Social Icons

Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ - Βοήθεια μόνο αν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις


Με έκθεση-καταπέλτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι η διεθνής οικονομική στήριξη θα συνεχιστεί εφόσον προχωρήσει το πρόγραμμα υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών. Απαιτείται καλύτερος πολιτικός σχεδιασμός και αποδοχή του προγράμματος από το σύνολο της κοινωνίας, επισημαίνεται από την ΕΕ
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Βαν Ρομπάι
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Βαν Ρομπάι
Αυστηρές πιέσεις και προειδοποιήσεις για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων -υπό την απειλή της διακοπής της διεθνούς χρηματοδότησης- απηύθυνε χθες η Κομισιόν στην Ελλάδα. Η Επιτροπή διεμήνυσε, λίγο πριν από τη νέα εκλογική αναμέτρηση, ότι προϋπόθεση για να πετύχει το Μνημόνιο είναι η στήριξη του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.
Ο Ολι Ρεν υποστήριξε ότι το δεύτερο πρόγραμμα αποτελεί ένα «Σύμφωνο Αλληλεγγύης» μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της
Ο Ολι Ρεν υποστήριξε ότι το δεύτερο πρόγραμμα αποτελεί ένα «Σύμφωνο Αλληλεγγύης» μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της
Στις αυστηρές συστάσεις της σχετικά με την αξιολόγηση του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος σταθερότητας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεσή της, υπογράμμισε ότι οι κίνδυνοι να μην εφαρμοστεί το πρόγραμμα είναι πλέον πολύ υψηλοί. Κάτι που «εξαρτάται από την ίδια την Ελλάδα», όπως προειδοποίησε η Κομισιόν. Η Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι η συνολική διεθνής οικονομική στήριξη μπορεί να συνεχιστεί μόνον εφόσον προχωρήσει το πρόγραμμα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και την υλοποίηση των αναπτυξιακού χαρακτήρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, κυρίως στην αγορά εργασίας, στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και στα άλλα διαρθρωτικά μέτρα, θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, τον ανταγωνισμό και την ανταγωνιστικότητα, ισχυρίστηκε.

Βοήθεια μόνο αν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα απαιτηθεί χρόνος προκειμένου να υπάρξουν οφέλη στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, η Επιτροπή επανήλθε στο θέμα της μείωσης στους ονομαστικούς μισθούς και στο μη μισθολογικό κόστος.

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών σχετικά με την αυστηρή τήρηση των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί θα ελεγχθεί τους επόμενους μήνες, όταν θα καθοριστούν τα μέτρα ύψους 5,5% του ΑΕΠ για το κλείσιμο της δημοσιονομικής τρύπας της περιόδου 2013-2014.

Ανεπαρκής πρόοδος

Σύμφωνα ακόμη με την Επιτροπή, στην Ελλάδα διαπιστώνεται ανεπαρκής πρόοδος στη μεταρρύθμιση των δημοσίων συμβάσεων, τόσο από νομικής όσο και από θεσμικής άποψης, καθώς και στη φορολογική μεταρρύθμιση. Επίσης, η πρόοδος στην υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων υπήρξε περιορισμένη σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, κάτι που οφείλεται σε δυσμενείς συνθήκες της αγοράς αλλά και σε τεχνικά και νομικά εμπόδια.
Στα συμπεράσματα της έκθεσης επισημαίνεται ακόμη ότι η ημερομηνία για την επιστροφή της αντιπροσωπείας της τρόικας στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου.
Ο αρχικός προγραμματισμός προβλέπει την επίσκεψη της τρόικας στα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου, ωστόσο η τελική απόφαση για την ακριβή ημερομηνία θα επανεξεταστεί τις ερχόμενες εβδομάδες. Για την καταβολή της εναπομείνασας δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ, υπογραμμίζεται ότι δεν απαιτείται νέα απόφαση του Eurogroup ή της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, αλλά διευκρινίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξετάζει με την Ελλάδα τις συγκεκριμένες ημερομηνίες για την εκταμίευσή της, σε συντονισμό με την τρόικα.

Ο Ολι Ρεν

Στις δηλώσεις του ο Ολι Ρεν επανέλαβε ότι το δεύτερο πρόγραμμα συνιστά ένα «Σύμφωνο Αλληλεγγύης» μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της, υπογραμμίζοντας ότι είναι καθοριστικής σημασίας και οι δύο πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Ερωτηθείς αν η χρονική παράταση κατά έναν χρόνο που δόθηκε στην Ισπανία για να μειώσει το έλλειμμά της μπορεί να αποτελέσει θετικό προηγούμενο και για τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, ο κοινοτικός επίτροπος δεν άνοιξε τα χαρτιά του.
Τόνισε χαρακτηριστικά ότι στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος που αποφασίστηκε τον Μάρτιο, έχει ήδη αποφασιστεί δημοσιονομική χαλάρωση για την Ελλάδα. Πηγές της Επιτροπής τόνιζαν, πάντως, ότι εφόσον υπάρξει βιώσιμη και σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα δεσμευτεί να υλοποιήσει κατά γράμμα τις μεταρρυθμίσεις, τότε η Κομισιόν θα μπορούσε να επιδείξει ευελιξία και να εξετάσει το ενδεχόμενο να δοθεί πρόσθετος χρόνος στη δημοσιονομική προσαρμογή.
ΕΕ: Χώρα υψηλού κινδύνου η Ελλάδα

Κάλεσμα να μπει φραγμός σε γραφειοκρατία και λόμπι

Χώρα υψηλού κινδύνου χαρακτήρισε την Ελλάδα χθες η Κομισιόν, η οποία επέμεινε στις πολιτικές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια σταθερή και βιώσιμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές.
Στις συστάσεις της, η Επιτροπή υπογράμμισε ότι προκειμένου να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να τερματιστούν οι καθυστερήσεις που προκύπτουν από τη γραφειοκρατία, να υπάρξουν αντιστάσεις σε συγκεκριμένες ομάδες οικονομικών συμφερόντων και σε λόμπι και να δοθεί τέλος σε διάφορα ταμπού που συνιστούν εμπόδια στην προώθηση των πολιτικών.
Η Επιτροπή κατέστησε μάλιστα σαφές ότι αυτό απαιτεί την απόλυτη αποφασιστικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και να υπάρξει καλύτερος πολιτικός συντονισμός και αποδοχή του προγράμματος από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Σύμφωνα με την Κομισιόν, παράγοντες όπως η πολιτική αστάθεια, η κοινωνική αναταραχή, ζητήματα που σχετίζονται με τη διοικητική ικανότητα του κράτους, αλλά και η ύφεση, η οποία αποδείχθηκε βαθύτερη από ό,τι είχε προβλεφθεί, καθυστέρησαν την εφαρμογή του πρώτου προγράμματος.
Στην έκθεσή της η Επιτροπή επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται και ότι οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες ανάπτυξης αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω. Η Επιτροπή τόνισε ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,9% το 2011 και πως η ανάκαμψη που είχε αρχικά προβλεφθεί για το 2013, θα καθυστερήσει περισσότερο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα υπάρξει σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2013, ενώ από το 2014 θα πρέπει να αναμένονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, υποστήριξε η Κομισιόν. Η Επιτροπή χαρακτήρισε «μεικτή» την πρόοδο της Ελλάδας ως προς την επίτευξη των «φιλόδοξων στόχων» του πρώτου προγράμματος, επισημαίνοντας ότι σημαντικοί δημοσιονομικοί στόχοι δεν ικανοποιήθηκαν.


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ,
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ

πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *


Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"


Ο διαχειριστής

Βουλή

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
Google Analytics Alternative