Social Icons

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

ΦοΔΣΑ:Η τοποθέτηση του επικεφαλής της «ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» στο Δήμο Στυλίδας Χρ. Οικονόμου


ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ
Η τοποθέτηση του επικεφαλής της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» στο Δήμο Στυλίδας Χρ. Οικονόμου για το θέμα πρότασης μετατροπής του συνδέσμου ΦοΔΣΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ σε Α.Ε, στο Δημοτικό Συμβούλιο Στυλίδας την 22/12/2014.

1. Η όλη εξέλιξη του θέματος ΦοΔΣΑ στη Στερεά Ελλάδα είναι μεθόδευση του πρώην Δημάρχου Λαμίας και προέδρου ΦοΔΣΑ κ. Κοτρωνιά και του νυν Δημάρχου Λαμίας και Προέδρου του ΦοΔΣΑ κ. Σταυρογιάννη με στόχο πάσει θυσία να μετατραπεί η νομική μορφή του συνδέσμου ΦοΔΣΑ ΣΤΕΡΕΑΣ, από διαδημοτική Επιχείρηση σε Ανώνυμη Εταιρία...
Στην προηγούμενη θητεία έγιναν ατέρμονες συζητήσεις στο 55μελές Δ.Σ του ΦοΔΣΑ προκειμένου να αλλάξει η μορφή του συνδέσμου σε Α.Ε, αλλά πάντα προσέκρουε στην άρνηση του Δ.Σ. που απαρτιζόταν από Δημάρχους και Δημοτικούς συμβούλους , εκπροσώπους των Δήμων της Στερεάς.
Η αρνητική αυτή πλειοψηφική θέση δεν εκλήφθηκε ποτέ ως απόρριψη αλλά το θέμα με δικαιολογίες καλλίτερης επεξεργασίας σύρθηκε ως τη σημερινή συνεδρίαση όπου μετατέθηκε στα Δημοτικά Συμβούλια με αποφάσεις τους να πάρουν απόφαση.

Αυτή η μεθόδευση δεν έγινε εκ του αγαθού, δείχνει μια εμμονή «σώνει και καλά» ο ΦοΔΣΑ να γίνει Α.Ε. που ευνοεί την παράδοση του στην εκμετάλλευση των μεγαλοεργολάβων και σαν τακτική που ακολουθήθηκε καταστρατηγεί τις δημοκρατικές διαδικασίες στον χώρο των ΟΤΑ και υποτιμάει την νοημοσύνη των αιρετών στον ΟΤΑ και του λαού της περιοχής.

Στοχεύει δε μια κοινωνική υπηρεσία όπως είναι η αποκομιδή, επεξεργασία κλπ. Των απορριμμάτων να την παραδώσει βορά στα δόντια των μεγαλοεργολάβων, που καραδοκούν να απομυζήσουν ότι έχει απομείνει από το ισχνό εισόδημα των πολιτών.-

Όταν επισημαίναμε πόσο επιζήμιο ήταν για το λαό να δοθούν τα διόδια σε εργολάβο και πόσο επιβάλλεται να αγωνισθούμε γι’αυτό αρκετοί μειδιούσαν, αποδίδοντας μας τουλάχιστον πλεόνασμα υπερβολών.
Βλέπετε τι γίνεται σήμερα; Σε μια χώρα με την ακριβότερη βενζίνη τα διόδια είναι πιο ακριβά απ’ αυτή και απαγορευτικά για την κίνηση των αυτοκινήτων των πολιτών στην Εθνική οδό.
Αν περάσει ο ΦοΔΣΑ σε ιδιωτικά χέρια , εκεί θα δείτε που θα πάνε τα τέλη καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων.
Είναι φτηνή κινδυνολογία πως αν δεν γίνει ο ΦοΔΣΑ Α.Ε δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση για τη περαίωση των εκτελούμενων σε εξέλιξη έργων.
Σήμερα χρήματα δεν υπάρχουν.

Όμως χρήματα πήραν και η Χαλκίδα και η Λαμία και ο Δομοκός για έργα .
Έτσι μπορεί και ο σύνδεσμος να πάρει με τον ίδιο τρόπο.
Δεν είναι αλήθεια ότι στον φορέα Α.Ε δεν μπορούν βάσει νόμου να παρεισφρήσουν εργολάβοι.
Μπορούν και παραμπορούν.
Λέγονται τέτοιες κουβέντες στον καπιταλισμό;
Αποκλεισμός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον καπιταλισμό;
Απλά ο ιδιώτης δεν μπορεί σήμερα να πάρει μετοχές, αλλά ο νόμος εύκολα αλλάζει. Όμως το θέμα είναι ποιος θα έχει τις δραστηριότητες και οι εργολάβοι έχουν ήδη στρώσει το τραπέζι.
Αντίθετα με μια πολιτική που τα πάντα ξεπουλιούνται ο Καλλικράτης έχει το ΔΟΓΜΑ του την υποχρέωση των Δήμων ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ.

Γιατί λέμε όχι στην Α.Ε – Γιατί επιμένουν στην Α.Ε
ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΧΕΙ Η Α.Ε ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

α. Αν η Α.Ε παρουσιάσει δύο (2) συνεχόμενα χρόνια ζημιά κλείνει.
Ενώ ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ όχι.
Άρα η Α.Ε κυνηγάει το κέρδος σε αυτό που προσφέρει την αποκομιδή και επεξεργασία απορριμμάτων ανεβάζοντας τα τιμολόγια σε βάρος των πολιτών σε δυσβάσταχτα επίπεδα.
β. Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ υπόκεινται υποχρεωτικά σε προσυμβατικό αλλά και κατασταλτικό έλεγχο, οι αποφάσεις του σε έλεγχο σκοπιμότητας.
Η Α.Ε ΟΧΙ.
Δηλαδή στην Α.Ε έχουμε ανεξέλεγκτη λειτουργία και διαχείριση και προφανώς για τους εισηγητές της αυτό είναι το ζητούμενο.
γ. Στην Α.Ε αποφασίζουν 6 στους 11 με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, οι μικροί Δήμοι εξαφανίζονται και εγκλωβίζονται στις αποφάσεις των 6 ενώ στον σύνδεσμο ο Δήμος διεκδικεί ρόλο, λόγο και άποψη στη Διοίκηση.
δ. Η Α.Ε δίνει σάρκα και οστά στις επιταγές του Καλλικράτη που απαιτεί Δήμους που προωθούν και διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα δηλαδή του εργολάβους .
Ο σύνδεσμος είναι πιο κοντά στις αποφάσεις των Δήμων.

Το συμφέρον των πολιτών τους οποίους εκπροσωπούμε είναι η διαχείριση, αποκομιδή και επεξεργασία απορριμμάτων να γίνεται από δημόσιο φορέα που θα λειτουργεί με κοινωνικά κριτήρια και όχι από Α.Ε που θα λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος και θα είναι έτοιμος να παραδοθεί βορά στους μεγαλοκαρχαρίες που θα ξεζουμίζουν τους ήδη στραγγισμένους πολίτες.

Πρότασή μας λοιπόν στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι να ψηφίσουμε ΟΧΙ στη μεταβολή του νομικού καθεστώτος του ΦοΔΣΑ σε Ανώνυμη Εταιρία.

Πρέπει να τονίσω επίσης ότι η θέση της «ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» για την επεξεργασία κ.λ.π. των απορριμμάτων, πρέπει να γίνεται από ενιαίο Εθνικό Δημόσιο (διαδημοτικό) φορέα διαχείρισης με κεντρικό Εθνικό σχεδιασμό , που θα διαθέτει κατά τόπους κέντρα επεξεργασίας ΧΥΤΑ,ΧΥΤΥ κ.λ.π και θα λειτουργεί με σεβασμό προς το περιβάλλον και με επίκεντρο τον άνθρωπο με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και όχι το κέρδος.

Σήμερα εν προκειμένου καλούμαστε να αποφασίσουμε για την μετατροπή του ΦοΔΣΑ ΣΤΕΡΕΑΣ σε Ανώνυμη Εταιρία.
ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ επιμένοντας ο ΦοΔΣΑ να παραμείνει διαδημοτικός Σύνδεσμος.

2.Με δεδομένη την κατά πλειοψηφία απόφαση του Δ.Σ για μεταβολή του ΦοΔΣΑ ΣΤΕΡΕΑΣ σε Α.Ε η θέση μας είναι:
Για το καταστατικό ψηφίζουμε όχι στην έγκριση του αφού πρόκειται περί καταστατικού Α.Ε , πλην όμως προτείνουμε και τις παρακάτω τροπολογίες για βελτίωση των διατάξεων του:
1. Σε ότι αφορά την κατανομή του μετοχικού κεφαλαίου το 25% να μοιράζεται απ’ ευθείας από 1% σε κάθε Δήμο. Το υπόλοιπο 75% να μοιράζεται κατά 40% με βάση τον πληθυσμό, κατά 20% με βάση την έκταση και κατά 40% με βάση την ηλεκτροδοτούμενη επιφάνεια κατά δήλωση ΔΕΗ.

2. Να διασφαλιστεί ο αποκλεισμός των ιδιωτικών συμφερόντων σε αυτή την εταιρία. Έτσι στο άρθρο 5,παράγραφος 1, 2ο εδάφιο να αναδιατυπωθεί «Συμφωνείται ρητά στο πλαίσιο αυτού του καταστατικού μεταξύ όλων των μετόχων, ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρίας συμμετέχουν μόνο ΝΠΔΔ,ΟΤΑ Α΄ & Β΄βαθμού»

3. Προτείνω να αφαιρεθούν από το άρθρο 5 παράγραφος 2 , αλλά και επόμενα άρθρα «ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΙΤΩΝ ΤΗΣ Γ.Σ ΣΤΟ Δ.Σ ΕΚ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ»
Να αποκλειστούν οι λευκές επιταγές , οι όποιες εκχωρήσεις εξουσίας να γίνονται εκάστοτε με αποφάσεις της Γ.Σ.

4. Για την σύνθεση του Δ.Σ και την συμμετοχή μικρομετόχων σ’αυτό προτείνω στο άρθρο 7:
Τα μέλη του Δ.Σ να αυξηθούν σε 15. Πέντε(5) μέλη από το 15μελές να προέρχονται από μικρομετόχους με μετοχές κάτω από 5% .
Το ίδιο να ισχύει και στο άρθρο 8 για τα αναπληρωματικά μέλη.

5. Στο άρθρο 9 για τις συνεδριάσεις του Δ.Σ να προστεθεί ότι: «Οι συνεδριάσεις του Δ.Σ είναι ανοικτές και δημόσιες.
Η ημερήσια διάταξη να κοινοποιείται δύο μέρες πριν σε όλους τους Δήμους μετόχους και να αναρτάται στην ιστοσελίδα του φορέα.
Να αποστέλλεται δε με mail άμεσα με την έκδοσή της σε κάθε ενδιαφερόμενο μέλος Δημ. Συμβουλίου , πρόσωπο η’ φορέα που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον με σχετική αίτηση.»
Οι απόρρητες συνεδριάσεις εν κρυπτώ από τα ίδια τα μέλη μετόχους, υποκρύπτουν άλλου είδους επιδιώξεις – στόχους και συμφέροντα.

3. Για την εξουσιοδότηση του Δημάρχου να υπογράψει τα καταστατικό , με δεδομένη την απόφαση του Δ.Σ να εγκρίνει την μεταβολή της νομικής μορφής του συνδέσμου ΦοΔΣΑ σε Α.Ε , δεν συναινούμε.
4. Για τον ίδιο λόγο δεν συναινούμε στην εκλογή και ορισμό εκπροσώπου στην Γ.Σ του ΦοΔΣΑ Α.Ε


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative