Social Icons

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις ζημιές από βροχοπτώσεις σε Φθιώτιδα και Ευρυτανία


kke
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Εσωτερικών και Οικονομίας, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας και Γιώργος Λαμπρούλης, σχετικά με τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις και πλημμύρες στη Φθιώτιδα - Ευρυτανία. Αναλυτικά το κείμενο:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

Θέμα: Για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις και πλημμύρες στην Φθιώτιδα - Ευρυτανία

Στις αρχές του Φεβρουαρίου οι περιοχές της Ευρυτανίας και Φθιώτιδας επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (βροχοπτώσεις) με αποτέλεσμα να έχουμε εκτεταμένες ζημιές, που όμως δεν συμβαίνουν για πρώτη φορά.

Ο συνδυασμός της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων σε όλη τη διαδρομή του Σπερχειού, της έλλειψης έργων ορεινής υδρονομίας, της μη αποκατάστασης φθοράς παλαιότερων αντιπλημμυρικών, των παρεμβάσεων και των επιχωματώσεων για την κατασκευή του Ε-65 και της νέας σιδηροδρομικής γραμμής, που έκαναν οι κατασκευαστικές εταιρείες, αποτελούν βασικές αιτίες των προβλημάτων στην περιοχή του Σπερχειού.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων και της ΕΕ είναι μεγάλες, η ανάπτυξη που έχει κριτήριο το κέρδος, γίνεται συνεχώς και πιο επικίνδυνη.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έφεραν στην επιφάνεια για μια ακόμη φορά το σύνολο των ελλείψεων που υπάρχουν στις υποδομές για την προστασία του λαού από φυσικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Διακόπηκε η κυκλοφορία των τραίνων, χτυπήθηκε σοβαρά το επαρχιακό οδικό δίκτυο, κόπηκαν, γκρεμίστηκαν ή κινδύνευσαν να παρασυρθούν γέφυρες, αποκλείστηκαν πεδινά και ορεινά χωριά, διακόπηκε το ηλεκτρικό, εκκενώθηκαν σπίτια και χωριά για προληπτικούς λόγους. Τεράστιες ποσότητες υδάτων σκέπασαν τον κάμπο της Λαμίας, προκαλώντας ζημιές στις καλλιέργειες, τις αγροτικές και εργοστασιακές εγκαταστάσεις. Το πλήγμα για τους αγρότες είναι πολύ σοβαρό, επειδή ήδη με μεγάλες δυσκολίες είχαν ξεκινήσει την καλλιεργητική περίοδο. Οι πλημμύρες του Σπερχειού, σύνηθες πλέον φαινόμενο, δείχνουν ότι τα αναγκαία έργα υποδομής, που έπρεπε να έχουν προηγηθεί, στην καλύτερη περίπτωση είναι αποσπασματικά ελλιπέστατα και αναποτελεσματικά.

Η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική στην περιοχή της Ευρυτανίας και στο χωριό Κρίκελλο, όπου οι κατολισθήσεις είχαν ως αποτέλεσμα την εκκένωση του χωριού, αφού κινδύνευσαν οι κάτοικοι και τα σπίτια τους.

Σημαντικές είναι οι ζημιές στο οδικό δίκτυο και στην περιοχή της Δυτικής Ευρυτανίας.

Είναι ζητήματα που σχετίζονται με την αντιπλημμυρική προστασία, και άλλα έργα υποδομής που θα στοχεύουν στην προστασία του λαού από όλα τα φυσικά φαινόμενα, τα οποία το ΚΚΕ έχει αναδείξει με επιτακτικό τρόπο, απαιτώντας τη λήψη αναγκαίων μέτρων.

Η απάντηση από τα αρμόδια κρατικά και τοπικά όργανα ήταν στην καλύτερη περίπτωση κάποια επιμέρους έργα, που σε καμία περίπτωση -όπως αποδεικνύεται στην πράξη- δεν καλύπτουν τις ανάγκες προστασίας του λαού της περιοχής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε:

  • Χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, άμεσα να ληφθούν μέτρα προστασίας των κατοίκων των χωριών της Ευρυτανίας, ιδιαίτερα του Κρικέλλου, με τα αναγκαία έργα.
  • Να γίνει γρήγορη αποκατάσταση του οδικού δικτύου σε όλες τις πληγείσες περιοχές, και αντικατάσταση της γέφυρας στο Περιβόλι Φθιώτιδας.
  • Να ελεγχθούν για τη στατικότητά τους οι υπόλοιπες γέφυρες του Σπερχειού
  • Να ξεκινήσουν ουσιαστικά έργα διευθέτησης του ρου του Σπερχειού σε όλα τα σημεία του, ιδιαίτερα του κάμπου της Λαμίας όπου οι πλημμύρες προκύπτουν ακόμη και από ήπια καιρικά φαινόμενα, με ολοκληρωμένο σχέδιο και με κρατική χρηματοδότηση.
  • Να γίνει άμεσα εκτίμηση και αποκατάσταση των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, να αποζημιωθούν άμεσα οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές σε κατοικίες, υποδομές, καλλιέργειες, ζώα, κτλ».

2 σχόλια :

  1. Γιατί δεν ρωτάτε μέχρι τώρα τι έργα έκαναν οι σύντροφοι σας στην ΝΔ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ
    ΑΛΛΑ
    ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΗΓΕΤΕΣ
    ΠΟΥ ΝΑ ΕΜΠΝΕΥΣΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ
    ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΚΑΙ Η ΠΑΠΑΡΗΓΑ
    Ο ΑΡΗΣ ΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative