Social Icons

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Αναδεύσεις σε όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος


«Ξεδιπλώνονται» ολοένα και νέες διεργασίες στο πλαίσιο του αστικού πολιτικού συστήματος. Η πρόσφατη δήλωση του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσα, πως «για τον ΣΥΡΙΖΑ η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) δεν είναι το βασικό ζήτημα, το αν θα υπάρξουν 180 βουλευτές που θα ψηφίσουν ή δεν θα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ερμηνεύτηκε σαν οπισθοχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ απ' τη βεβαιότητα με την οποία εκτιμούσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πλειοψηφία 180 βουλευτών που θα στηρίξει την πρόταση της κυβέρνησης για ΠτΔ. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει, πάντως, πως μέχρι την προεδρική εκλογή οι πολιτικές εξελίξεις θα έχουν ανακαθορίσει τα δεδομένα και αναδιατάξει τις δυνάμεις, ενώ εκτιμά ότι οι κάλπες θα στηθούν πριν την εκπνοή του έτους.Σ' αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει σε πρώτο πλάνο τη διαμόρφωση του προγράμματος που θα παρουσιάσει ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ. «Εκτός από συμμάχους, χρειαζόμαστε και σαφείς, ρεαλιστικές και κοστολογημένες προτάσεις», λένε στελέχη του, δίνοντας το στίγμα θέσεων προσαρμοσμένων στις σημερινές ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας. «Στίγμα» που εξέπεμψε καθαρά και η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Κ. Μίχαλο, της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, προσφέροντάς
του ένα «μπουκέτο» δεσμεύσεων για ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων στην προσπάθεια ανάκαμψης της κερδοφορίας τους, όπως: Νομοθετικές αλλαγές για αποκατάσταση των «φορολογικών αδικιών» και τη δημιουργία αναπτυξιακού κλίματος, με ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και μείωση του κόστους Ενέργειας.
Στο εσωτερικό, πάντως, του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν φωνές, όπως αυτή του Γ. Μηλιού, που αμφισβητούν πλευρές της τακτικής προσεταιρισμού συμμάχων. Με συνέντευξή του στη «Real news» ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής προειδοποίησε την ηγεσία για την ανάγκη να υποδαυλίσει κινητοποιήσεις «απονομιμοποίησης των κυβερνητικών πολιτικών», αφού κάτι τέτοιο «θα φέρει και τους βουλευτές που μονίμως "αντιπολιτεύονται συμπολιτευόμενοι" προ των ευθυνών τους». Θα προσθέσει, δηλαδή, στον ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις για να πετύχει το στόχο της κυβερνητικής εναλλαγής.
Ο Γ. Μηλιός, παρά τις εσωκομματικές επικρίσεις, επανέφερε πρόταση, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, ο ΣΥΡΙΖΑ να προσφεύγει σε εκλογές μέχρι να την πετύχει, έτσι ώστε να είναι αυτός που θα επιβάλει τους όρους. Την άποψη αυτή απέρριψε ρητά και κατηγορηματικά ο Γ. Σταθάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του, αλλά και ο Π. Σκουρλέτης, που είπε «ναι» σε «συναινέσεις» αλλά από «νέα Βουλή».
Κινητικότητα στη ΝΔ
Στη βδομάδα που πέρασε περισσότερο αισθητές έγιναν οι διεργασίες στο χώρο της λεγόμενης κεντροδεξιάς, με πρωταγωνιστή τον Γ. Καρατζαφέρη, που φαίνεται να επανακάμπτει στη ΝΔ. Ταυτόχρονα από πλευράς ΝΔ άνοιγμα γίνεται και σε άλλες δυνάμεις και στελέχη που έχουν από καιρό αποχωρήσει απ' αυτήν, το οποίο συνδυάζεται με σενάρια για την επιθυμία του Αντ. Σαμαρά να «ιδρύσει» μια «μεγάλη ευρωπαϊκή αστική παράταξη». Στην πραγματικότητα, να πλασάρει στο λαό με νέο περιτύλιγμα τη ΝΔ, ευελπιστώντας για την ισχυροποίηση του ενός πόλου του νέου διπολισμού.
Προσκλητήριο να επιστρέψουν στη ΝΔ έλαβαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ο πρόεδρος και βουλευτές των ΑΝΕΛ, ο Β. Πολύδωρας, ο Ν. Κακλαμάνης, ο Χρ. Ζώης, ο Β. Καπερνάρος και πολλοί ακόμα. Μάλιστα, ο Π. Χαϊκάλης, μετά τον συνάδελφό του των ΑΝΕΛ Τ. Μελά, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει στη Βουλή την πρόταση της ΝΔ για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκαλώντας την αντίδραση του Τ. Κουίκ, ο οποίος έσπευσε να θυμίσει ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν θα στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση. «Μπορεί οι Ανεξάρτητοι Ελληνες να έχουμε την πολυτέλεια να εκφράζουμε ο καθένας δημόσια τις απόψεις του, αλλά ειδικά στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας η θέση μας είναι επίσημη και συγκεκριμένη: Ζητάμε εκλογές χτες και δεν θα γίνουμε η Πολιτική Ανοιξη του 1995, όποιο και να είναι το πρόσωπο», ανέφερε.
Οι αναδεύσεις στο χώρο φαίνεται να δυσαρεστούν τους λεγόμενους «Καραμανλικούς», με τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ένα δίαυλο επικοινωνίας. «Στη συγκεκριμένη πολιτική περίοδο δεν πρέπει να αποκλείει κανείς τις λογικές της οικουμενικής συνεργασίας με συγκεκριμένη ατζέντα και χρονοδιάγραμμα», δήλωσε προ ολίγων ημερών ο Ε. Στυλιανίδης του λεγόμενου «καραμανλικού» περιβάλλοντος.
Τη διαφωνία του στην απόπειρα διεύρυνσης της ΝΔ με «επαναπατρισμό» βουλευτών των ΑΝΕΛ και άλλων στελεχών που ανεξαρτητοποιήθηκαν την τελευταία διετία εξέφρασε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης. «Δεν είμαι διατεθειμένος και δεν πρόκειται να καθίσω στα ίδια έδρανα με κάποιους που τα προηγούμενα χρόνια με αποκαλούσαν "γερμανοτσολιά και φασίστα"», ανέφερε, και πρόσθεσε πως «η ΝΔ πρέπει να στραφεί στο χώρο του κέντρου, ο οποίος σήμερα είναι "πολιτικά ορφανός"».
Παρεμβαίνοντας στις σχετικές διεργασίες ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κύρτσος προέτρεψε για την επιτυχία της ανασύνταξης της «κεντροδεξιάς παράταξης» τους ενδιαφερόμενους «να κινηθούν προσεκτικά και με έναν τρόπο που δεν θα τους αποξενώσει από το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού τους ακροατηρίου», κι ακόμα να αποφευχθούν προσωπικές στρατηγικές και εντυπωσιασμοί. «Σε περίπτωση που γίνουν οι σωστοί χειρισμοί θα ενισχυθεί η συγκριτική θέση της ΝΔ», κατέληξε στη δήλωσή του.
Η «κεντροαριστερά» προσπαθεί να οργανωθεί
Κινητικότητα καταγράφεται και στην πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να γιορτάσει την 3η του Σεπτέμβρη και προετοιμάζει τη Συνδιάσκεψη για τη συγκρότηση της «κεντροαριστερής παράταξης».
Στο πλαίσιο αυτό δεν επιθυμεί όξυνση της εσωκομματικής αντιπαράθεσης κι έτσι έσπευσε να υποβαθμίσει το γεγονός ότι τις ίδιες μέρες, στον ίδιο τόπο (Ζάππειο) ο Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει στο πλαίσιο έκθεσης για την πολιτική καριέρα του πατέρα του. Για τον ίδιο λόγο η ηγεσία του κόμματος άφησε να περάσουν αναπάντητες οι κατηγορίες που της εκτόξευσαν μέσα στη βδομάδα στελέχη όπως η Κ. Διαμαντοπούλου και ο Μ. Καρχιμάκης, καλώντας την να παραιτηθεί.
Την περασμένη Παρασκευή την ένταξή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Α. Λοβέρδος, ενώ συνεχίζονται οι επαφές με τη ΔΗΜΑΡ.
Κι ενώ κάποιες πληροφορίες λένε ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν θα πάρει μέρος στην εκδήλωση για την 3η του Σεπτέμβρη, ο Χρ. Πρωτόπαππας ερωτηθείς σχετικά απάντησε: «Ολοι μαζί να δώσουμε το "παρών" για να τονώσουμε αυτή την προσπάθεια που θα κορυφωθεί και με το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, που θα γίνει Οκτώβριο - Νοέμβριο».
Σε ό,τι αφορά τη ΔΗΜΑΡ επιθυμεί να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, πιεζόμενη ωστόσο κι απ' τους δύο συνομιλητές της να ξεκαθαρίσει τη στάση της και να διαλέξει συνεταίρο.
Ο γραμματέας του κόμματος, Θ. Θεοχαρόπουλος, σε συνέντευξή του ξεκαθάρισε ότι στόχος του διαλόγου που επιδιώκει το κόμμα του είναι η συμμετοχή μελλοντικά στη διακυβέρνηση. «Δε διαπραγματευόμαστε την πολιτική και οργανωτική μας αυτονομία. Αυτό που έχουμε ξεκινήσει είναι ένας διάλογος στον ευρύτερο χώρο, ένας διάλογος για να βρούμε τις προϋποθέσεις μιας μελλοντικής, προγραμματικής συνεργασίας για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας», ανέφερε.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"


Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative