Social Icons

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Ο «μικρός» τσοπάνος Αμώς…


Ο Ηλίας, που τη μνήμη του γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας δεν συγκαταλέγεται ούτε μεταξύ των δώδεκα “μικρών,” ούτε μεταξύ των τεσσάρων «μεγάλων» προφητών. Γιατί απλά είναι ο μέγιστος. Αφού σε αντίθεση με όλους τους άλλους που σημάδεψαν την εποχή τους με τα γραπτά τους μνημεία, εκείνος έγραψε με το πύρινο κοντύλι της πίστης ανεξίτηλα γράμματα στις καρδιές των ανθρώπων...
Ωστόσο σήμερα δεν θ’ ασχοληθούμε με τον μέγιστο των προφητών, αλλά με αφορμή τη γιορτή του, θ’ αναφερθούμε σ’ έναν απ’ τους, λεγόμενους, «μικρούς». Του οποίου τη μνήμη γιόρτασε η Εκκλησία πριν από έναν περίπου μήνα (15 Ιουνίου).

Και βέβαια μιλούμε για τον προφήτη Αμώς.

Με βάση τις ιδέες του, αν ζούσε στην εποχή της ελληνικής «εθνικοφροσύνης», σίγουρα θα τον είχαν στείλει στη φυλακή ή στην εξορία. Κι αν δεν υπόγραφε δήλωση μετανοίας, θα μπορούσε να τον είχαν εκτελέσει κιόλας. Και γιατί όλα αυτά; Απλά και μόνο γιατί πίστευε ότι το κεντρικό πρόβλημα της κοινωνίας είναι η αδικία. Και ότι μοναδική του λύση είναι δικαιοσύνη.

Ωστόσο δεν θα μπορούσε να του καταλογιστεί ότι ήταν οπαδός του Μαρξ. Αφού έζησε κάπου 26 αιώνες πριν απ' αυτόν. Κι ούτε να τον συγκαταλέξει μεταξύ των σπουδαγμένων σε πανεπιστήμια, που μπορεί να έχουν διαβάσει βιβλία επαναστατικού και ανατρεπτικού περιεχομένου. Αφού δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένας τσοπάνος. Που όμως διέθετε κοφτερό μυαλό και οξεία παρατηρητικότητα, που τον βοηθούσαν να ζει μέσα στον παλμό των γεγονότων της εποχής του.

Έβλεπε, για παράδειγμα, από το ένα μέρος τα μεγαλοπρεπή παλάτια των πλουσίων κι από το άλλο τις άθλιες τρώγλες των φτωχών. Έβλεπε από εδώ την κακοποιό δύναμη των ισχυρών με την πολυτελή και άσωτη ζωή τους κι από κει την πείνα και τη δυστυχία των αδικουμένων…

Η απάντηση των ισχυρών στις διαμαρτυρίες των φτωχών ήταν περισσότερη καταπίεση και εκμετάλλευση, η τέλεια διαστροφή της δικαιοσύνης και η επιβολή σε βάρος του λαού του νόμου της ζούγκλας.

Και βέβαια δεν υπήρχε κανένας, για να δώσει λύση στο αδιέξοδο. Γιατί όσο ψηλότερα στην κλίμακα της κοινωνικής ιεραρχίας ανέβαινε κανείς, τόσο μεγαλύτερη εξαχρείωση συναντούσε. Όπως, δυστυχώς, συμβαίνει και στις μέρες μας.

Όταν όμως ο άνθρωπος δεν βρίσκει γύρω του λύσεις και απαντήσεις, τότε αναγκάζεται να κάνει την κατακόρυφη κίνηση προς το Θεό. Και σ' αυτές τις περιπτώσεις η απάντηση του Θεού έρχεται με το "τάδε λέγει Κύριος". Που δεν επιδέχεται αντιρρήσεις και υπεκφυγές: "Το λιοντάρι βρυχιέται και ποιος δε φοβάται; Ο Θεός διατάσσει και ποιος τολμάει να μην προφητεύει"; Θα μας πει ο Αμώς. Για να γίνει το στόμα του Θεού και να διακηρύξει στον «καλό» υπόκοσμο της άρχουσας αναρχίας όλων των εποχών:

"Για πολλές αμαρτίες δεν θα σας τιμωρήσω. Αλλά επειδή πουλάτε για χρήματα το δίκιο και συντρίβετε το κεφάλι των αδυνάτων και δολοφονείτε τους φτωχούς, θα σας κάμω να τρέμετε"!

Και βέβαια δεν είχε καλά λόγια για τους βασιλιάδες: "Δεν αγαπάτε το σωστό, τους έλεγε, κι ολοένα και περισσότερο καταδυναστεύετε και καταπιέζετε το λαό. Γι' αυτό θα χάσετε τη δύναμή σας και τα παλάτια σας θα λεηλατηθούν…"!

Παρόμοια κατακεραυνώνει και τους λειτουργούς της άδικης δικαιοσύνης, επισημαίνοντάς τους: "Αλίμονο σ' αυτούς, που πληρώνονται, για να μεταβάλουν το δίκαιο σε δηλητήριο, για να καταδυναστεύεται ο λαός…".

Αλλά ούτε και τη θρησκευτική υποκρισία και τυπολατρία αντιπαρέρχεται. Αφού για τον Αμώς η θρησκεία δεν είναι νεκροί τύποι και μαγικές τελετουργικές διατάξεις. Είναι τρόπος ζωής. Είναι κοινωνικό αγώνισμα. Θρησκεία, χωρίς ηθική δεν υπάρχει. Αλλά ούτε και ηθική, χωρίς δικαιοσύνη.: "Μισώ και απορρίπτω τις γιορτές σας, φωνάζει στο ιερατείο της εποχής του, και δεν μπορώ να δεχτώ τα πανηγύρια σας και τις θυσίες σας. Μακριά από μένα ο θόρυβος της ψαλμωδίας σας. Το δίκιο θέλω να αναβλύζει σαν νερό και η δικαιοσύνη να γίνεται αστείρευτο ποτάμι…".

Και βέβαια δεν ήταν στη σκέψη ούτε στις δυνατότητές του να κάμει κάποια κοινωνική επανάσταση. Το μόνο, που μπορούσε να κάνει ήταν να τους προειδοποιήσει για τις οδυνηρές συνέπειες της εξαχρείωσής τους:

"Αλίμονο σ' αυτούς, που θέλουν να ιδούν την ημέρα του Κυρίου, φωνάζει! Σκοτάδι θα είναι και όχι φως. Γιατί δεν θα υπάρχει κανένας τόπος καταφυγής. Ούτε ο ουρανός, ούτε τα βάθη της θάλασσας, ούτε ακόμη κι ο άδης. Ιδιαίτερα για κείνους, που καυχιούνται και λένε "εμάς δεν θα μας βρει καμιά καταστροφή…".

Κι επειδή αυτά και άλλα παρόμοια δεν άντεχαν να τ’ ακούνε, τον καταδίωκαν. Όπως γίνεται πάντα...

Και βέβαια οι τωρινοί παραμορφωμένοι χαρβαρτιανοί κλπ. κλέφτες και οι ληστές θα πουν ότι πάντοτε κάτι τέτοια λένε οι τσοπάνηδες. Γιατί όχι! Αφού τα ίδια έλεγε και ο καλός και μεγάλος τσοπάνης του σύμπαντος! ….

Αλήθεια μπορεί να υπάρξει δυνατότητα και της παραμικρής έστω σύγκρισης του «μικρού» προφήτη Αμώς, που έζησε 800 χρόνια π. Χ. με τους «μεγάλους» της σημερινής εποχής! Με το τοκογλυφικό, για παράδειγμα, σιωνιστικό κατεστημένο, που καυχιέται για την ιουδαϊκή του θρησκεία, που έχει εκ βάθρων αναποδογυρίσει! Και πολύ περισσότερο με το χριστεπώνυμο πλήρωμα και το χριστιανικό, λεγόμενο, ιερατείο, που γιορτάζουν την μνήμη των προφητών, αλλά χλευάζουν με τα έργα τους τη διδασκαλία και τη ζωή των προφητών!...

Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολικό να πούμε ότι τους χωρίζει άβυσσος!...

παπα-Ηλίας

http://papailiasyfantis.wordpress.com

e mail: yfantis.ilias@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative