Social Icons

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Μάρδας: Εχουμε πρόβλημα με τα έσοδα - Δεν πείθονται οι Δήμαρχοι



ΚΕΔΕ
Της Νάντιας Βασιλειάδου
Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος(ΚΕΔΕ) όπου ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός, αρμόδιος για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Δημ. Μάρδας, προσπάθησε, αλλά εις μάτην, να δώσει εξηγήσεις και να πείσει τους αγριεμένους και έτοιμους για κινητοποιήσεις Δημάρχους, ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιβλήθηκε υποχρεωτικός δανεισμός των αποθεματικών τους, είναι μιά λύση έσχατης ανάγκης για να μπορεί το Δημόσιο να έχει την απαιτούμενη ρευστότητα.
Σε μιά δραματική τοποθέτησή του ο κ. Μάρδας δήλωσε πως στις 24/3/2015 “έλειπαν από το ΓΛΚ 550 εκατ. ευρώ”. Δεν θα πληρώναμε μισθούς και συντάξεις. Αρχισε τότε μια μεγάλη προσπάθεια για αποφευχθεί κάτι τέτοιο“.

Και ο κ. Μάρδας συνέχισε: “Ο προυπολογισμός της χώρας δεν εξελίσσεται με τον προβλεπόμενο τρόπο. Τον Απρίλιο τα έσοδα δεν είναι τα αναμενόμενα. Δεν προηγήθηκε διάλογος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί είχαμε ορισμένα απρόβλεπτα γεγονότα“. Ρωτήθηκε επίμονα να ποια ήταν αυτά, αλλά δεν τα προσδιόρισε.

“Δεν είναι ευχάριστο να μην μπορείς να πληρώσεις τους προμηθευτές. Δεν θα το έλεγα στάση πληρωμών, αλλά μετάθεση πληρωμών”, συμπλήρωσε και εξήγησε ότι από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου(ΠΝΠ) η κυβέρνηση προσδοκά συνολικά να λάβει 2-2,5 δις ευρώ από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και συνολικά από όλους τους φορείς της Γενικής κυβέρνησης περί τα 5-5,5 δις ευρώ. Διευκρίνησε πάντως ότι οι λογαριασμοί του ΕΣΠΑ δεν έχουν σχέση με την ΠΝΠ.

“Υπάρχει νόμος”, είπε ο υπουργός απευθυνόμενος προς τους Δημάρχους, τον οποίο οφείλεται να τηρήσετε”, για να εισπράξει την αντίδραση και την έντονη δυσφορία των παρισταμένων. Νομοθετήσατε χωρίς εμάς”, του απάντησε ο επικεφαλής της ΚΕΔΕ. Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, ενώ με τις θέσεις της ΚΕΔΕ συντάχθηκε και ο Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος.

Οι Δήμαρχοι, πολλοί από τους οποίους είπαν πως από τις Τράπεζες έπαιρναν μεγαλύτερο τόκο από το 2,5% που τους προσφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, προσανατολίζονται σε κλείσιμο των Δήμων την ερχόμενη Παρασκευή. Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ετοιμάζουν οι Περιφερειάρχες.

Η πρακτική των ΠΝΠ

Η χρήση πάντως τέτοιων εργαλείων έκτακτης νομοθέτησης είναι προβληματική ιδίως εάν γίνεται σε συστηματική βάση. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αναγάγει τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου σε συνήθη τρόπο νομοθέτησης αρκετών μνημονιακών υποχρεώσεων για να αποφύγουν εντάσεις και αρνητικές ψήφους στη Βουλή. τουλάχιστον την κρίσιμη στιγμή.

Η σημερινή κυβέρνηση ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε κατακρίνει έντονα τότε τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ως αντισυνταγματική παράκαμψη της Βουλής. Μέχρι τώρα πάντως είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί αυτό το μέσο νομοθέτησης. Η πρώτη ήταν για την επέκταση του μέτρου των 100 δόσεων σε κάποιες κατηγορίες πολιτών που είχαν φορολογικά πρόστιμα και για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Τι προβλέπει η νέα ΠΝΠ

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης «οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το ισχύον Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, υποχρεούνται να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας».

Επισημαίνεται μάλιστα ότι «από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών για το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς και τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τους ανωτέρω φορείς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων».
Επίσης, «εξαιρούνται οι Δημόσιες Επιχειρήσεις κατά την έννοια της παραγράφου 5 (εισηγμένες στο χρηματιστήριο, όπως ΔΕΗ κ.ά.) , οι Δημόσιοι Οργανισμοί κατά την έννοια της παραγράφου 6 ( ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ με κρατική χρηματοδότηση άνω του 50%) του άρθρου 1 του Ν.3429/2005 (Α΄ 314), καθώς και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι δύνανται να μεταφέρουν τα ως άνω αναφερόμενα κεφάλαια στην Τράπεζα της Ελλάδος για τον ίδιο σκοπό». Η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ από 17.3.2015.

http://www.presspublica.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative