Social Icons

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ- ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012


Κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Οιωνός «Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ»,
το νέο βιβλίο του συμπατριώτη μας Θάνου Μπλούνα με διηγήματα και νουβέλες. 

Δέκα ιστορίες που θα ξαφνιάσουν ευχάριστα τον αναγνώστη, προκαλώντας άλλοτε το χαμόγελο κι άλλοτε τη συγκίνηση και τον προβληματισμό του:
-Ο Άδωνης και η Αφροδίτη στη σύγχρονη Τζια και το απρόσμενο τέλος της γνωριμίας τους.
-Η εξομολόγηση ενός ηλικιωμένου για τη σχέση του με τη ρώσικη μαφία.
-Ο Μένιος, η «λέρα», και η αντίδρασή του σ’ ένα πολύνεκρο δυστύχημα στο λιμάνι της Στυλίδας.
-Μια κηδεία κι ένας γκέι που υποδύεται το σύζυγο της κόρης του νεκρού.
-Ο κύριος Πρόκλος και το φάντασμα στο ρέμα της Αγράδας Αχινού.
-Η αμαρτωλή Ζίμενς και η Οδύσσεια ενός ηλικιωμένου που αναζητεί φτηνό ψυγείο στη Λαμία.
-Οι νομαρχιακές εκλογές, το Ούφο», ο γιατρός-μαϊμού και το πάθημα της Σούλας.
-Ο πατέρας-άχθος αρούρης στη Στυλίδα του μνημονίου και η φριχτή υποψία της κόρης του.
-Η δεκάχρονη Φιλίτσα αποκαλύπτει στη σχολική ψυχολόγο ένα σύγχρονο δράμα.



«Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ»

Ένα ακόμα ενδιαφέρον βιβλίο του Θάνου Μπλούνα με δέκα ιστορίες του εδώ και τώρα, του εκεί και του όχι μακρινού τότε από τις εκδόσεις Οιωνός.
Κεντρική διάθεση: Βιβλιοχώρος Οιωνός στη Λαμία και βιβλιοπωλείο Γιάννη Κατσαρού στη Στυλίδα.
Και θυμηθείτε! Το καλύτερο δώρο για τις γιορτές στους γνωστούς και τους φίλους μας που αγαπούν το διάβασμα είναι ένα καλό βιβλίο.


ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

ΠΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑΜΑΤΑ - Ποιήματα για παιδιά
Ο Θάνος Μπλούνας (…) αφήνει να ξεχειλίσει αυθόρμητα ο λόγος της καρδιάς του, αληθινός και
γνήσιος, μακριά από πνιγηρούς διδακτισμούς. Είναι λόγος γεμάτος αφέλεια, ρυθμό, χιούμορ,
εικόνα, στοιχεία δηλαδή που χαρακτηρίζουν την Παιδική Τέχνη (…).
Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος
«Διαδρομές στο χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους» - Ψυχογιός

Σπάνια μας έρχονται στις Διαδρομές βιβλία με ποιήματα για παιδιά. Γι’ αυτό και η χαρά μας είναι
διπλή. Όταν μάλιστα είναι έξυπνα, ελκυστικά και παιχνιδιάρικα (…). Ένα δείγμα:
ΛΑΓΟΣ ΓΑΜΠΡΟΣ
Μια φορά κι έναν καιρό / πάνω κει στο Νερογλύφι
είδα το λαγό γαμπρό / που περίμενε τη νύφη.
Νύφη ήταν η χελώνα / και την περιμένει ακόμα.
Αγγελική Βαρελά
«Διαδρομές στο χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους» -Ψυχογιός

(…) Ο ποιητής ακολουθεί τη συνταγή του «τέρπειν άμα και διδάσκειν». Στη συλλογή
πρωταγωνιστούν κυρίως τα ζώα -εννοώ τα φωνήεντα ζώα- που μιλούν, ενεργούν, ντύνονται και συμπεριφέρονται όπως οι άνθρωποι. Είναι σαφές ότι ο ποιητής είναι επηρεασμένος -αλλά επηρεασμένους δημιουργικά - από τους αισώπειους μύθους, φιλοτεχνώντας εικόνες ειλημμένες από τις ιδιότητες και τις συμπεριφορές των ζώων, σε ένα κλίμα ευτραπελίας, με σκηνές κωμικές όπου ο λαγός ντύνεται γαμπρός, η μαϊμού με φουστανέλα, η τίγρη με κορδέλλα, ο γάιδαρος αθλητής. Ευεπίφορος σε έναν, ούτως ειπείν, παιδικό υπερρεαλισμό, παραμορφώνει σκόπιμα καταστατική πραγματικότητα με αστείες φαντασιώσεις, βάζοντας τις γάτες να γαυγίζουν, τους
γαϊδάρους να βελάζουν, τους σκύλους να νιαουρίζουν, τις γίδες να γκαρίζουν κλπ. (…)
Δημήτρης Νικορέτζος
«Κοιτάζοντας μπροστά» Έκδοση Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς
για τα 50+1 χρόνια

ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ - Νουβέλες
Ο συγγραφέας, με την άνεση παλιού παραμυθά, παρασύρει τον αναγνώστη στον κόσμο της μυθοπλασίας με τρεις ιστορίες ισάριθμων ανθρώπων της εποχής μας (…) .
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

(…) Όλα τα βιβλία έχουν κάτι να πουν. Οι αδυναμίες άλλωστε ποτέ δεν απέκλεισαν τις αρετές. Που συχνά είναι πολλές. Όπως στο ενδιαφέρον βιβλίο που έπεσε στα χέρια μας με τίτλο «Στη στροφή του ονείρου» ( Εκδ. Μ. Σιδέρη), ενός πολυπράγμονος και πολυταξιδεμένου εκπαιδευτικού που έχει ασχοληθεί με το σχολικό βιβλίο και την παιδική λογοτεχνία. Αυτή τη φορά ο Θάνος Μπλούνας έγραψε ιστορίες για μεγάλους. Για αρκετά μεγάλους μάλιστα, αφού στις δύο από τις
τρεις νουβέλες του βιβλίου του πρωταγωνιστούν άνθρωποι κοντά ή ακριβώς πάνω στο τελευταίο κομμάτι της ζωής, την τρίτη -λεγόμενη- ηλικία. Συγκινητικές ιστορίες, ιστορίες διάψευσης με σπίθες ελπίδας και αναπάντεχες ανατροπές στο τέλος, που θυμίζουν ότι οι ευαισθησίες δεν αφορούν μόνο τους νέους ούτε μόνο τους πιο ενεργούς.
Μ. Π. - ΤΑ ΝΕΑ

ΕΝΟΧΑ ΜΥΣΤΙΚΑ - Μυθιστόρημα
Μια ενδιαφέρουσα ιστορία για πρόσωπα και γεγονότα φανταστικά, για τη ζωή και τις σχέσεις αγάπης, έρωτα και μίσους κάποιων επώνυμων κατοίκων μιας μικρής επαρχιακής πόλης (…) .
ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Άρχισε με ιστορίες και παραμύθια για παιδιά, που µέσω του υπουργείου Παιδείας έχουν φτάσει και στις σχολικές βιβλιοθήκες. Συνέχισε µε τρεις νουβέλες («Στη στροφή του ονείρου», Εκδ. Μ. Σιδέρη) (…) . Τώρα ο Θάνος Μπλούνας (…) στέκεται σ’ έναν κόσµο γεµάτο ίντριγκες. Τον κόσµο της πολιτικής, της διαπλοκής, των άκρατων φιλοδοξιών. Πίσω, στη δεκαετία του ‘90. Προ ΔΝΤ, όταν είχε αρχίσει (κρυφά) να διογκώνεται το δηµοσιονοµικό έλλειµµα. Όπου η ηρωίδα του, Λόπη Παπαστάµου, όµορφη κι αδίστακτη, χρησιµοποιεί κάθε όπλο και κάθε εραστή, όπως και τις πολιτικές διασυνδέσεις του πατέρα της, για να γίνει δήµαρχος και στη συνέχεια βουλευτής (...).
Χ. - ΤΑ ΝΕΑ

(…) Η υπόθεση επικεντρώνεται στην ελληνική Περιφέρεια και καλύπτει κατά κύριο λόγο την περίοδο ανάμεσα σε δύο αυτοδιοικητικές εκλογές τη δεκαετία του ’90, χωρίς φυσικά να λείπουν αναφορές στο παρελθόν που φτάνουν ως τα χρόνια της απριλιανής δικτατορίας και της γερμανικής κατοχής. (…) Η ζωντάνια των βασικών ηρώων και των λοιπών χαρακτήρων του είναι τόση που θαρρείς πως δεν είναι πλάσματα της φαντασίας του συγγραφέα, αλλά πρόσωπα υπαρκτά που
γνωρίζουμε ή έτυχε κάποτε να γνωρίσουμε...Και η δράση τους θυμίζει ότι, δυστυχώς, όλα όσα στην κεντρική πολιτική σκηνή απαξιώνουν την πολιτική και τους πολιτικούς, συμβαίνουν και στην Περιφέρεια.
Ηλίας Σπυρόπουλος
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ

(…)Με το μυθιστόρημά του αυτό ο συγγραφέας μας φέρνει αντιμέτωπους με μια πραγματικότητα, που λίγο-πολύ είναι γνωστή σε όλους μας. Τις ίντριγκες, τις δολοπλοκίες, τους εκβιασμούς, τα ρουσφέτια, τους έρωτες, τις φιλοδοξίες και, πίσω απ’ όλα αυτά, τα καλά κρυμμένα ένοχα μυστικά, που είναι συνυφασμένα με την πολιτική και τους πολιτικούς, από την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας μέχρι και τις μικρές κοινωνίες των κωμοπόλεων. Παντού, ακόμα και στις επαρχιακές πόλεις, «οι επιτήδειοι, οι διεφθαρμένοι και οι αδίστακτοι καιροσκόποι αντιμάχονται την αξιοκρατία, αποκτούν δύναμη πατώντας επί πτωμάτων και πλουτίζουν χλευάζοντας την τιμιότητα» (…) .
Γιάννης Δημ. Παπαναγιώτου
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

…ΚΙ ΑΛΛΟΥ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΑΕΙ…- Μυθιστόρημα
Σπάνια ένα μυθιστόρημα μου αρέσει τόσο πολύ, ώστε να ζωντανεύουν μέσα μου οι ήρωες και οι περιπέτειές τους, οι καταστάσεις που ζουν και τα όνειρά τους. Και τότε νιώθω την αληθινή λειτουργία της λογοτεχνίας. (…). Αξίζει να σταθώ σε κάποιες σκέψεις που μου γεννήθηκαν όσο το διάβαζα -με μεγάλο ενδιαφέρον πρέπει να πω.
Α. Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την έξυπνη ιδέα γύρω από την οποία άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας (…). Β. Άλλο αξιοπρόσεχτο σημείο είναι η μεταβολή του ήθους των ηρώων (…). Γ. Το μυθιστόρημα προσφέρεται για πολλαπλές αναγνώσεις (…). Δ. Το θέμα του μυθιστορήματος είναι σύγχρονο και θίγει ένα υπαρκτό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας (…). Ε. Ο τρόπος γραφής και η αφήγηση της ιστορίας κάνουν την ανάγνωση ευχάριστη. Το χιούμορ, επίσης, που υποκρύπτεται στις αντιδράσεις των ηρώων και τις αποκαλύψεις προκαλεί θυμηδία.
.(…)
 Νομίζω ότι το «…κι αλλού η ζωή μάς πάει …» είναι έργο ώριμο και αποκαλυπτικό για τη συγγραφική τέχνη και γενικά την αισθητική όραση του συγγραφέα.
Βρυξέλλες, 5-1-2012 Δ Β. Αναγνωστόπουλος
ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

(…) Ο συγγραφέας τοποθετεί τον ήρωά του στο μέσον όλων αυτών των γεγονότων και καταστάσεων και με πολύ έξυπνο τρόπο, ευρηματικές εκφράσεις, απρόβλεπτη πλοκή (...).
Ένα βιβλίο που διαβάζεται πολύ ευχάριστα κι όταν το παίρνεις στα χέρια σου δεν το αφήνεις εύκολα. Πλεονέκτημά του η μικρή του έκταση -είναι μάλλον μια μεγάλη νουβέλα 120 σελίδων-,η γοργή εξέλιξη της υπόθεσης και η «ρέουσα» αφήγηση (…). Άρχισα να το διαβάζω το βράδυ και δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου. Κοιμήθηκα ξημερώματα, αφού πρώτα το τελείωσα!
Γιάννης Μακρής
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η ανάγνωση του νέου μυθιστορήματος «…κι αλλού η ζωή μας πάει…» του Θάνου Μπλούνα, που κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2011 από τις εκδόσεις «Οιωνός»(…).
Οι ήρωές του είναι αληθινοί κι αναγνωρίσιμοι, άτομα που συναντούμε καθημερινά
γύρω μας, τα οποία βιώνουν καταστάσεις γνώριμες σε όλους μας στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. (…). Αφήγηση και κλιμακούμενη δράση, μα και ο Λόγος, με τη χαρακτηριστική εκφραστική ιδιαιτερότητα του δημιουργού, φτιάχνουν την πετυχημένη συνταγή, που, με τα γνήσια συστατικά της, τέρπει τον αναγνώστη, κρατώντας το ενδιαφέρον του αμείωτο μέχρι τοτέλος.
Νίκος Μπατσικανής
TO AΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
(www.apostaktirio.gr)

(…) το νέο του βιβλίο με τον τίτλο «…κι αλλού η ζωή μάς πάει…» ξεχωρίζει. Είναι
συναρπαστικό! Ξαφνιάζει και προκαλεί σκέψεις με την πλοκή και τις ανατροπές του, με τις απόψεις, τις προθέσεις και τα δρώμενα του εξηντάρη μικροαστού Μάκη Μακράκη και των υπόλοιπων χαρακτήρων του -ανθρώπων της εποχής μας, που ζουν σε μια πολυπολιτισμική συνοικία της Αθήνας.
Δύο είναι, θα μπορούσα να πω, τα κύρια χαρακτηριστικά που με συνόδευαν κατά την
ανάγνωσή του. Το πρώτο, η ανάκληση προσωπικών μου εμπειριών στο προσκήνιο της συνείδησής μου και το δεύτερο, η συγκινησιακή απόλαυση που προκαλούν οι απροσδόκητες καταστάσεις και τροπές, η παρεμβολή λαϊκών και ιδιολεκτικών εκφράσεων -συχνά σκόπιμα παραποιημένων- που δίνουν μια πικάντικη αίσθηση στον αναγνώστη. Και τα δύο υπογραμμίζουν το ασύμβατο ύφος και ήθος του Μάκη, του αντιήρωα της ιστορίας, που υποτίθεται πως είναι και ο «συγγραφέας»
του βιβλίου (...).
Γιάννινα , 10/2/2012 Θεόδωρος Νταλάκας
ΦΘΙΩΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ, 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative