Social Icons

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Ενδείξεις όξυνσης


Η Ουκρανία εδώ και περίπου έξι μήνες αποτελεί μια «ανοιχτή πληγή» στο κέντρο της Ευρώπης. Αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ και, πρωτίστως, της Γερμανίας με την καπιταλιστική Ρωσία για τον έλεγχο αγορών, το μοίρασμα των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων...
Με την ενεργό, βεβαίως, συμμετοχή της αστικής τάξης της χώρας, που προσπάθησε να «παίξει» με αυτές τις αντιθέσεις. Ως αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ και της ΕΕ, που στήριξαν και ενίσχυσαν ακραίες εθνικιστικές δυνάμεις της χώρας -ακόμα και δηλωμένους νεοναζί- να αναδειχθούν στην κυβέρνηση, ο λαός της Ανατολικής Ουκρανίας υποφέρει.

Η εξέλιξη με την πτώση του μαλαισιανού «Μπόινγκ» προχτές στην περιοχή του Ντονέτσκ στην Ανατολική Ουκρανία γεννάει πολλά ερωτήματα, τα οποία, όπως και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις, είναι άγνωστο αν απαντηθούν ποτέ. Τα αστικά ΜΜΕ έσπευσαν με προθυμία να υιοθετήσουν την εκδοχή της κατάρριψης -παρόλο που αυτό δεν έχει διευκρινιστεί-, να υπενθυμίσουν μια σειρά ανάλογες περιπτώσεις πτώσης επιβατικών αεροπλάνων σε εμπόλεμες ζώνες. Αθελά τους, όμως, μας υπενθύμισαν το «άρωμα προβοκάτσιας» που συνόδευε ανάλογες περιπτώσεις. Η αξιοποίηση του γεγονότος από ΗΠΑ και ΕΕ, στην αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία, είναι δεδομένη. Το ερώτημα «ποιος ωφελείται από αυτήν την εξέλιξη», είναι το κλειδί για τις απαντήσεις.

Όχι τυχαία τα ΜΜΕ εστιάζουν στην ανάδειξη της σύνθεσης των επιβατών του αεροπλάνου που προέρχονται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ανοίγουν ζήτημα συνολικά ασφάλειας στην Ευρώπη, ενώ διατυπώνονται και εκτιμήσεις ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί καμπή στην υπόθεση «Ουκρανία», που ξεφεύγει πια από μια αντιπαράθεση Ουκρανίας - Ρωσίας και παίρνει πανευρωπαϊκές διαστάσεις.

Όλα αυτά λέγονται σε μια στιγμή που, μόλις προχτές, η ΕΕ προχώρησε σε νέες κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία για το ζήτημα της Ουκρανίας, που περιλαμβάνουν πάγωμα καταθέσεων, περιουσιακών στοιχείων, αναστολή της χορήγησης δανείων προς τη Ρωσία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ καταδίκασε τη δραστηριότητα των «ομάδων αυτοάμυνας» των ρωσόφωνων της Ανατολικής Ουκρανίας. Ανάλογες κυρώσεις ανακοίνωσαν και οι ΗΠΑ. Δηλαδή σε μια στιγμή που πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι επιδιώκεται όξυνση. Πώς θα αξιοποιηθεί η πτώση του «Μπόινγκ» για να παρθούν νέα μέτρα, άραγε μόνο πολιτικά, οικονομικά ή και στρατιωτικά, θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Βεβαίως, αυτές οι εξελίξεις δεν μπορούν να ιδωθούν έξω και από αυτές στη Μ. Ανατολή και ιδιαίτερα τη χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα. Υπενθυμίζουμε την εκτίμηση που διατυπώσαμε μόλις την προηγούμενη βδομάδα ότι «λίγες μέρες πριν συμπληρωθούν 100 χρόνια από την έναρξη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου (28 Ιούλη 2014), στη Μ. Ανατολή και στην Ουκρανία εκδηλώνονται με πιο άμεσο και επιθετικό τρόπο οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που οξύνονται σε διεθνές επίπεδο».
Όλα αυτά για άλλη μια φορά, κάνουν καθαρό ότι χρειάζεται λαϊκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα για ακόμα πιο σύνθετες, περίπλοκες και επιταχυνόμενες εξελίξεις για να μη γίνουν για άλλη μια φορά οι λαοί «κρέας για τα κανόνια» των μονοπωλίων.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative