Social Icons

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Ψηφιακό σήμα ............. Συχνές ερωτήσεις ...

Ψηφιακό σήμα


Ναι. Όπως και με όλες τις χώρες παγκοσμίως που προχωρούν ή έχουν ήδη ολοκληρώσει τη μετάβαση, επίγεια ελεύθερη τηλεόραση θα μπορείτε να δείτε μόνο ψηφιακά.


Ως αποτέλεσμα συναπόφασης όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου η χώρα μας να διαθέτει μία σύγχρονη ψηφιακή πλατφόρμα, η τεχνολογία που επιλέχθηκε είναι το DVB-T MPEG-4 ή H.264 και αφορά
τόσο στο πρότυπο όσο και στο το πρωτόκολλο κωδικοποίησης.
Όλες οι χώρες που ξεκίνησαν την ψηφιακή μετάβαση μετά το 2006 έχουν επιλέξει την τεχνολογία αυτή.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί αποφασίζουν εάν θέλουν να εκπέμπουν σε μορφή 4:3 ή σε 16:9 [widescreen]. Η Digea αναμεταδίδει πιστά την εικόνα και τον ήχο [το περιεχόμενο δηλαδή] που της στέλνουν τα κανάλια.
Σε ότι αφορά την ανάλυση, στην Ελλάδα τα κανάλια προς το παρόν εκπέμπουν ψηφιακά σε Standard Definition [SD]. Η τεχνολογία MPEG-4 όμως, δίνει τη δυνατότητα για εκπομπή σε High Definition [υψηλή ανάλυση]. Για λήψη των τηλεοπτικών σήματος σε HD θα πρέπει οι τηλεοπτικοί σταθμοί να διαθέσουν το περιεχόμενό τους σε HD.

Για να απολαύσετε τα αγαπημένα σας ελεύθερα τηλεοπτικά προγράμματα μέσω τηλεοπτικού δέκτη, χρειάζεστε:
  • Τηλεόραση με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG-4. Συνήθως, όσες αγοράστηκαν το 2010 και μετά διαθέτουν ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη.
  • Εξωτερικό αποκωδικοποιητή MPEG-4 εφόσον η τηλεόραση δεν διαθέτει ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη.
  • Τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή ψηφιακής λήψης με κάρτα μετατροπέα [module] MPEG-4. Εάν η συσκευή σας είναι τεχνολογίας MPEG-2 και διαθέτει υποδοχή για κάρτα μετατροπέα CI [Common Interface], μπορείτε να την αναβαθμίσετε σε MPEG-4 με μία αντίστοιχη κάρτα. Προσοχή! Πριν την αγορά, φροντίστε να ελέγχετε τη συμβατότητα της κάρτας με τον ακριβή τύπο της συσκευής.

Εφόσον λαμβάνετε αναλογικό σήμα, δεν απαιτείται καμία αλλαγή στην εγκατάσταση της ήδη υπάρχουσας κεραίας [τυπική UHF], ούτε απαιτείται δορυφορικό πιάτο.
Η μετατροπή του σήματος γίνεται εξ’ ολοκλήρου από τον αποκωδικοποιητή που θα τοποθετήσετε ή από την τηλεόρασή σας εάν διαθέτει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή.
Ενδέχεται μόνο να χρειαστεί να αλλάξετε την κατεύθυνση της κεραίας σας ή να αφαιρέσετε/προσθέσετε/ρυθμίσετε κάποιον ενισχυτή για να έχετε σωστό σήμα λήψης στο δέκτη σας.

ν ψηφιακή μετάβαση μετά το 2006 έχουν επιλέξει την τεχνολογία αυτή.


Για την Ελλάδα ένας γενικός κανόνας είναι ότι οι κλασικές αναλογικές τηλεοράσεις [CRT] και οι επίπεδες [LCD/ Plasma] που έχουν αγοραστεί πριν το 2008 κατά πάσα πιθανότητα ΔΕΝ διαθέτουν ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη τεχνολογίας MPEG-4.
Οι ενέργειες στις οποίες μπορείτε να προβείτε για να ελέγξετε την τεχνολογία της τηλεόρασής σας είναι οι εξής:
  • Ανατρέξτε στο εγχειρίδιο χρήσης ή να ψάξετε για ένδειξη [αυτοκόλλητο] που να δείχνει ότι υποστηρίζει ψηφιακό σήμα MPEG-4.
  • Απευθυνθείτε στο κατάστημα απ’ όπου και τον προμηθευτήκατε.
  • Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κατασκευαστή και ελέγξτε τις δυνατότητες του δέκτη από το νούμερο μοντέλου του κατασκευαστή
  • Στρέψτε την κεραία σας [αν δεν είναι ήδη στραμμένη] προς το κέντρο εκπομπής απ’ όπου λαμβάνει ψηφιακό σήμα η περιοχή σας και συντονίστε την τηλεόρασή σας στις ψηφιακές συχνότητες. Εάν παρατηρήσετε ότι λαμβάνετε ήχο αλλά όχι εικόνα, τότε η συσκευή σας είναι τεχνολογίας MPEG-2.
  •  
  •  
    Εάν οι τηλεοράσεις σας δεν διαθέτουν ενσωματωμένο δέκτη που να υποστηρίζει το σύστημα MPEG-4, τότε για την κάθε τηλεόραση χρειάζεται ξεχωριστός εξωτερικός αποκωδικοποιητής. Εάν συνδέσετε όλες τις τηλεοράσεις με έναν εξωτερικό αποκωδικοποιητή τότε όλες θα προβάλουν το ίδιο κανάλι, ενώ για αυτού τους είδους τη συνδεσιμότητα μπορεί και να σας στοιχίσει περισσότερο από το να αγοράσετε επιπλέον εξωτερικούς αποκωδικοποιητές.

    Είναι μία ηλεκτρονική συσκευή που λαμβάνει σήμα όταν συνδεθεί με μία κεραία [εσωτερική ή εξωτερική] και το μετατρέπει σε σήμα συμβατό με τηλεόραση παλαιότερης τεχνολογίας [από MPEG-4 σε MPEG-2 δηλαδή]. Συγκεκριμένα, λαμβάνει το ψηφιακό σήμα από την κεραία και αφού το αποπολυπλέξει και το αποκωδικοποιήσει, το καθιστά δυνατό να παίξει σε αυτήν.
    Εκτός από την τηλεόραση, τον αποκωδικοποιητή μπορείτε να τον συνδέσετε και με άλλες συσκευές [video VCR, DVD-R κ.λπ.].


 Περισσότερες   πληροφορίες στο  http://www.digea.gr/235/category/4/Xristika-erotimata/page/2/el

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative