Social Icons

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΟΥΒΕΛΕΣ


από 22 συνεδρίες

(Αποσπάσματα αφηγήσεων της Φ.Π. στη σχολική ψυχολόγο
Τάξη A – Σχολικό Έτος 2011 – 12)

Από το βιβλίο του Θάνου Μπλούνα με τίτλο «Η εξομολόγηση» (Οιωνός 2012)


(14)

(....) Η γιαγιά, κυρία, είπε χθες στη θεία ότι ο μπαμπάς δεν βγάζει τώρα λεφτά και θα κάνει ...φιώχεση, γιατί, αντί να πάει στη δουλειά του, τη μισή τη μέρα κλείνεται με τη Δάφνη στην κρεβατοκάμαρα και την υπόλοιπη κυνηγάει με την παρέα ίου τους μετανάστες. Η θεία, που θα ψηφίσει τον ...Τσύριζα, τους λυπάται τους μετανάστες και λέει γι’ αυτούς ότι είναι φτωχοί και δυστυχισμένοι άνθρωποι. Ο μπαμπάς όμως, που δεν τους χωνεύει και τους κυνηγάει, λέει ότι είναι κακοί άνθρωποι, γιατί δεν έχουν το ίδιο αίμα με μας τους Έλληνες κι ότι αυτοί φταίνε που κάνουν ...φτώχεση τόσες ...πιχειρήσεις στην Ελλάδα, γιατί κλέβουν τα λεφτά μας. Πιο πολύ όμως φταίνε τα παλιά κόμματα που μας έφεραν το ...μνημόσυνο κι άφησαν όλους αυτούς τους κλέφτες να ’ρθουν στην Ελλάδα.
Γι’ αυτό ο μπαμπάς στις εκλογές ψήφισε ένα νέο κόμμα που θα τους διώξει όλους τους ξένους, που μας κλέβουν. Κι από τότε που πήγε σ’ αυτό το κόμμα δεν φοράει πια γραβάτα αλλά αγόρασε κάτι μαύρες μπλούζες, που τις φοράει όταν πάει με τους φίλους του να κυνηγήσουν και δείρουν μετα­νάστες, για να φοβηθούν και να φύγουν από την Ελλάδα. Πάντως τα λεφτά του μπαμπά, κυρία, δεν πρόκειται να του τα κλέψουν οι μετανάστες, γιατί δεν τα έχει στην Ελλάδα. Τα έχει στείλει στην Ελβετία που μένει στο ..ξωτερικό κι εκείνη του τα φυλάει τώρα και θα τα δώσει σ’ αυτόν ή στη Δάφνη, όταν τα χρειαστούν, για να μην πεινάσουν, τότε που ο μπαμπάς θα κάνει ...φτώχεση. (...).

(15)

(...) Η γιαγιά μου, κυρία, δεν ξέρει ότι ο μπαμπάς έχει στείλει τα δικά του λεφτά στο ..ξωτερικό, να του τα φυλάει η Ελβετία. Κι επειδή άκουσε ότι ο μπαμπάς θα κάνει ..φτώχεση και δεν θα ’χει δικά του λεφτά, φοβάται ότι θα τρώνε μαζί με τη Δάφνη τα δικά μου. Αυτά τα λεφτά τα είχε δώσει ο παππούς ...μπροίκα στη μαμά κι, όταν η μαμά ανέβηκε στον ουρανό, τα πήρε ο μπαμπάς μου και πήγε και τα έβαλε στην τράπεζα, για να τα δώσει σε μένα, όταν μεγαλώσω, και να γίνω κι εγώ πλούσια, όπως ήταν και η μαμά. Έτσι μου είχε πει η γιαγιά, πριν ο μπαμπάς παντρευτεί με τη Δάφνη. Τώρα όμως φοβάται πως, όταν κάνει ..φτώχεση, θ’ αρχίσει λίγα λίγα να τα χαλάει αυτά τα λεφτά που ήταν για μένα. Κι αν κάνει άλλα παιδιά τώρα που ξαναπαντρεύτηκε, όσα λεφτά περισσέψουν η Δάφνη δεν θα τον αφήσει να τα δώσει σε μένα, αλλά θα τον βάλει να τα δώσει στα δικά τους τα παιδιά. Και το σπίτι μας, που ήταν κι αυτό ..μπροίκα της μαμάς κι είναι πολύ μεγάλο κι αξίζει πάρα πολλά λεφτά, θα τον βάλει να το πουλήσει, για να αγοράσουν άλλα σπίτια για τα παιδιά τους. Έτσι δεν θα μείνει τίποτα για μένα κι όταν μεγαλώσω δεν θα έχω ούτε λεφτά ούτε σπίτι, αλλά θα πεινάσω, όπως πεινούν όλοι οι άνθρωποι που είναι πολύ φτωχοί.

Έτσι είπε μια μέρα η γιαγιά στον παππού, αλλά ο παππούς της είπε «Μη φοβάσαι! Η Φιλίτσα δεν πρόκειται να πεινάσει ποτέ! Ας είναι καλά οι ξανθές...» Όταν άκουσα γι’ αυτές τις ξανθές, ρώτησα ποιες είναι. Η γιαγιά όμως είδε στην πόρτα τη Δάφνη και, αντί να μου απαντήσει, μου έκανε «σσσ!» με το δάχτυλο στο στόμα, για να μην μας ακούσει. Εγώ τότε πήγα να παίξω με τη Λαμπρινή και ξέχασα να ξαναρωτήσω για τις ξανθές. Όμως την άλλη μέρα άκουσα τον παππού, που ξεφύλλιζε τη ..φημερίδα του, να ρωτάει τη γιαγιά, αν η θεία Αριστέα ξέρει για τις ξανθές. Και η γιαγιά τού απάντησε «Της το είπα και της είπα και πού τις έχουμε κρύψει». «Καλά έκανες!» της είπε ο παππούς. «Αν εμείς πάθουμε τίποτα, να ξέρει η Αριστέα πού τις κρύψαμε και να το πει στη Φιλίτσα, όταν θα μεγαλώσει να πάει να τις πάρει».

Έτσι είπε ο παππούς και τότε χτύπησε το τηλέφωνο και το σή­κωσε και μίλησε η γιαγιά. «Ήταν ο δικηγόρος σου», είπε στον παππού. «Μου είπε να πας αμέσως στο γραφείο του να δείτε τι θα κάνετε, γιατί τα πράγματα είναι άσχημα...». Τότε ο παππούς τη­λεφώνησε και, κάλεσε ένα ταξί, και, μόλις ήρθε το ταξί, έφυγε βιαστικός κι ανήσυχος, για να πάει να βρει τον δικηγόρο...

Όταν έφυγε ο παππούς, ρώτησα πάλι τη γιαγιά ποιες ήταν αυτές οι ξανθές και τι είχαν κάνει και τις έκρυψαν. Τότε η γιαγιά μού εξήγησε ότι οι ξανθές δεν ήταν γυναίκες, αλλά λίρες! «Έτσι λέει ο παππούς σου τις λίρες που έχουμε κρυμμένες». Εγώ είχα ακούσει παλιά τον παππού να λέει πως είχαμε πάρα πολλές κα­ταθέσεις στην τράπεζα, με τα λεφτά που του έδινε ο φίλος του ο υπουργός, τότε που ήταν υπουργός κι ο παππούς πήγαινε στο υπουργείο και τον βοηθούσε. Κι επειδή το θυμήθηκα αυτό που είχα ακούσει, ρώτησα τη γιαγιά «Τι να τις κάνουμε τις λίρες, αφού έχουμε ένα σωρό καταθέσεις με λεφτά στην τράπεζα;» Τότε η γιαγιά μού εξήγησε ότι με όλες αυτές τις ...πιχειρήσεις που κάνουν ...φτώχεση, στο τέλος θα ...φτωχέσει και η Ελλάδα και τα λεφτά που θα έχουμε τότε θα είναι για πέταμα. Μόλις το άκουσα αυτό κατάλαβα αμέσως γιατί ο δικηγόρος είπε στο τηλέ­φωνο ότι τα πράγματα είναι άσχημα κι ο παππούς ανησύχησε τόσο πολύ. Τότε θυμήθηκα κι αυτούς που τώρα με το ...μνημόσυνο ..φτώχεψαν και τους είδα μια μέρα στην τηλεόραση να ψάχνουν στα σκουπίδια να βρουν κάτι να φάνε και φοβήθηκα ότι θα πάθουμε κι εμείς το ίδιο. Γι΄ αυτό ρώτησα τη γιαγιά «Μήπως η Ελλάδα ...φτώχεψε κιόλας και η τράπεζα πέταξε τις καταθέσεις με τα λεφτά μας στα σκουπίδια και γίναμε κι εμείς φτωχοί;» «Μη φοβάσαι, Φιλίτσα μου. Η Ελλάδα μπορεί να ...φτωχέψει και τα λεφτά στις τράπεζες να είναι για πέταμα, αλλά εμείς δεν θα πει­νάσουμε κι εσύ δεν θα γίνεις ποτέ φτωχιά». «Δεν καταλαβαίνω, γιαγιά», της είπα. «Πώς γίνεται να ...φτωχέψει η Ελλάδα, αλλά εγώ να είμαι πλούσια;» Τότε η γιαγιά, αντί να μου πει όπως τις άλλες φορές «Όταν μεγαλώσεις θα καταλάβεις», μου εξήγησε ότι ο παππούς όλα τα λεφτά που ήταν μέσα στις καταθέσεις μας τα έκανε λίρες, που δεν χάνουν ποτέ την αξία τους. «Αυτές τις λίρες, όπως σου είπα, τις έχουμε κρυμμένες εδώ στο σπίτι, για να τις βρεις εσύ, όταν μεγαλώσεις», μου είπε. «Αυτό να το θυμάσαι και να ξέρεις ότι οι λίρες αυτές έχουν πάρα πολύ μεγάλη αξία κι ότι, όταν μεγαλώσεις, με τόσες λίρες θα είσαι πολύ πλούσια. Όμως δεν πρέπει να πεις τίποτα σε κανέναν γι’ αυτές. Ούτε στον μπαμπά σου ούτε στη μητριά σου ούτε στη Λαμπρινή!

Κατάλαβες, Φιλίτσα μου; Αυτά που σου είπα για τις λίρες, που τις λέμε με τον παππού ξανθές, για να μην μας καταλάβουν, είναι μυστικό που θα το ξέρουμε εμείς οι δυο κι ο παππούς με τη θεία Αριστέα!»
Έτσι μου είπε η γιαγιά κι εγώ δεν το είπα το μυστικό για τις λίρες σε κανέναν, κυρία! (...)

Προηγούμενο

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative