Social Icons

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Πρόταση ρύθμισης οφειλών στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών


ΘΕΜΑ: «Πρόταση ρύθμισης οφειλών στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και βελτίωση νομοθετικού πλαισίου ασφάλισης»

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Η αρνητική πλέον και χωρίς ορατή διέξοδο οικονομική κατάσταση που επικρατεί τόσο στον ΟΑΕΕ όσο και στους επαγγελματίες οφειλέτες καθώς επίσης και για όσους από αυτούς που πολύ σύντομα δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν λόγω της βαθιάς ύφεσης επιβάλλει άμεση επίλυση του προβλήματος με νομοθετική ρύθμιση.
Πάνω από το 50% των ασφαλισμένων του Οργανισμού αδυνατεί να καταβάλλει τις εισφορές του και σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού έχουν βεβαιωθεί οφειλές πολύ πάνω από τα 2 δις. ευρώ. Σε πολλές περιοχές της χώρας κυρίως της Περιφέρειας οι επαγγελματίες που οφείλουν στον ΟΑΕΕ ξεπερνούν το 70%. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους ανασφάλιστοι πλέον, δεν έχουν πρόσβαση ούτε στη στοιχειώδη νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η υφιστάμενη ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών κατά γενική παραδοχή, όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του ίδιου του ΟΑΕΕ, έχει αποτύχει παταγωδώς καθώς
απεδείχθη ότι πάσχει από έλλειψη ρεαλισμού αγνοώντας πλήρως τα σημερινά οικονομικά δεδομένα των ελευθέρων επαγγελματιών. Όσοι εξ αυτών επιχείρησαν να ενταχθούν δεν κατάφεραν να συνεχίσουν λόγω των επαχθών όρων της ρύθμισης και της ολοένα συνεχιζόμενης ύφεσης. Επιπλέον θεωρούμε ότι και οι νέες δυνατότητες ρύθμισης και διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών που προωθεί ο ΟΑΕΕ (άρθρο 3 του Ν. 4087/2012), κινούνται προς λάθος κατεύθυνση και δεν προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια τόσο στους ασφαλισμένους, όσο και στη δυνατότητα ανάκαμψης του Ταμείου. Ήδη έχουμε τα πρώτα φαινόμενα κατάρρευσης της κοινωνικής συνοχής. Το κλείσιμο μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η φτώχεια, η μετανάστευση και οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων επαγγελματιών, είναι πλέον φαινόμενα καθημερινότητας.

Για όσους αγωνίζονται να παραμείνουν ενεργοί, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ασφυκτική και μοιραία, αφού έχει καταλυθεί κάθε έννοια λειτουργίας της αγοράς θα τους οδηγήσει αργά ή γρήγορα στο λουκέτο.
Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης η οποία εντείνεται καθημερινά, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην οικονομική κατάρρευση του ΟΑΕΕ, με ορατή πλέον στο άμεσο μέλλον την αντικειμενική αδυναμία του οργανισμού να καταβάλλει τις συντάξεις.
Η μείωση του αριθμού των ασφαλισμένων κατά χιλιάδες η αντικειμενική δυσκολία πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών και παλαιοτέρων οφειλών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικό τέλμα τον οργανισμό.

Το Υπουργείο και Ο ΟΑΕΕ, απαιτείται εκ των πραγμάτων πλέον, να δράσουν άμεσα λαμβάνοντας γενναίες αποφάσεις. Για τους λόγους που προαναφέραμε σας καταθέτουμε την ολοκληρωμένη πρότασή μας με τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Μείωση κατά 30% τουλάχιστον των εισφορών για μια 5ετία, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που έχει αποφέρει μείωση εσόδων στις επιχειρήσεις πάνω από 50% και κυρίως στις μικρομεσαίες που κάθε μέρα κλείνουν και η ανεργία αυξάνεται με τρομακτικούς ρυθμούς.

2. Πάγωμα των παλαιοτέρων οφειλών χωρίς προσαυξήσεις με ταυτόχρονο διαχωρισμό από την τρέχουσα εισφορά (ξεχωριστό μηχανογραφικό) του ασφαλισμένου έτσι ώστε να μπορεί να πληρώνει τουλάχιστον την τρέχουσα εισφορά.

3. Διαχωρισμός του ασφαλίστρου για την υγεία με αυτό της σύνταξης ώστε ο ασφαλισμένος αν δεν μπορεί να καταβάλλει το σύνολο της ασφαλιστικής εισφοράς τουλάχιστο να καταβάλλει αυτή για την υγεία. Για τους οφειλέτες διαγραφή της βεβαιωμένης οφειλής τους στον κλάδο υγείας από το σύνολο της οφειλής για όσο διάστημα δεν είχαν δικαίωμα νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εξαιτίας της μη καταβολής ασφαλίστρων.

4. Δικαίωμα στον ασφαλισμένο να επιλέξει ασφαλιστική κλίμακα από την κατώτερη έως την ανώτερη χωρίς περιοριστικό χρονικό όριο. Αυτό φυσικά έχει επίπτωση στη σύνταξή του αλλά είναι επιλογή του και αφορά αυτόν αποκλειστικά.

5. Αποποινικοποίηση των οφειλών στον ΟΑΕΕ ακριβώς γιατί είναι αυτασφάλιση και αφορά τα ίδια τα φυσικά πρόσωπα - ασφαλισμένους. Αυτό συμβαίνει στα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία, (δικηγόρων, μηχανικών κλπ).
Μία μεγάλη μερίδα ποινικών υποθέσεων, που απασχολούν καθημερινά τα Δικαστήρια, είναι και εκείνη, που αφορά τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, από τη στιγμή που ο Νομοθέτης επέλεξε να ποινικοποιήσει αυτά τα χρέη (εν έτη...1967)!

Η επιμονή (ή εμμονή) του Νομοθέτη σε ποινική καταστολή των σχετικών υποθέσεων, ίσως θα έπρεπε, 50 σχεδόν χρόνια μετά, να επανεξεταστεί δεδομένου ότι: η επιχειρηματική δραστηριότητα εμπεριέχει εξ ορισμού το στοιχείο του ρίσκου και συνεπώς δεν μπορεί εκ των προτέρων να προβλεφθεί ότι όλα θα πάνε καλά, δε θα δημιουργηθούν χρέη κλπ. Εξάλλου η συντριπτική πλειοψηφία των νέων επιχειρήσεων αποτυγχάνει. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων λοιπόν, η μη καταβολή των εισφορών οφείλεται σε αδυναμία εξαιτίας της ύφεσης και όχι σε αποφυγή πληρωμής.

6. Να σταματήσει άμεσα η βεβαίωση οφειλών των ασφαλισμένων από τον ΟΑΕΕ στο δημόσιο ταμείο με κατάργηση του σχετικού νόμου. Η ενέργεια αυτή από τον ΟΑΕΕ, έχει προκαλέσει τον αποκλεισμό των ασφαλισμένων από τη λήψη φορολογικής ενημερότητας και ταυτόχρονα εκποίηση περιουσιακών στοιχείων αν δεν μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του.

7. Ρύθμιση των παλαιοτέρων οφειλών με δόσεις που δεν θα υπερβαίνουν το 10% της τρέχουσας εισφοράς. Οι δόσεις αυτές να είναι ανεξάρτητες από την τρέχουσα εισφορά και να είναι διακριτές στην αποστολή των ταχυπληρωμών. Ταυτόχρονα να υπάρχει ευελιξία στην καταβολή των παλαιών οφειλών, ώστε η μη καταβολή δόσης λόγω αδυναμίας του οφειλέτη να μην αποτελεί στοιχείο απώλειας της ρύθμισης. Προτείνουμε η ρύθμιση να μη χάνεται, μέχρι την αδυναμία καταβολής τριών διμηνιαίων ασφαλιστικών δόσεων.

8. Μείωση του ποσοστού προσαυξήσεων διότι έχει καταντήσει τοκογλυφία από τον οργανισμό η προσαύξηση με 3% για τον πρώτο μήνα και 1,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Η προσαύξηση να καθορισθεί σε ποσοστό το πολύ 5% ετησίως συνολικά.

9. Με το άρθρο 44 ν. 3986/2011, συστάθηκε στον ΟΑΕΔ ο Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας υπέρ των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων, με σκοπό τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας για όσους εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες κλείνουν τις επιχειρήσεις τους. Με την ίδια διάταξη θεσπίστηκε και εισφορά ύψους 120 € ετησίως (4 φορές το χρόνο δόση των 30 ευρώ) που καταβάλλεται από όλους τους εμπόρους και τους ελεύθερους επαγγελματίες υπέρ του συγκεκριμένου λογαριασμού. Μόνο που οι δικαιούχοι ασφαλισμένοι - πρώην επαγγελματίες και νυν άνεργοι ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΙΣΕΠΡΑΞΑΝ αυτή τη βοήθεια. Επομένως πρέπει να πληρωθούν άμεσα τα χρήματα στους δικαιούχους.

10. Παροχή σύνταξης σε όσους βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης με διαγραφή των οφειλών τους και υπολογισμό/καθορισμό της σύνταξης σύμφωνα με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.

Κλείνοντας την πρότασή μας για τις οφειλές στον ΟΑΕΕ θα έλεγα ότι πρέπει να υπάρξει μια ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των οφειλετών που ήταν συνεπείς μέχρι και το 2008 απέναντι στον οργανισμό, που αποδεικνύει ότι σήμερα αδυνατούν λόγω της ύφεσης. Σε αυτούς θα πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον ολοκληρωτική παραγραφή των προσαυξήσεων και φυσικά να ισχύσει ότι άλλο προβλέπεται βάση της πρότασης που καταθέτουμε.

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Θεωρούμε ότι η πρότασή μας είναι ρεαλιστική καθώς και εφικτή, περικλείοντας την ευαισθησία στις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *


Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"


Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative