Social Icons

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Πόσοι θα κατορθώσουν να παραμείνουν άνθρωποι ότι και να συμβεί? Τής Μάρι Λορίδα


..τι να γράψω σε μια χώρα ευλογημένη από το δημιουργό, τη φύση, το σύμπαν , όπως θέλετε πείτε το, που τη σκεπάζει ένας απίστευτος ουρανός, που τη χαϊδεύει μια απίθανη θάλασσα, γεμάτη από αρώματα από τη μια άκρη ως την άλλη, θησαυρούς που και μόνο να τους χαζεύεις νιώθεις δέος.. μια μικρή γωνιά του πλανήτη που θα μπορούσε να διεκδικήσει άνετα το τίτλο του παραδείσου..ένας παράδεισος όμως, που ανήκει, σ΄ενα παγκόσμιο παρανοίκό σύστημα τάξης των πραγμάτων που δεν έχει φτιαχτεί ούτε με γνώμονα την ομορφιά, ούτε τον έρωτα, ούτε την αγάπη, ούτε το δέος της συνειδητοποίησης πως η ζωή είναι ένα υπέροχο δώρο που πρέπει κανείς να την απολαύσει μέχρι τέλους.. Γιατί είμαστε έτσι? Γιατί δεν μπορούμε να απολαύσουμε αυτό το θαύμα? Γιατί αυτό το θαύμα είναι κρυμμένο βαθιά, κάτω από μια μάζα κανόνων, απειλών, υποδείξεων, εντολών, τρομοκρατίας, τιμωρίας, που επιμένει σαδιστικά να ονομάζεται πολιτισμός, πρόοδος, ανάπτυξη παρασέρνοντας στη παράνοια, τη δυστυχία, τη κατάθλιψη, την απελπισία δισεκατομμύρια ανθρώπους πάνω στο πλανήτη, σε μια συνεχή υποβάθμιση αυτής της απόλαυσης σε δουλεία, στη χειρότερη μορφή δουλείας. Εκείνου του είδους φυλακής που δεν μπορείς να καταλάβεις ούτε πως μπήκες, ούτε
με τι κατηγορία, ούτε ποιος δικαστής είχε το δικαίωμα να υπογράψει τα δεσμά σου, ισόβια..
Εμείς εδώ οι ανυπότακτοι, οι κακοί μαθητές, ο λαός που προσπαθούσε πάντα να το σκάσει από όλους όσους προσπαθούσαν να του σφίξουν τα λουριά, σήμερα βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να νοιώθουμε πως δεν είμαστε πια λαός, δεν είμαστε πια ανυπότακτοι, δεν έχουμε καν φαντασία, είμαστε άνθρωποι μοναχοί, παραδομένοι σε κάτι που αυτοαποκαλείται μοιραίο, αναπόφευκτο, κάτι που επιβάλετε να είναι έτσι.. Η Ελλάδα σκίζεται στα δυο. Με βαρβαρότητα. Μ΄ενα κουβάρι που κυλάει όπου το κλωτσάνε και που μέσα του κρύβει το μεγαλείο και την αθλιότητα μπλεγμένα με τρόπο πολύ επικίνδυνο.. είμαστε ένα κομμάτι από τη κόλαση που έτυχε να ζει στο παράδεισο.. Η απόδειξη πως σ΄ενα ελάχιστο χώρο μπορεί να χωρέσει όλο το ανθρώπινο μεγαλείο κι όλη η ανθρώπινη μιζέρια, δίπλα δίπλα... Η απόδειξη πως σ΄ενα ελάχιστο χώρο μπορεί να επιβιώνει η ελπίδα κι η ομορφιά κάτω από τα σκ@τά.. Είμαστε ένας λαός δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων μονάχων.. ένα πλήθος που παλεύει ανάμεσα σ΄εκείνο που διαισθάνεται πως είναι η αληθινή ζωή κι εκείνο που θέλουν να του πλασάρουν τα ντόπια και ξένα σκιάχτρα..
είμαστε οι κακοί μαθητές που η αχαλίνωτη φαντασία μπορεί στο τέλος να γίνει όπλο στα χέρια ενός εγκληματία ή πινέλο στα χέρια ενός ζωγράφου.. Καταλαβαίνεις τι λέω? Όταν δεν είσαι τίποτα, όταν δεν υπάρχει κάτι μέσα σου ούτε καλό, ούτε κακό, όταν δεν μπορείς ΝΑ ΝΟΙΩΣΕΙΣ, ούτε σαν άγγελος, ούτε σαν δαίμονας, όταν είσαι ένα ΚΡΕΑΣ, μπορείς να φτιάξεις το παρόν σου το μέλλον σου, με το μέτρο..να υπολογίζεις και τα εκατοστά των ημερών σου, να κόβεις και να τραβάς σε προκροούστια κλίνη τη ζωή σου, να προσπαθείς να γίνεις καλός παπαγάλος ή γραβατωμένος πίθηκος.. Όταν όμως έχεις ακόμα μέσα σου ψυχή..θα νιώθεις όπως νιώθεις τώρα..θα ξέρεις πως αυτό που συμβαίνει είναι μια γελοία φάρσα που προσπαθεί να σου αρπάξει την ουσία τη ζωής και να στη μετατρέψει σε ετοιματζίδικο κουστούμι. Η μάχη αυτή τη στιγμή είναι ανάμεσα στο μαγειρεμένο από τα χεράκια σου φαϊ, και το ετοιματζίδικο χάμπουργκερ..είναι ανάμεσα σ΄ενα αυθεντικό έργο τέχνης και μια φωτοτυπία του..είναι ανάμεσα στους ζωντανούς που ξέρουν να απολαμβάνουν και να κάνουν λάθη, να πονάνε και να γελάνε, να ερωτεύονται και να μισούν.., και τους νεκρούς που προσπαθούν με άχαρο τρόπο να παραστήσουν πως ζουν, κι επειδή είναι αδύνατον να το καταφέρουν, θέλουν να μολύνουν με τη βρώμα τους τους υπόλοιπους. Το να μιλάς με τη ψυχή σου, είναι λαϊκισμός ή ηλιθιότητα στο νέο κόσμο..το να ονειρεύεσαι είναι σπατάλη..το να ερωτεύεσαι είναι χαρακτηριστικό υπερφίαλης προσωπικότητας..το να δακρύζεις είναι ίσως κάποιο σύμπτωμα κρυπτο-κατάθλιψης..
Άνθρωποι μονάχοι..σαν κι εσένα, σαν κι εμένα..
..υπάρχει μια Ελλάδα, κάτω από την Ελλάδα που καταστρέφεται που δεν μπορούμε να την δούμε ανόητοι, εμείς όλοι.. δεν θέλουν να σου αφαιρέσουν τη δυνατότητα να έχεις θερμοσίφωνα ηλιακό, θέλουν να σου αφαιρέσουν τη δυνατότητα να καίγεσαι στον ήλιο και να νιώθεις ευτυχισμένος..κι αυτός που αντάλλαξε τον ήλιο με το σολάριουμ είσαι εσύ ο ίδιος..αυτός που ξέχασε το περιγιάλι είσαι εσύ ο ίδιος.. αυτός που αντάλλαξε τη γυναίκα που καθάριζε φασολάκια με την ηλίθια γλάστρα στο χαζοκούτι είσαι εσύ ο ίδιος.. αυτός που μετέτρεψε τη λεβεντιά του χορού σε τεταρτοκλασάτη καψούρικη φιγούρα είσαι εσύ ο ίδιος.. αυτός που δεν φυλάει τη ζωή του περπατώντας πάνω σε κίτρινα φύλλα αλλά σε λάστιχα με ζάντες αλουμινίου είσαι εσύ ο ίδιος..Η τραγικότητα αυτής της φάρσας που εξελίσσεται χωρίς έλεος μπροστά μας είναι πως οι Έλληνες παραδόθηκαν εδώ και πάρα πολύ καιρό σε ένα τομάρι που δεν ξέρουν ούτε πως να το δαμάσουν, ούτε πως να το αποβάλλουν...
Όλοι περπατήσαμε σ΄αυτά τα χώματα, καήκαμε στον ήλιο, ψηθήκαμε στη θάλασσα, ξαπλώσαμε μέσα στα δάση, νοιώσαμε πολλές φορές στη ζωή μας τη γοητεία του αγριμιού αλλά επιλέξαμε την ησυχία ενός μαντριού, με αντάλλαγμα να γίνουμε προβλέψιμες μπριζόλες..
Γύρω από ένα τάφο κάποιου που δεν έχει τίποτα, δεν ελπίζει σε τίποτα κι είναι ελεύθερος, έχει μαζεύτεί ένα πλήθος από χιλιάδες ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα αλλά ονειρεύονται να πάρουν τα μπιχλιμπίδια τους πίσω, άνθρωποι που βιώνουν το στερητικό σύνδομο από την έλλειψη της κάθε πρέζας τους, τα ποιο γελοία δεσμά, τις πιο τιποτένιες επιλογές και δεν είναι ελεύθεροι αλλά σκλάβοι.
Χάρτινο το φεγγαράκι, ψεύτικη η ακρογιαλιά, γιατί δεν μπορείς να πιστέψεις. Δεν έχεις οράματα. Δεν θυμάσαι πια ούτε τους μύθους ούτε τους θρύλους. Κατάντησες να ντρέπεσαι για την ίδια σου τη μάνα, όπως κάποιο επαρχιώτες μιας άλλης εποχής που λέγανε πως είναι από τη πρωτεύουσα , για να τους εγκρίνει η καλή κοινωνία...
Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι πως προσπαθούμε να αποδείξουμε αν είμαστε καλύτεροι ή χειρότεροι.. πιο μάγκες ή πιο βλάκες από εκείνους που μας πατάνε στο κεφάλι. Δεν είμαστε ούτε καλύτεροι ούτε χειρότεροι, είμαστε αλλιώτικοι. Αλλά, ξέχασα... ήμασταν αλλιώτικοι μέχρι που μετατραπήκαμε σ΄ενα κακό αντίγραφο εκείνων που δεν κατανοούμε γιατί είναι έτσι. Αλλά μοιάζουν επιτυχημένοι... Μοιάζουν εργατικοί, ευσυνείδητοι, πολιτισμένοι, με καλοσιδερωμένα ρούχα και σύγχρονα σπίτια. Η πόρνη ντυμένη πρόοδος, με το μπάσταρδό της βαπτισμένο πρόγραμμα αναμόρφωσης, σηκώνει απειλητικά το χέρι σ΄εκείνους που δεν δίνουν το παρόν... Να ντρέπεστε σαν Έλληνες ουρλιάζει...
Κι όμως ο Ελύτης δεν θα μπορούσε να γράψει αν δεν είχε ψηθεί σ΄αυτό τον ήλιο...
Ο Παλαμάς δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει αν δεν θυμόταν τη ντόπια δόξα..
Ο Βάρναλης δεν θα ήξερε πως είναι οι μοιραίοι αν δεν ήταν εδώ...
Πόσοι γελάνε ακόμα? Πόσοι νοιώθουν ακόμα την απόλαυση της ζωής? Πόσοι μπορούν να κατανοήσουν τι είναι μεγαλείο και τι είναι μιζέρια? Πόσοι μπορούν ακόμα να ονομάσουν τον εαυτό τους εραστή της ζωής κι όχι προικοθήρα? Πόσοι έχουν καταλάβει πως πίσω από το τυράκι κρυβόταν η φάκα? Πόσοι θα καταφέρουν να μην ξεχάσουν πως έχουν ένα όνομα κι όχι έναν αριθμό που τους αντιστοιχεί? Πόσοι θα κατορθώσουν να παραμείνουν άνθρωποι ότι και να συμβεί?
Τόσοι λοιπόν θα είναι οι τελευταίοι ωραίοι Έλληνες

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *


Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"


Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative