Social Icons

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών: Κοινωνικό Φροντιστήριο και Παιδικές Χαρές


Πάγια υποχρέωση του Δήμου η φροντίδα των παιδικών χαρών

Λαμία, 11/11/2012

Η φροντίδα των παιδικών χαρών δεν αποτελεί ευκαιριακή υποχρέωση του Δήμου, ούτε επιβάλλεται άνωθεν και ούτε είναι θέμα χρηματοδότησης από κάποιο Υπουργείο. Είναι μια πάγια υποχρέωση του Δήμου απέναντι στους δημότες και στα παιδιά και πηγάζει από τις θεμελιακές αρχές της Αυτοδιοίκησης.

Εννοείται, δεν είναι το Υπουργείο που θα επιβάλει στον κάθε Δήμο να τις συντηρήσει ή να τις καταστήσει ασφαλείς και λειτουργικές για τα παιδιά και τους γονείς. Αν αυτό καταλαβαίνει η Δημοτική Αρχή και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, είναι τεράστιο λάθος.

Πριν ενάμιση χρόνο είχαμε φέρει για συζήτηση το ίδιο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, έγκαιρα και με διάθεση να βοηθήσουμε Υπάρχουν φωτογραφίες της κατάστασης των παιδικών χαρών τα τελευταία δύο χρόνια και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Σήμερα διαπιστώνουμε ότι ενάμιση χρόνο τώρα ο Δήμος δεν έκανε τίποτα. Το θεωρούμε απαράδεκτο

Ο ρόλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών, ρόλος δημιουργικής αντιπολίτευσης, μας υποχρεώνει, εκτός από τις συμβολικές δράσεις, σε συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των δημοτών. Είναι πιστεύουμε και μια απάντηση στη δύσκολη κατάσταση που βιώνει σήμερα η κοινωνία μας, γιατί μιλάμε για συλλογικά αγαθά.

Επισημαίνουμε και θυμίζουμε ορισμένες διατάξεις του Νόμου του Καλλικράτη

Σύμφωνα λοιπόν με τις διατάξεις του άρθρου 83 του ν. 3852/2010 του «Καλλικράτη» προβλέπεται ότι: «1.Το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες στα όρια της δημοτικής κοινότητας:

4. Ο πρόεδρος και τα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων ασκούν και τις αρμοδιότητες του προέδρου και των συμβουλίων των τοπικών κοινοτήτων που προβλέπονται στα άρθρα 82 και 84 του παρόντος. …»

Με τις διατάξεις του άρθρου 82 στην παράγραφο ε) προβλέπεται ότι ο «πρόεδρος της τοπικής κοινότητας μεριμνά για την καλή κατάσταση και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων των παιδικών χαρών και συνεργάζεται με τον υπεύθυνο λειτουργίας των παιδικών χαρών του δήμου.»

Δεν είναι λοιπόν η πιστοποίηση που θα λύσει το πρόβλημα των παιδικών χαρών, αλλά δεν παύει να αποτελεί μια υποχρέωση του Δήμου που δεν υλοποιήθηκε, διότι δεν είναι στις προτεραιότητές του. Εμείς οφείλουμε να του το θυμίζουμε.

*****************************

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - όπως και η ελευθερία -
ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ, ΚΑΤΑΚΤΙΕΤΑΙ!!

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών και ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Στασινός κατέθεσε πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφορικά με την ίδρυση Κοινωνικού Φροντιστηρίου στη Λαμία, για να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση 12 Νοεμβρίου. Ακούσαμε στο ραδιοφωνικό σταθμό LAMIA FM1 και στο lamiareport τη συνέντευξη του αρμόδιου αντιδημάρχου κ Μουστάκα και θεωρούμε απαραίτητο να επισημάνουμε τα εξής ερωτήματα:

- πότε συζητήθηκε και αποφασίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η ίδρυση Κοινωνικού Φροντιστηρίου;
- ποιες είναι οι προϋποθέσεις και οι όροι λειτουργίας;
- ποιοι συμμετέχουν στο συντονισμό αυτής της σύστασης;
- ποιο είναι το κόστος που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου;

Επειδή λοιπόν μέχρι στιγμής τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει, φέρνουμε την πρόταση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να γίνει μια υπεύθυνη και ολοκληρωμένη συζήτηση για ένα τέτοιο σοβαρό, κοινωνικής διάστασης, θέμα, που δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται πρόχειρα, έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο και πέρα από τις άμεσες προτεραιότητες του Δήμου.

Δεν μπορεί να συζητάμε για το Κοινωνικό Φροντιστήριο και να αναφέρεται αποπροσανατολιστικά ο Αντιδήμαρχος στις τρεις προσλήψεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που θα γίνουν μέσα από το Πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας· διότι τα παιδιά του δημοτικού σχολείου δεν έχουν άμεση ανάγκη ενισχυτικής διδασκαλίας. Άμεσα ανάγκη έχουν τα παιδιά του Λυκείου

Αναφερόμαστε κυρίως στην Γ’ Λυκείου και στους μαθητές που θα δώσουν φέτος εξετάσεις, οι οποίοι έχουν χάσει τη δυνατότητα να κάνουν φροντιστήριο λόγω της οικονομικής κατάστασης και της ανεργίας που βιώνουν οι γονείς τους. Γενικότερα όμως αυτό μπορεί και πρέπει να επεκταθεί και στις τρεις τάξεις του Λυκείου, ανάλογα και με τις διαθεσιμότητες των εκπαιδευτικών που θα προκύψουν.
Θέση μας είναι ότι τα κοινωνικά θέματα αντιμετωπίζονται μαζί με την κοινωνία και όχι ερήμην της. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν κοινωνοί και να συμμετέχουν όλοι οι κοινωνικοί φορείς που έχουν άμεση ή και έμμεση σχέση με το ζήτημα αυτό· οι ίδιοι οι μαθητές, οι γονείς, οι καθηγητές(ΕΛΜΕ) - εργαζόμενοι και άνεργοι - η Β/θμια Εκπαίδευση, η Κοινωνική Πρόνοια, οι ιδιοκτήτες και οι καθηγητές των Ιδιωτικών Φροντιστηρίων.

Τέλος θεωρούμε ότι η οργάνωση και η στελέχωση είναι το βασικότερο στοιχείο της επιτυχίας του στόχου. Οργανώνοντας, χρειάζονται οι συσκέψεις και η ανοιχτή συζήτηση με την κοινωνία, εμπεδώνοντας την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ σε μια διαρκή διαβούλευση μέσω των ΜΜΕ και των social media για να ακουστούν οι γνώμες όλων. Στελεχώνοντας, χρειάζεται να απευθυνθεί κανείς σε όλους και να εξασφαλιστεί ο ελάχιστος απαραίτητος αριθμός των εκπαιδευτικών και οπωσδήποτε να εξασφαλιστούν οι βασικές ειδικότητες.

Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί εκτός Ημερήσιας Διάταξης, διότι ο χρόνος δεν επιτρέπει καθυστερήσεις, και να παρθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με όλες αυτές τις παραμέτρους που αναφέρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *


Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"


Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative