Social Icons

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

1 ΣΤΟΥΣ 4 ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ «Καλπάζει» η ανεργία, στο 26,8% τον Οκτώβριο


Του Θανάση Παπαδή


Η ανεργία, τον Οκτώβριο, για ακόμη ένα μήνα, σημείωσε νέα άνοδο, οδηγώντας εκτός αγοράς εργασίας επιπλέον 36.219 άτομα, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Πάνω από ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν έχουν δουλειά και το ποσοστό ανεργίας διαμορφώνεται πλέον στο 26,8%, έναντι 26,2% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2012 και 19,7% τον Οκτώβριο του 2011.
Ο συνολικός αριθμός των ανέργων διαμορφώνεται σε 1,345 εκατ. άτομα, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 368.102 άτομα, μέσα σε έναν μόλις χρόνο. Η κατάσταση με τους νέους παραμένει τραγική, αφού σχεδόν σχεδόν 6 στους 10 ηλικίας έως 24 ετών δεν έχουν απασχόληση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για κάθε 2,7 εργαζόμενους αντιστοιχεί ένας άνεργος, ενώ για παράδειγμα το 2008 που είχαμε τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας των τελευταίων δεκαετιών, υπήρχε ένας άνεργος για κάθε 12,2 εργαζομένους.
Ο αριθμός των απασχολούμενων ανέρχεται στους 3,680 εκατ. άτομα, έναντι 3,990 εκατ. έναν χρόνο πριν. Επίσης μικρή μείωση παρουσιάζει ο αριθμός των οικονομικά μη ενεργών ατόμων και ανέρχονται στα 3,344 εκατ. άτομα, έναντι 3,368 εκατ. άτομα.

Γυναίκες

Η ανεργία στις γυναίκες ξεπέρασε το 30% και διαμορφώνεται στο 30,4%, ενώ των ανδρών ανήλθε στο 24,1%. Στην επόμενη ηλικιακή ομάδα, μετά τους νέους, από 25 έως 34 ετών έφτασε στο 34,1% και ακολουθεί η ηλικία των 35 έως 44 ετών με 23,3%, ενώ από 45 έως 54 ετών η ανεργία έφτασε το 19,5%.
Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή της ανεργίας, με εξαίρεση την περιοχή του Αιγαίου, όπου παρατηρήθηκε σημαντική μείωσή της, σε όλες τις άλλες περιοχές υπήρξε αύξηση, με την Κρήτη μάλιστα να εμφανίζει σημαντική άνοδο του αριθμού των ανέργων. Συγκεκριμένα, στην Κρήτη το ποσοστό ανεργίας έφτασε το 24% από 20,5% τον Σεπτέμβριο, στην Αττική 28,3% από 27,8% και πλέον είναι η περιοχή που έχει το υψηλότερο ποσοστό σε όλη τη χώρα. Εν συνεχεία ακολουθούν η περιοχή της Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας με 28,2%, η Μακεδονία - Θράκη με 27%, η Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα με 26,8% και η Πελοπόννησος - Δυτική Ελλάδα και Ιόνια Νησιά με 24,4%. Αντίθετα μείωση παρατηρήθηκε στο Αιγαίο και από 18,8% τον Σεπτέμβριο υποχώρησε στο 16,9%.

Γεωγραφική κατανομή

Με εξαίρεση την περιοχή του Αιγαίου, όπου παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της ανεργίας, σε όλες τις άλλες περιοχές υπήρξε αύξηση, με την Κρήτη μάλιστα να εμφανίζει σημαντική άνοδο του αριθμού των ανέργων.

«Έκρηξη» στην Κρήτη

Συγκεκριμένα, στην Κρήτη το ποσοστό ανεργίας έφτασε το 24% από 20,5% τον Σεπτέμβριο, στην Αττική 28,3% από 27,8% και πλέον είναι η περιοχή που έχει το υψηλότερο ποσοστό σε όλη τη χώρα.

Αντιστοιχία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για κάθε 2,7 εργαζόμενους αντιστοιχεί ένας άνεργος, ενώ, για παράδειγμα, το 2008 που είχαμε τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας των τελευταίων δεκαετιών, υπήρχε ένας άνεργος για κάθε 12,2 εργαζομένους.

http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative