Social Icons

Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Βαρουφάκης στο Bloomberg: Αισιόδοξος για συμφωνία μέχρι 24/4


Γιάνης Βαρουφάκης
Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές έως τις 24 Απριλίου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο Bloomberg από το Παρίσι. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν ψάχνει λύση στο χρηματοδοτικό της πρόβλημα εκτός Ευρώπης.

Ερωτηθείς για το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, ο υπουργός Οικονομίας διέψευσε ότι συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές.
«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το σχέδιο στήριξης της χώρας πρέπει να συμφωνηθεί εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας» υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν ψάχνει λύση εκτός Ευρώπης για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι προχωρούν αρκετά καλά, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ αισιόδοξος πως θα υπάρξει μία συμφωνία με τους εταίρους μέχρι τις 24 Απριλίου, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν προς όφελος και των δύο πλευρών.
Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε σίγουρος ότι οι δεσμοί εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη έχουν γίνει ισχυρότεροι πλέον, ενώ επεσήμανε ότι η όποια συμφωνία πρέπει να είναι θετική, όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για όλη την Ευρώπη.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, η οποία χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο και βιώσιμο σχέδιο.
Παράλληλα, μιλώντας στον ΟΟΣΑ στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου για την αναζήτηση «Νέων Οικονομικών Σκέψεων», ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι υπάρχει έλλειψη ευελιξίας στα θεσμικά όργανα της Ευρωζώνης.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, η οποία σχεδιάσθηκε στη βάση «των απόλυτα ανεξάρτητων χρεών και απόλυτα ανεξάρτητων τραπεζικών συστημάτων».

«Πολλοί από εμάς» εξήγησε, «εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες ως προς την ορθότητα αυτού του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, από το 1999. Επί της ουσίας πρόκειται για μια αρχιτεκτονική με την οποία για να λειτουργήσουμε πρέπει να έχουμε τους τραπεζικούς τομείς διαχωρισμένους, ενώ την ίδια στιγμή θα πρέπει να έχουμε ενωμένες τις ικανότητές τους, ώστε να γίνεται ανακύκλωση των υπηρεσιών τους, σε αυτό που κατά κανόνα είναι μια νομισματική ένωση».

Ο κ. Βαρουφάκης αναγνώρισε ότι η κρίση συνέβαλε ώστε να «επανασχεδιασθούν ορισμένα πολύ σημαντικά τμήματα του αρχιτεκτονικού σχεδίου της ευρωζώνης».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που ο ίδιος σήμερα ως υπουργός Οικονομικών διεξάγει για την εξασφάλιση της ρευστότητας της Ελλάδας, εξήγησε ότι η χώρα «κατά έναν τραγικό τρόπο» βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με τον Μάιο και τον Αύγουστο του 2012, οπότε έπρεπε να αποπληρώσει έντοκα γραμμάτια από παλαιό λογαριασμό προς την ΕΚΤ επί προεδρίας Τρισέ.

Ο υπουργός διηγήθηκε την περιπλοκότητα τού συστήματος προκειμένου να αποπληρωθεί η ΕΚΤ.

Σε συζήτηση με τον οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για δέσμευση της κυβέρνησης να μην επιστρέψει σε πρωτογενή ελλείμματα και για την πρόθεσή της για επανεκκίνηση των ιδιωτικοποιήσεων.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει εναντιωθεί στην πώληση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων» είπε, «έχει όμως υποσχεθεί ότι δεν θα ακυρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί, και κατά τη διάρκεια του τετραμήνου που έχει ορισθεί με το πρόγραμμα του Φεβρουαρίου δεν θα επανεξετάσει παρά μόνο ορισμένες προσφορές». Δήλωσε επίσης ότι η επιλογή της Αθήνας είναι οι κοινοπραξίες δημοσίου με ιδιώτες.

Σε ερωτήματα για τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε τη θέληση της Ελλάδας να συζητήσει με τους εταίρους μια ιεραρχία στις μεταρρυθμίσεις, ακόμα και τον σχεδιασμό νομοσχεδίων που θα προωθηθούν στη Βουλή, «ώστε να ξέρουμε τι θα κάνουμε τα επόμενα 4, 3, 2 χρόνια, και όχι μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα» υπογράμμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
http://www.sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative