής αξίας ακίνητα - Επιβαρύνσεις στα ακριβά

Διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα επιχειρήσει το οικονομικό επιτελείο, χωρίς ωστόσο να αλλάζει ο στόχος των 2,650 δισ. ευρώ, αλλά και χωρίς να αλλάζουν οι αντικειμενικές αξίες.
Έτσι, εξετάζεται η δυνατότητα να υπάρξει ένα μικρό αφορολόγητο στα τετραγωνικά ή στην αξία του ακινήτου.
Παράλληλα, εξετάζονται αυξομειώσεις των συντελεστών με στόχο τη μεταφορά του βάρους σε ακριβότερα ακίνητα, όπως επίσης η μείωση του αφορολογήτου του συμπληρωματικού φόρου, το οποίο σήμερα είναι 300.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Καθημερινή», οι προτάσεις που επεξεργάζεται το υπ. Οικονομικών για τις αλλαγές στη δομή του φόρου φέτος προβλέπουν:

1. Μείωση του αφορολόγητου του συμπληρωματικού φόρου με ταυτόχρονη αύξηση των συντελεστών του. Αυτή την στιγμή ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται σε αστικά ακίνητα με με συνολική αξία περιουσίας άνω των 3000.000 ευρώ και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% έως 1%. Μια από τις προτάσεις που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπει τη μείωση του ορίου στα 200.000 ευρώ ή στα 250.000 ευρώ, με τους συντελεστές να κυμαίνονται από΄0,3% και να φθάνουν ακόμη και στο 2% για πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.

2. Αλλαγές στους συντελεστές προσδιορισμού του κύριου φόρου. Εξετάζεται για τις κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία (πχ. Μέχρι 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο). Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι συντελεστές φόρου σήμερα είναι 2 έως 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ταυτόχρονα όμως θα αυξηθούν οι συντελεστές τα υψηλότερα κλιμάκια, όπως για παραάδειγμα στα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των ς2.000 ευρώ. Για αυτή την κατηγορίες ακινήτων οι συντελεστές φόρου σήμερα είναι 6 έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

3. Μείωση του φόρου για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο φόρος του 2014 ήταν μειωμένος κατά 30%. Βέβαια για να διατηρηθεί η μείωση αυτή, ή ακόμα και να αυξηθεί, απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση.

http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative