Social Icons

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Απόστολος Γκλέτσος: Κορίτσια, ο δήμαρχος!


Με οτιδήποτε κι αν καταπιανόταν ο Απόστολος Γκλέτσος κατάφερνε πάντα να ξεχωρίζει, αλλά και να προκαλεί. Μαχητικός δήμαρχος Στυλίδας από το 2010, έχει πείσει πλέον τους συμπολίτες του ότι πολεμά με όλες του τις δυνάμεις για τα δικά τους συμφέροντα. Ίσως επειδή θεωρεί τον ρόλο του δημάρχου τον πιο σημαντικό της καριέρας του.

Ένα ταξίδι δυόμισι ωρών κάτω από τον καυτό ήλιο δεν είναι ακριβώς ό,τι πιο ευχάριστο για το ελληνικό φθινόπωρο που νομίζεις πως είναι καλοκαίρι.
Όταν όμως το πλάνο έχει τελικό προορισμό τη Στυλίδα στην οποία περιμένει ο δήμαρχος Απόστολος Γκλέτσος, τα περίπου 260 χιλιόμετρα αποκτούν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Εκείνος βγαίνει από το παλιό, πέτρινο κτίριο του δημαρχείου με το γνώριμο πληθωρικό του στυλ και οι διερχόμενοι που τον βλέπουν σπεύδουν να του φωνάξουν ένα ευδιάθετο «Γεια σου, δήμαρχε!», θέλοντας να πιάσουν κουβέντα μαζί του. Εκείνος παραμένει πάντοτε γοητευτικός, τώρα πια όμως μοιάζει περισσότερο ώριμος καθώς έχει αναλάβει μεγάλες ευθύνες, ενώ διαθέτει και ένα διόλου ευκαταφρόνητο λαϊκό έρεισμα στον τόπο του.


- Σχεδίαζες αρκετό καιρό να εγκαταλείψεις τον χώρο του θεάματος για τα κοινά;

Πριν από μια δεκαετία κάτι τέτοιο φάνταζε μακρινό και ξένο. Ήταν σε άλλη φάση τόσο η ζωή μου όσο και η ίδια η κοινωνία. Ωστόσο, υπήρχε πάντα μέσα μου ένας προβληματισμός για τα κοινωνικά θέματα. Από παιδί υπήρξα έντονα πολιτικοποιημένος – διευκρινίζω «πολιτικοποιημένος» και όχι «κομματικοποιημένος».

- Είσαι γεννημένος στη Στυλίδα;


Γεννήθηκα εδώ, αλλά καθότι γιος στρατιωτικού που έπαιρνε μεταθέσεις σε όλη την Ελλάδα έφυγα μικρός. Παρ’ όλα αυτά, η Στυλίδα είναι συνυφασμένη με τα ανέμελα παιδικά καλοκαίρια μου. Κάθε χρόνο κάναμε διακοπές στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς. Μυήθηκα στα προβλήματα του τόπου από τον παππού μου. Τον θυμάμαι να συζητά συχνά, π.χ., για την τιμή της ελιάς και του λαδιού – εξάλλου η Στυλίδα είναι κυρίως γεωργική περιοχή.

- Οι λεγόμενοι «επαγγελματίες» παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προσπάθησαν να σε πολεμήσουν όταν διεκδίκησες τη δημαρχία;

Με πολέμησαν και μάλιστα με πάθος, αλλά δεν πτοήθηκα. Ένιωθα ότι ο κόσμος είχε ανάγκη από νέα πρόσωπα, γι’ αυτό και οι δημότες μού έδωσαν την ευκαιρία, την οποία με τη σειρά μου θέλησα να αξιοποιήσω κάνοντας έργο. Άλλωστε διέθετα και κάποιους άσους στο μανίκι.

- Τι εννοείς; Τον ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τα ΜΜΕ.


Το γεγονός ότι για τις εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια ήμουν ένα γνώριμο πρόσωπο με βοήθησε να προβάλω περισσότερο και πιο ουσιαστικά τα προβλήματα του τόπου μου. Για παράδειγμα, όταν προέκυψε το πρόβλημα με την εθνική οδό, όταν οι κάτοικοι της Στυλίδας ήταν αναγκασμένοι να πληρώνουν 2,60 ευρώ στα διόδια για να πάνε στο Κέντρο Υγείας ή στις δουλειές τους, αν δεν ήμουν «ο Γκλέτσος», ούτε οι αντιδράσεις θα γίνονταν γνωστές στο ευρύ κοινό, ούτε η σύλληψή μου.

- Ωστόσο ο αγώνας σου έπιασε τόπο;


Πριν από μερικές ημέρες ολοκληρώθηκε η κατασκευή ενός παράλληλου δρόμου με την εθνική οδό ο οποίος επιτρέπει στους κατοίκους της Στυλίδας να μετακινούνται σε γειτονικές περιοχές χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Αυτός ο δρόμος και το αποχετευτικό ήταν δύο έργα για τα οποία τολμώ να πω ότι είμαι υπερήφανος. Όπως επίσης και κάποια άλλα, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού (η ύδρευση, η αξιοποίηση του λιμανιού κ.ά.). Η Στυλίδα, όπως και πολλά επαρχιακά μέρη, ήταν εγκαταλελειμμένη και ταλαιπωρημένη. Της αξίζει μια καλύτερη τύχη.

- Δίνεις την εντύπωση, πάντως, ότι δεν είσαι ο τυπικός δήμαρχος, κάποιος που προτιμά να περνά τις ώρες του στο γραφείο.

Υπάρχει δουλειά γραφείου και επομένως κάποιες ώρες τις περνώ αναγκαστικά εδώ. Την υπόλοιπη μέρα βρίσκομαι σε διάφορες περιοχές της Στυλίδας συζητώντας με κόσμο και προσπαθώντας να λύσω τα προβλήματά του. Τα ουσιαστικά ζητήματα είναι μεγάλα και βρίσκονται εκτός δημαρχείου. Με πληγώνει όταν ακούω συντοπίτες μου να λένε, π.χ., ότι είναι σε τέτοια οικονομική κατάσταση ώστε δεν μπορούν να προσφέρουν ούτε γάλα στα παιδιά τους.

- Υπάρχει διαφορά στον τρόπο που προσεγγίζει ο κόσμος έναν άνθρωπο που ασχολείται με τα κοινά απ’ ό,τι έναν ηθοποιό;
Μεγάλη διαφορά. Στον ηθοποιό εξομολογούνται τον θαυμασμό τους, ενώ στον πολιτικό τον πόνο τους.

- Τι είναι αυτό που σε κάνει ιδιαίτερα αγαπητό και λαοπρόβλητο;


Είμαι αυθεντικός, δεν προσποιούμαι και επομένως δείχνω αμέσως τόσο τα προτερήματα όσο και τα ελαττώματά μου. Εκνευρίζομαι σχετικά εύκολα. Οποιοσδήποτε και αν είναι απέναντί μου ξέρει ότι αν το παρακάνει θα ακούσει τη φωνή μου να υψώνεται. Δεν θα συγκρατηθώ για χάρη κάποιων ψεύτικων δημοσίων σχέσεων.

- Έχεις συνηθίσει να σε προσφωνούν «κύριε δήμαρχε»;
Τώρα πια ναι, τον πρώτο καιρό όμως μου φαινόταν περίεργο, τόσο που ασυναίσθητα γύριζα να δω σε ποιον μιλάνε.

- Ο δήμαρχος στην επαρχία είναι και λίγο δικαστής;


Θα έλεγα περισσότερο ψυχαναλυτής παρά δικαστής. Μου έχει τύχει να έρθει κάποιος να μου πει το πρόβλημά του, να καταλήξουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα και να φύγει γαλήνιος μόνο και μόνο γιατί τον άκουσα με την πρέπουσα προσοχή.

- Έμαθα ότι πρόσφατα μετακόμισες στο παλιό σπίτι των γονιών σου.


Τα χρήματα που παίρνουμε ως δήμαρχοι είναι ελάχιστα και στην εποχή της οικονομικής κρίσης όλοι λίγο πολύ «μαζευόμαστε». Ευτυχώς που υπήρξαν και οι καλές εποχές της σόουμπιζ και μαζέψαμε κάποια χρήματα. Δεν σου κρύβω ότι υπάρχουν φορές που για να γίνουν δουλειές του δήμου αναγκάζομαι να βάλω το χέρι στην τσέπη μου.

- Το αναγνωρίζουν αυτό οι δημότες της Στυλίδας;


Ναι, γι’ αυτό και το «γεια σου, δήμαρχε!» που μου λένε είναι ως επί το πλείστον εγκάρδιο.

- Σου λείπει ο χώρος του θεάματος;


Θα ήταν ψέμα αν έλεγα «όχι». Κάποιες φορές, την ώρα που βρίσκομαι στο γραφείο μου στο δημαρχείο, πιάνω τον εαυτό μου να αφαιρείται καθώς έρχεται στον νου μου μια σκηνή από το παρελθόν. Πολλοί συνάδελφοι επικοινωνούν κατά καιρούς μαζί μου για να με ρωτήσουν τι κάνω ή για να μου εκφράσουν την άποψή τους για κάτι. Με τον καλλιτεχνικό χώρο ποτέ δεν διέκοψα σχέσεις, γι’ αυτό και δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει θίασος στη Στυλίδα και να μην πάω να τον δω. Το μικρόβιο του ηθοποιού δεν αποβάλλεται. Ήταν ωραίο το καλλιτεχνικό ταξίδι που έζησα στην ηλικία που το έζησα. Τώρα, όμως, προέχουν τα κοινά.

- Κομματική ταυτότητα έχεις;


Γιατί κάποιος που ασχολείται με τα κοινά πρέπει σώνει και καλά να ανήκει κάπου; Τα τοπικά προβλήματα αφορούν τους πάντες, γι’ αυτό και ο Γκλέτσος δεν βάζει κομματικές ταμπέλες, είναι ένας δήμαρχος για όλους.

- Εάν επανεκλεγείς την επόμενη τετραετία, ποιο είναι το έργο που οραματίζεσαι για τον τόπο σου;


Να φτιάξω το σύστημα ύδρευσης σε όλη την Ανατολική Φθιώτιδα και να δημιουργήσω λιμνοδεξαμενές και φράγματα για την άρδευση στην περιοχή.

- Παρατηρώ ότι η κόρη σου κυριαρχεί στις φωτογραφίες που υπάρχουν πάνω στο γραφείο σου.


Ομολογώ ότι είμαι ένας κλασικός χαζομπαμπάς. Με την κόρη μου περνάμε μαζί τις διακοπές των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του καλοκαιριού στη Στυλίδα και έτσι έχω καταφέρει να της μεταδώσω την αγάπη για τον τόπο μου. Είναι 11 ετών και όλα της τα τετράδια γράφουν «I love Stylida». Συνηθίζει μάλιστα να λέει ότι όταν μεγαλώσει και ολοκληρώσει τις σπουδές της θα βάλει και εκείνη υποψηφιότητα για δήμαρχος Στυλίδας.


http://www.protothema.gr


Διαβάστε περισσότερα: http://stilida.info/archives/2239#ixzz2fhVXnG35 
Follow us: @gkordis on Twitter | George.Kordis on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative