Social Icons

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Κλωτσούν ασφαλιστικές για PSI


Δηλώσεις συμμετοχής στο «κούρεμα» των ομολόγων άρχισαν τη Δευτέρα από μεγάλους πιστωτές της χώρας, καθώς κορυφώνεται η μάχη του PSI, από την οποία εξαρτάται αν θα προχωρήσει ομαλά η εφαρμογή του νέου προγράμματος βοήθειας των 130 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αντιδράσεις σημειώνονται από ασφαλιστικά ταμεία αλλά και φυσικά πρόσωπα, κατόχους ομολόγων, λόγω της απροθυμίας να υποστούν κούρεμα 53,5% στην ονομαστική αξία των τίτλων τους.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι 12 από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή των ομολόγων.
Πρόκειται για τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και Ταμεία που κατέχουν ομόλογα αξίας 45 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρακτορείου Reuters. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν οι τράπεζες Εθνική, Alpha και Eurobank, ενώ επίσης στους 12 περιλαμβάνονται οι Allianz, Axa, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Deutsche Bank, Greylock Capital Management, ING Bank, Intesa Sao Paolo.
Ακόμη, οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες φέρονται έτοιμες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Ειδικότερα, πηγή της FMS Wertmanagement FMS A.UL. δήλωσε ότι η τράπεζα, η οποία είναι η πλέον εκτεθειμένη σε ελληνικά ομόλογα καθώς κατέχει τίτλους αξίας άνω των 8 δισ. ευρώ, θα αποδεχθεί τη συμφωνία. Συνολικά, οι γερμανικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα αξίας περίπου 15 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία, ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος και ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης συναντήθηκαν τη Δευτέρα με τις διοικήσεις των μεγαλύτερων Ταμείων
προκειμένου να τους τονίσουν την ανάγκη συμμετοχής τους στο PSI και να τους διαβεβαιώσουν ότι θα αποζημιωθούν για τις απώλειες που θα υποστούν, με βάση το νόμο που έχει ήδη ψηφισθεί.
Τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα, Τρίτη, σε συνεδριάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων για τα ομόλογα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν στην κατοχή τους, ενώ για τα υπόλοιπα14 δισ. που προέκυψαν από μετατροπή των καταθέσεών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος το κούρεμα θα γίνει υποχρεωτικά, χωρίς δική τους απόφαση.

Η ΑΔΕΔΥ χαρακτηρίζει το κούρεμα έγκλημα εις βάρος της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.
Όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, οι τράπεζες έχουν αρχίσει να στέλνουν ειδοποιήσεις ή να καλούν τηλεφωνικά τους πελάτες τους για να δηλώσουν εάν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο κούρεμα. Οι τράπεζες έχουν δώσει περιθώριο στους πελάτες τους να απαντήσουν έως αύριο, Τετάρτη.
Πρόκειται για συνολικά 11.000 άτομα που έχουν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα. Ήδη, κάποιοι από αυτούς, αντιδρώντας στο σχέδιο, έχουν δημιουργήσει Σύλλογο Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου, με σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων τους.
Για τα φυσικά πρόσωπα, αν και το υπουργείο Οικονομικών επαναλαμβάνει ότι θα βρεθεί τρόπος αποζημίωσής τους, εν τούτοις δεν έχει ξεκαθαριστεί πως θα γίνει αυτό.


από in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το STILIDA NEWS δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Δεν πρόκειται να λογοκρίνεται κανένα σχόλιο που θα περιλαμβάνει καλοπροαίρετη κριτική ή θα διορθώνει κάποιο δικό μας σφάλμα.Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

Για τους αναγνώστες

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις του διαχειριστή του STILIDA NEWS και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν στη διεύθυνση gkordis@gmail.com για να διαγραφεί.

ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η αναδημοσίευση δε ενός άρθρου δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση του περιεχομένου του από το "STILIDA NEWS"






Ο διαχειριστής

Ακολουθήστε μας στο Facebook
Powered by: Internetsmash
 
 
Google Analytics Alternative