Χαρίκλεια Καραπαπά - Κατσαρού*
Η μόνη "επάρατη νόσος" είναι η άγνοια
Μέχρι το 2010, ζούσα μια πολύ φυσιολογική και ήρεμη ζωή. Πίστευα ότι είχα όλο τον κόσμο στα χέρια μου και τίποτε δε θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό. Δυστυχώς όμως μια ημέρα ψηλάφισα έναν όγκο στο στήθος. Την επόμενη κιόλας ημέρα επισκέφτηκα το γιατρό ο οποίος με συμβούλεψε να κάνω αμέσως επέμβαση. Τα αποτελέσματα τελικά δεν ήταν αυτά που περίμενα.
"Κακοήθεια" Χαρούλα μου είπε.....
Ευτυχώς ήρθες γρήγορα και είναι στάδιο 1.Έπειτα ακολούθησαν οι θεραπείες, οι εξετάσεις και η ανασφάλεια, το τέλος της ανεμελιάς....
Στο μέχρι τώρα ταξίδι μου στα ογκολογικά νοσοκομεία, συνειδητοποίησα ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Οι κυρίες που συνομιλούσα όση ώρα περίμενα έξω από τα ιατρεία περιμένοντας τη σειρά μου, που είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν εκείνες που "το πιαναν" και δε μιλούσαν σε κανέναν για αυτό, περιμένοντας να περάσει μόνο του..... ή φοβούμενες την απάντηση... και στεναχωριόμουν ...
Όλο αυτό τον καιρό λοιπόν, σκέφτηκα τι ακριβώς έκανα όλα αυτά τα χρόνια της ζωής μου. Τι δεν είχα δώσει, τι δεν είχα προσφέρει τι δεν είχα πει στους ανθρώπους γύρω μου. Ύστερα σκέφτηκα τι ίσως να έφταιξε.. Ένιωθα ενοχές. Πίστεψα ότι ήμουν ο εχθρός του σώματός μου τα χρόνια που έτρωγα χωρίς να ελέγχω ποιότητα, δε γυμναζόμουν, στεναχωριόμουν για ανούσια πράγματα...
Όπως και να 'χει, η αλήθεια είναι ότι ο καρκίνος είναι η αφορμή ώστε να μπούμε στη διαδικασία της αυτογνωσίας. Μια προσωπικότητα δεν διαμορφώνεται εξαιτίας ενός καρκίνου. Η προσωπικότητα προϋπήρχε, αλλά και ο τρόπος σκέψης ήταν ήδη διαμορφωμένος πριν από τη διάγνωση. Απλώς ο καρκίνος έρχεται να "ξύσει" μια πλευρά της προσωπικότητάς μας, που ουδέποτε είχαμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε ή τη φοβόμασταν σκεπτόμενοι ότι θα μας πονέσει. Το να λέμε ότι η ψυχολογία παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στη θεραπεία του καρκίνου είναι μια θεωρία, το θέμα είναι όμως τι ακριβώς κάνουμε για αυτό στην πράξη...
Όταν γνωρίζουμε ότι το 50% των διαγνωσθέντων καρκίνων οφείλεται στην κακή διατροφή και στην έλλειψη άσκησης, τι ακριβώς κάνουμε για αυτό; Τι ακριβώς κάνουμε στην καθημερινότητά μας που θα βοηθήσει την άμυνα του οργανισμού μας να είναι ικανή να πολεμήσει και να νικήσει κάθε ύποπτο κύτταρο που θα τολμήσει να σκεφτεί να μας επισκεφτεί??
Οι υποψίες που θα πρέπει να σας κινητοποιήσουν
Ο ευρωπαϊκός κώδικας κατά του καρκίνου συστήνει ότι τα παρακάτω συμπτώματα και ενδείξεις δεν θα πρέπει να περνούν απαρατήρητα. Επισκεφθείτε έναν γιατρό αν παρατηρήσετε: βραχνάδα, επίμονο βήχα, ένα εξόγκωμα, ανεξήγητη απώλεια βάρους, καούρα, δυσκολία στην κατάποση, μια πληγή που δεν επουλώνεται (ακόμη και στο στόμα), μια ελιά ή κρεατοελιά που αλλάζει σχήμα, μέγεθος ή χρώμα, ανεξήγητη αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου ή της ούρησης, μια μη φυσιολογική αιμορραγία, όπως αιμόπτυση, αίμα στα ούρα ή στα κόπρανα. Οι παράγοντες που συμμετέχουν στην εμφάνιση του καρκίνου είναι το κάπνισμα, η υποκινητικότητα, η παχυσαρκία, η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων και η λήψη υψηλών ποσοτήτων λιπαρών τροφών, καθώς και επεξεργασμένων σακχάρων. Δυστυχώς, οι Έλληνες είμαστε πρωταθλητές στο κάπνισμα, στην έλλειψη φυσικής άσκησης, στην παχυσαρκία, ενώ η διατροφή μας απέχει περίπου κατά 50% από τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής."Αν αγαπάμε πραγματικά τον εαυτό μας, θα πρέπει να αντιληφθούμε τη σπουδαιότητα της πρόληψης, αλλά και της έγκαιρης διάγνωσης, ώστε να βρισκόμαστε όχι σε πανικό αλλά σε εγρήγορση.
Δεν πρέπει να τα ρίχνουμε όλα στην τύχη, αλλά να κάνουμε και εμείς πράγματα για αυτήν. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Μελέτης του Καρκίνου (IARC - www.iarc.fr), το 85%-90% των καρκίνων θα ήταν ιάσιμοι αν ανιχνεύονταν στο στάδιο Ι, όπως στη δική μου περίπτωση. Πέραν των διαγνωστικών εξετάσεων και των τσεκάπ, αν δούμε στο σώμα μας κάτι το οποίο δεν υπήρχε ή κάποιο άλλο ιδιαίτερο σύμπτωμα το οποίο επιμένει, ό,τι πιο σοφό έχουμε να κάνουμε είναι να επισκεφτούμε τον γιατρό μας. Ας μην κάνουμε μόνοι μας διάγνωση. Ο φόβος είναι αποτέλεσμα της άγνοιας και η άγνοια προέρχεται από την έλλειψη ενημέρωσης. Όλοι νομίζουν ότι όποιος έχει καρκίνο είναι υποψήφιος μελλοθάνατος. Τεράστιο λάθος! Το γνωρίζουν 28.000.000 επιζώντες σε όλον τον κόσμο".
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα όταν αναφέρονται στον καρκίνο τον αποκαλούν "η επάρατη νόσος". Πόσο βοηθητικό μπορεί να είναι αυτό για κάποιον ο οποίος νοσεί, αλλά και πόσο μπορεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό προς την πρόληψη; Μήπως τελικά το κοινό τρομοκρατείται και όποτε ακούει καρκίνος αλλάζει δρόμο; Η μόνη "επάρατη νόσος" είναι η άγνοια>>.
Με εκτίμηση,
ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΚΑΡΑΠΑΠΑ (ΚΑΤΣΑΡΟΥ)
harkarapapa@yahoo.gr
*Η κ. Χαρίκλεια Καραπαπά - Κατσαρού είναι υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Απόστολου Γκλέτσου "ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ"
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.