Social Icons

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΥΛΙΚΩΝ»


«ANAKYKΛΩΣΗ ΥΛΙΚΩΝ»
«ANAKYKΛΩΣΗ ΥΛΙΚΩΝ»

Στην Αθήνα καθημερινά παράγονται περίπου 6.500 τόνοι οικιακά απορρίμματα όταν τα πιο ογκώδη αντικείμενα και τα μπάζα ανέρχονται στους 5.000 τόνους, και ετησίως αυτά στην χώρα μας φτάνουν να κυμαίνατε περίπου στους 5,5 εκατομμύρια τόνους.
Δυστυχώς το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των υλικών καταλήγει σε χωματερές και σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, ενώ ένα μεγάλο μέρος του θα μπορούσε να ανακυκλώνεται με την ενεργή συμμετοχή όλων μας, τα τελευταία χρόνια όμως η κατάσταση και η βιωσιμότητα αυτών τον χώρων είναι αμφίβολη λόγο των μεγάλων ποσοτήτων σε απορρίμματα και μπάζα που καταλήγουν εκεί, και τις αδυναμίας τους μακροπρόθεσμα να εξυπηρετούν και να αποθηκεύουν τόσο μεγάλες ποσότητες...
Στην Ελλάδα, ενώ έχει ψηφιστεί από το 2001 ο Νόμος 2939 δεν υπογράφηκε ποτέ το αντίστοιχο Προεδρικό Διάταγμα, με αποτέλεσμα τα μοναδικά υλικά που δεν ανακυκλώνονται να είναι τα οικοδομικά.

Αν όμως γινόταν ανακύκλωση των μπαζών θα μειωνόταν αισθητά η περιβαλλοντική επιβάρυνση που σήμερα προκαλείται από την αλόγιστη διάθεση ολόκληρης της αλυσίδας των στερεών αποβλήτων.
Τα μπάζα για παράδειγμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανάπλαση λατομείων, αποκατάσταση ΧΥΤΑ, να γεμίζαμε λάκκους, να ασφαλτοστρώναμε δρόμους, να προστατεύαμε από πλημμυρικά φαινόμενα παράκτιες περιοχές και όχι μόνο, αλλά και να διαμορφώναμε χώρους όπως παιδικές χαρές, χώρους άθλησης κ.α.

Με το να βάλουμε εμείς όλοι μας στην ζωή μας την ανακύκλωση με το ανακυκλώνουμε αντικείμενα που δεν μας είναι πλέον απαραίτητα με αυτή την κίνηση καταφέρνουμε να παράγουμε υλικά χωρίς να είναι απαραίτητη η παραγωγή νέων από την αρχή, υλικά όπως π.χ. το αλουμίνιο υπάρχει η δυνατότητα να επανέλθει στην καθημερινότητα μας με την πρότερη μορφή του η διαφορετική εξοικονομώντας ενέργεια πάνω από 90%, το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα υλικά που ανακυκλώνονται πάνω κάτω, έτσι επίσης μπορούμε να παράγουμε κατάλληλα προς χρήση προϊόντα βασιζόμενα στα πρωτογενή συστατικά των υλικών τους.

Αν όλα αυτά τα υλικά, που με μια πρώτη ματιά μας φαίνονται άχρηστα, επεξεργαστούν κατάλληλα «μέσω διαφόρων σταδίων ειδικών διαδικασιών», μπορούν να συμβάλλουν και αυτά με τη σειρά τους στην προστασία των φυσικών πόρων του περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα στη μη επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα, στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων και την μείωση των ρύπων που απελευθερώνονται στο περιβάλλον.

Σε πολλές πόλης του εξωτερικού μάλιστα (όπως για παράδειγμα το Σηάτλ) που έχει έχουν ψηφιστεί και εφαρμοστεί νόμος που προβλέπει ακόμα και πρόστιμα στην περίπτωση που οι κάτοικοι δεν συμμετέχουν ενεργά στην ανακύκλωση, οι άνθρωποι του δήμου οι οποίοι δουλεύουν στον τομέα της καθαριότητας στην περίπτωση που αντιληφτούν οργανικά απορρίμματα που υπερβαίνουν πάνω από το 10% και εφόσον προβούν στις απαραίτητες συστάσεις στην αρχή και το θέμα αυτό συνεχίσει να υφίσταται προβαίνουν στην επιβολή προστίμου, σκοπός αυτής της ενέργειας δεν είναι η συγκέντρωση χρημάτων για τον δήμο όπως κάποιος μπορεί να σκεφτεί, αλλά ο ουσιαστικός σκοπός αυτής της ενέργειας είναι η προσπάθεια τους να παρακινήσουν τους πολίτες να ανακυκλώνουν όσο το δυνατό περισσότερο με σκοπό να αυξάνουν συνεχώς τα ποσοστά συμμετοχής και ανακύκλωσης στον δήμο, ώστε να περιορίσουν τον σημαντικά τον όγκο των απορριμμάτων που κατακλύζουν τις χωματερές τους, όπως και την παραγωγή ενέργειας από τα απορρίμματα τους.

 Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν δυο μονάδες παραγωγής ενέργειας & θερμότητας από τα βιοαέρια η μια έχει έδρα την Αθήνα (Λιόσια) και η άλλη βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη (ταραγαδες) αυτός είναι ένας αρκετά ελπιδοφόρος τομέας που στο μέλλον μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο κομμάτι από τις ανάγκες μας σε ενέργεια εφόσον αξιοποιηθεί σωστά.

Ως αποτέλεσμα τέτοιων προσπαθειών θα ήταν να καλυτερεύσουν οι συνθήκες στις οποίες ζούμε να αναπτυσσόμαστε σαν άνθρωποι και η ανταποδοτικά με το περιβάλλον θα μας πρόσφερε καλύτερες φυσικές προϋποθέσεις διαβίωσης.
Κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα επιτυγχάναμε καθαρότερες συνοικίες και θα συμμετείχαμε ενεργά σε προσπάθειες όπως είναι η ανακύκλωση ή σε άλλες περιοδικές επαναλήψεις διάθεσης ενός προϊόντος στην αγορά.
Χρειάζεται απλά να αντιμετωπίσουμε το θέμα με υπευθυνότητα και ως εξαιρετικά σοβαρό για να προσβλέπουμε σ΄ ένα καλύτερο αύριο.-

http://www.athinacontainers.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative