Social Icons

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Οικονομική εκμετάλλευση και περιβαλλοντικό έγκλημα


Σπύρος Γκουτζάνης

Η Ελαφόνησος προς πώληση; Η είδηση δημοσιεύτηκε λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές με όποιο εκλογικό κόστος μπορεί να έχει. Δεν ξέφυγε από την κυβέρνηση η σημασία του θέματος, σκόπιμο ήταν.
Σοκ και δέος. Αν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την ευρωκάλπη θα συνεχίσει. Θα πουλήσει σε ιδιώτες μία από τις ωραιότερες παραλίες της χώρας, ίσως χωρίς υπερβολή του πλανήτη. Θα μπορεί τότε να επικαλεστεί ότι τα είχε προαναγγείλει αυτά αλλά οι ψηφοφόροι την εμπιστεύθηκαν.
Ποιοί ψηφοφόροι; το 25% άντε 30% που θα αποσπάσει μαζί με τον κυβερνητικό του εταίρο κ. Βαγγέλη Βενιζέλο. Το υπόλοιπο 70% θα διαφωνεί αλλά η κυβέρνηση θα έχει τους 151 στην Βουλή και όπως έχει δείξει δεν ορρωδεί προ ουδενός. Ότι προλάβει τέλος πάντων, παραλίες, αιγιαλούς, λιμάνια, αεροδρόμια, υδάτινους πόρους, ορυκτό πλούτο, ποτάμια, λίμνες, παραποτάμιες εκτάσεις, το νερό που πίνουμε και τον αέρα που αναπέουμε. Όλα στον βωμό μίας ανάπτυξης ευθυγραμμισμένης απόλυτα με το νεφιλελεύθερο υπόδειγμα δίχως όρους, δίχως προυποθέσεις, δίχως κανέναν σεβασμό στην ιστορία και της παραδόσεις της χώρας και παρά την θέληση της συντριπτικής πλειονότητας του λαού της. Και επιπλέον αμφίβολης.

Το νεοφιλελεύθερο επιτελείο του Μαξίμου επαίρεται ότι σκέφθηκε το ξεπούλημα του αιγιαλού και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου σκιά και όνειδος του παλαιού εαυτού του.

Στο κόλπο όλο το σύστημα. Μεθοδικά υποβαθμίζει τα ζητήματα και αποσιωπά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και των κινημάτων στα περιβαλλοντικά εγκλήματα. Σήμερα οι κάτοικοι της Γαύδου αποφασίζουν για το αν θα απέχουν από τις εκλογές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστροφή των χημικών της Συρίας ανοιχτά της Κρήτης -κάτι που η κυβέρνηση δέχθηκε ασμένως. Πριν από ενάμισι μήνα χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Αρκάδι για να διαμαρτυρηθούν για το ίδιο θέμα.

Την περασμένη Κυριακή παρά τους πανηγυρισμούς των καναλιών για τις Σκουριές στα πρώτα αποτελέσματα, οι κάτοικοι καταψήφισαν τον κ. Πάχτα την “ανάπτυξη” και τις θέσεις εργασίας του μεταλλείου και προέκριναν την προστασία του περιβάλλοντος του τόπου τους. Ο αγώνας τους είναι αγώνας για την προστασία της φύσης και μας αφορά όλους. Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης είπαν ένα ηχηρό συντριπτικό “όχι” στην ιδιωτικοποίηση του νερού -κι ας μην ήταν τυπικά άψογο το δημοψήφισμα, η ουσία δεν αλλάζει.

Στην προχθεσινή του ομιλία για το Εθνικό του σχέδιο σε 7.500 λέξεις ο πρωθυπουργός δεν αφιέρωσε ούτε μία παράγραφο 100 λέξεων για το περιβάλλον. Φυσικά έχει την εξήγησή του. Η κυβέρνηση απέτυχε συνολικά. Δεν έκανε επαναδιαπραγμάτευση, υποχρεώθηκε από τους εταίρους σε μία τιμωρητική πολιτική που διέλυσε την κοινωνία με ύφεση, ανεργία, αποψίλωση του κοινωνικού κράτους και μόνο όφελος την διάσωση του αναιμικού τραπεζικού συστήματος που προσφέρει μόνο στον εαυτό του και στην διαπλοκή.

Δεν κατάφερε η κυβέρνηση ούτε καν να διπραγματευθεί με τους εταίρους κονδύλια για την ενεργοποίηση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Και καταφεύγει στις “μεταρρυθμίσεις και την προσέλκυση επενδύσεων”. Στην πραγματικότητα ξεπουλά τον φυσικό πλούτο της χώρας καταστρέφοντας το περιβάλλον για να προσελύσει επενδυτές που θα προσφέρουν επισφαλείς, ευέλικτες και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Αλλά τα νούμερά τους θα ευημερούν, το πλεόνασμα θα επαναληφθεί και οι τοκογλύφοι θα παίρνουν τα χρήματά τους. Σε βάρος όλων μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative