Social Icons

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Θα διαγκωνιζόμαστε στην εξαθλίωση;


 «Ελαιοχρωματισμοί από Έλληνες τεχνίτες, τιμές χαμηλότερες των αλλοδαπών» αναφέρει αγγελία στους δρόμους του Πειραιά. Εκεί φτάσαμε λοιπόν. Ένας εργάτης να προσφέρει τη δουλειά παινευόμενος όχι... πόσο καλός μάστορας είναι (αν είναι προσεκτικός τεχνίτης, ικανός, αποτελεσματικός σ' αυτό που κάνει) αλλά πόσο λίγο κοστίζει. Δηλαδή, να... «προσφέρει» τη φτώχεια του ως προτέρημα! Να «προσφέρει» το πόσα πολλά δικαιώματα δέχεται να χάσει ή να διαπραγματευτεί. Το από πόσες ανάγκες δέχεται να παραιτηθεί.


Αυτή είναι η ανάπτυξη για την οποία αγωνιούν οι κήρυκες της «ανταγωνιστικότητας»: Πιεσμένοι από την ανάγκη της επιβίωσης, οι εργάτες να δηλώνουν έτοιμοι να πληρώνονται ίσα ίσα για να μπορούν την επόμενη μέρα να επιστρέφουν στο πόστο τους και να κάνουν αυτό που χρειάζεται η κερδοφορία της επιχείρησης. Από ζωντανοί παραγωγοί του πλούτου να ζουν σαν ένα γρανάζι της καπιταλιστικής μηχανής που φθείρεται ανεπανόρθωτα και ραγδαία. Κι ενώ οι εργάτες διαγκωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα εξαθλιωθεί πιο γρήγορα, η πλουτοκρατία εξασφαλίζει τους όρους που θα επιτρέψουν στην κερδοφορία της να ανακάμψει γιγαντώνοντας το βαθμό ξεζουμίσματος συνολικά της εργατικής τάξης.

Δεν είναι αυτή η ζωή που αξίζει στους εργάτες: Να παραιτούνται ακόμα και από στοιχειώδεις ανάγκες τους (ακόμα και τις ανάγκες στην ποιοτική σίτιση, στέγαση, ανάπαυση) στο όνομα του «να έχουν δουλειά». Δεν είναι δουλειά αυτό, όμως. Είναι σκλαβιά. Είναι μια εφιαλτική ζωή όπου οι εργάτες πουλάνε την εργατική τους δύναμη ίσα για να συνεχίσουν να εξαθλιώνονται. Η ένταξη στην πάλη για να ανατραπούν τα μονοπώλια είναι ευθύνη για κάθε εργάτη. Όσο οι εργάτες σκύβουν το κεφάλι τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αγριότητα με την οποία το κεφάλαιο θα τους ποδοπατά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *


Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative