Social Icons

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Παρέμβαση της Κ.Ο. Αττικής του ΚΚΕ στις εξελίξεις για την ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ στην ΑΤΤΙΚΗ


Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, σε αγαστή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Αττικής και πρόεδρο του Ειδικού Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΦΟΣΔΑ), ξεκίνησε τις μέρες αυτές και στην Αττική, με ισχυρή παρουσία δυνάμεων ΜΑΤ, τη διαγωνιστική διαδικασία για την ολοκληρωτική εκχώρηση σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους 1.355.000 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων το χρόνο.
Μπαίνει έτσι σε φάση υλοποίησης ένα ακόμη από τα πολλά «επενδυτικά προγράμματα», που έχει υποσχεθεί το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης στο εγχώριο και ευρωενωσιακό κεφάλαιο με  εξασφαλισμένη και υψηλή κερδοφορία. Κερδοφορία που στην προκείμενη περίπτωση θα τροφοδοτείται άμεσα, μέσω των ανταποδοτικών τελών, από το λεηλατημένο εισόδημα των εργαζομένων των ανέργων, των λαϊκών στρωμάτων στο Λεκανοπέδιο.  Από το υστέρημα της λαϊκής οικογένειας κατ' ευθείαν στις τσέπες των κεφαλαιοκρατών με πρόθυμους εισπράκτορες τις δημοτικές  αρχές των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που μαζί με τις επώνυμες περιβαλλοντικές ΜΚΟ πίνουν νερό στο όνομα της πολιτικής του «πληρώνω όσο πετάω», της πιο ακραίας εκδοχής της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», χειρότερης και από τη λογική του κεφαλικού φόρου.

Συγκεκριμένα, παραχωρείται στο κεφάλαιο, μέσω ΣΔΙΤ και των διαγωνισμών ανάθεσης , ένα "φιλέτο" 450 έως 500 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και 3,5 δισ. ευρώ για την 25ετή λειτουργία τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Αττικη.. Διαιωνίζεται επίσης, η διοχέτευση του 85%-90% των απορριμμάτων της Αττικής για άλλα 30  χρόνια στο βεβαρημένο Θριάσιο Πεδίο και την Δυτική Αθήνα, ενώ για τους υπόλοιπους  255.000 τον/έτος η Κυβέρνηση και ο ΕΔΣΝΑ επιμένουν να τους διοχετεύσουν στους ακατάλληλους χώρους του Γραμματικού και Κερατέας. Η πραγματική ανακύκλωση ρίχνεται στην πυρά αφού επιλέγεται ένα μείγμα πανάκριβων τεχνολογιών, μαζί και αναποτελεσματικών. Με κορμό τη μεγιστοποίηση των σύμμεικτων απορριμμάτων (συνολικά 1.655.000 τόνοι το χρόνο, μαζί με το υφιστάμενο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης) και παραμερίζοντας στην ουσία  την ανακύκλωση στην πηγή  προκρίνουν την επικίνδυνη, με τα σημερινά τεχνολογικα-κοινωνικα δεδομένα, για το περιβάλλον και την υγεία καύση. Με την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του συνόλου της επεξεργασίας των απορριμμάτων της Αττικής μπαίνουν στο δρόμο της απόλυσης εκατοντάδες εργαζόμενοι στον Σύνδεσμο και χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, καθώς ανάλογες επιλογές βρίσκονται σε εξέλιξη και σε άλλες περιφέρειες και νομούς της χώρας.

Αυτή η υλοποιούμενη στρατηγική στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων προαναγγέλλει ανάλογες εξελίξεις και στον τομέα της αποκομιδής που σημαίνει άμεσο ζεστό χρήμα για τους επιχειρηματίες!
Το ΚΚΕ αντιτάχθηκε εξαρχής και σε όλα τα επίπεδα στον αντιλαϊκό αυτό σχεδιασμό , όταν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις συμμετείχαν δραστήρια στην υποστήριξή τους, κάποιες (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) από κυβερνητικές θέσεις, όπως και σήμερα, και όλες  (περιλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ μέσω του ενιαίου τότε ΣΥΝ) μέσα από τα όργανα της Τοπικής Διοίκησης,, του τότε ΕΣΔΚΝΑ και της ένωσης των Δήμων της Αττικής.. Η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ τα δύο τελευταία χρόνια στην προσπάθειά του να αποτινάξει το παρελθόν του και να δείξει ένα πιο φιλολαϊκό πρόσωπο στη διαχείριση των απορριμμάτων παραμένει μετέωρη. Στην πρόσφατη και σχετική με το θέμα ημερίδα του, επανεμφάνισε με μικροαλλαγές τις θέσεις που έχει δημοσιοποιήσει από το 2011. Αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο βασικό ζήτημα του ποιος πληρώνει το κόστος διαχείρισης,. Ενώ, είναι γνωστό το επιδοτημένο από την Ε.Ε. πρόγραμμα που υλοποίησε ήδη ο Δήμος Ελευσίνας με δήμαρχο στέλεχος του Σύριζα με αποτέλεσμα σήμερα η ανακύκλωση  να είναι  στα χέρια των ιδιώτων.  Τοποθετείται υπέρ της πολυδιάσπασης και του κατακερματισμού των έργων, των προγραμμάτων και των φορέων διαχείρισης. Μιλάει για ριζική αναθεώρηση του συστήματος διαχείρισης συσκευασιών (μπλε κάδοι) χωρίς όμως να ζητάει την κατάργηση της ΕΕΑΑ ΑΕ που τώρα το διαχειρίζεται. Προτείνει την «επιλογή τιμολογιακών μέτρων για την προώθηση προϊόντων που παράγουν λιγότερα απόβλητα», φράση κλισέ των επιτελείων της ΕΕ που υποκρύπτει τις ειδικές επιδοτήσεις στο κεφάλαιο ως «κίνητρα».  Ακόμη, αντί να απαιτεί το άμεσο και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, υιοθετεί το προ τριάντα χρόνων αίτημα για «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα»! για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ.

Από τη μεριά του το ΚΚΕ συνεχίζει αταλάντευτα να προβάλλει και να  στηρίζει σε όλα τα επίπεδα, με την ίδια πάντα επιμονή και συνέπεια, όπου χρειάζεται και με επιστημονική τεκμηρίωση τις θέσεις του με γνώμονα τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Μόλις πριν λίγες μέρες οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι  αποκάλυψαν στις τελευταίες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής τις προθέσεις  συγκυβέρνησης και  περιφερειάρχη να μεθοδεύσουν ένα επικίνδυνο αδιέξοδο στην υγειονομική ταφή των απορριμμάτων στην Αττική. Την άρνησή τους να προετοιμάσουν έγκαιρα εναλλακτική λύση δεδομένου του επικείμενου κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής με στόχο να εκβιάσουν την λαϊκή συμμετοχή στους φολομονοπωλιακούς σχεδιασμούς τους. Αποκάλυψαν, επίσης, την προσπάθειά τους να αποκρύψουν το πραγματικό κόστος του όλου εγχειρήματος ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα φορτωθεί αυτούσιο η λαϊκή οικογένεια.

 Το εργατικό λαϊκό κίνημα και οι ριζοσπαστικές κοινωνικές δυνάμεις στην Αττική, πρέπει να κάνουν δική τους υπόθεση και τον αγώνα ενάντια στις φιλομονοπωλιακές, αντιλαϊκές, εχθρικές προς το περιβάλλον και την δημόσια υγεία  επιλογές της άρχουσας τάξης και στον τομέα των απορριμμάτων θέτοντας ως στόχους διεκδίκησης:

Να σταματήσει κάθε παραπέρα ενέργεια για την κατασκευή των 4 μονάδων σύμμεικτων απορριμμάτων.  Να διαμορφωθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις νέος Εθνικός (Κεντρικός) Σχεδιασμός και με βάση αυτόν να καταρτιστούν νέα Περιφερικά Σχέδια διαχείρισης μαζί και το ΠΕΣΔΑ Αττικής,  που θα υλοποιηθούν με κεντρικούς δημόσιους πόρους και με προτεραιότητες:

Τον αποκλεισμό της ιδιωτικοποίησης σε διαχείριση και αποκομιδή, την απόλυτη διασφάλιση σταθερής και μόνιμης εργασίας όλων των εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα, στο υπόψη αντικείμενο ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας τους, τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε συνδυασμό με το δραστικό περιορισμό του ρεύματος των σύμμεικτων και την ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης,
την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, τη δίκαιη και τεκμηριωμένη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών.  Ειδικότερα στην Αττική πρέπει να κλείσει άμεσα και οριστικά ο ΧΥΤΑ Φυλής και οι χωροθετήσεις των νέων μονάδων να αναζητηθούν εκτός του Θριασίου. Να αναζητηθούν και εκτός Αττικής περιοχές στο πλαίσιο της διαπεριφερειακής συνεργασίας.
Άμεσα να προωθηθούν ουσιαστικές δράσεις ήπιας ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, περιλαμβανομένων και των οργανικών αποβλήτων.


ΑΘΗΝΑ  24/1/2013             ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *


Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"


Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative